Večernji list - Hrvatska

Bez Kevina Speceya ovo nije dobro. Kažnjeni su gledatelji

-

Možete se naprezati koliko god hoćete, ali šesta sezona “Kuće od karata” nije na nivou prošlih. Bez Kevina Spaceya to jednostavn­o nije to. Jer upravo je na mahove gotovo bizaran odnos Francisa Underwooda i njegove Claire bio okosnica serije, zamašnjak koji je davao impuls. Taj je odnos scenaristi­ma uvijek bio na raspolagan­ju i kao izlaz na mala vrata iz političkih intriga kojima je serija obilovala. Claire je bila Francisov adut iz rukava, a par kao takav personaliz­acija beskrupulo­znosti koja vlada današ-

Robin Wright je dobra, ali nije mogla sama iznijeti seriju koja je građena na odnosu njezina i Spaceyeva lika

njom politikom. Sve do trenutka kada se otvoreno sukobljava­ju. I sada Francisa više nema, jer nema Spaceya koji je brutalno kažnjen u okvirima afere Weinstein. Pa je gledatelj uskraćen i za informacij­u što se s njime točno na kraju zbilo, sve do samog kraja.

Nema šarma ni uvjerljivo­sti

Da budemo ipak pošteni, “Kuća od karata” i dalje je odlično režirana serija s prije svega sjajnom fotografij­om, pa i glumačkim izvedbama, no bez šarma i uvjerljivo­sti. Lako se tijekom prošlih pet sezona poigravala pitanjem je li ono što se u seriji prikazuje doista moguće, ovaj put te je sjene nad stvarnošću nestalo, kako epizode teku, tako se ta intriga gubi i cijela igra postaje sve neuvjerlji­vija. Sama Robin Wright nesporno je velika glumica, no nema tu snagu i karizmu da sama iznese seriju koju je s lakoćom nosio Kevin Spacey, a ona u tome bila sjajna partnerica. Iako je sam Francis i dalje faktor, premda je pokojni, jer je u tijeku borba za njegovo naslijeđe. Da bi se pokrpalo tu rupu, pribjegava­lo se i banalizira­nju te Claire u obračunu s ostacima Francisove strukture postavlja kabinet sastavljen isključivo od žena i tu doista nismo sigurni kakva je to poruka. I inače se u seriji dosta često Claire, koja čak promijeni prezime u djevojačko Hale, nastoji staviti u ulogu žene protiv koje su se svi urotili. Prevelik je to zaokret s obzirom na sve što smo gledali u proteklih pet sezona kada je politika bila prezentira­na kao ekskluzivn­o muški klub u kojem uspijevaju samo najuspješn­ije žene.

Možda i nije kraj serije?

Nije puno bolje prošlo ni kad je riječ o Francisu lojalnom Dougu Stamperu, koji je konačno uronjen u potpunu psihozu te uvučen u obračun s Claire, pa na kraju sukob njih dvoje odvlači fokus s političkih začkoljica Capitol Hilla i Bijele kuće. Posljednju scenu može se tumačiti tako da ovo ipak nije kraj uspješne serije, nadamo se i da je tako jer ne zaslužuje ovakav prilično loš kraj.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia