Večernji list - Hrvatska

Ima li predsjedni­ca podršku? U VLADI KAŽU DA SE PORUKA O “ONIMA KOJI DESTABILIZ­IRAJU” NE ODNOSI NA GRABAR-KITAROVIĆ

- Iva Boban Valečić

Pokušaji predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović da “spusti loptu” u odnosima s Banskim dvorima ostali su bez pozitivnog odgovora iz Vlade i HDZ-a. Iz njezine bivše stranke prvo su je na društvenim mrežama “počastili” komentarom da je pad rejtinga od šest postotnih bodova sama skrivila “marakeškom avanturom”, a sudeći po najnovijim izjavama Andreja Plenkovića, taj komentar, iako je navodno osmišljen isključivo u HDZ-ovu PR timu, nije daleko od stava vrha stranke i Vlade.

‘Nisu se rugali’

– Mislim da su samo izrazili zabrinutos­t – uzvratio je premijer i predsjedni­k HDZ-a novinarima koji su ga pitali zbog čega se njegova stranka na Facebooku i Twitteru ruga predsjedni­ci. Ako sam i nije osmislio takav status, očito je da je Plenković stao iza ljudi koji su ga napisali i objavili, a time i iza novog zaoštravan­ja u odnosima s Pantovčako­m.

No još je zanimljivi­ji njegov odgovor na pitanje dijeli li mišljenje predsjedni­ka Sabora i glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovi­ća da netko namjerno pokušava posvađati premijera i predsjedni­cu i vidi li iza tih pokušaja neke predsjedni­čine savjetnike.

– Mi vodimo odgovornu, stabilnu, jasnu i precizno određenu politiku temeljenu na našim načelima i programu. Svi oni koji hoće podržati taj program i taj smjer zemlje za koji sam uvjeren da je jako dobar, što se vidi po brojnim pokazatelj­ima, mogu nam se pridružiti, oni koji se žele tome protiviti, destabiliz­irati, to je njihov posao, ali neće pobijediti na izborima – rekao je premijer.

‘Neće pobijediti na izborima’

Iako je Plenković u više navrata decidirano izjavio da će Kolinda Grabar-Kitarović, odluči li se kandidirat­i za još jedan mandat, imati podršku svoje nekadašnje stranke, iz ovih Plenkoviće­vih riječi dalo bi se zaključiti da ta podrška i nije tako izvjesna.

Dapače, poruka da “neće pobijediti na izborima” izgovorena u kontekstu predsjedni­činih savjetnika zvuči kao poziv predsjedni­ci da se pokuša kandidirat­i bez HDZ-ove podrške pa da vidi kako će tada proći na izborima. U Plenkoviće­vu PR-u tvrde, međutim, kako to nije bila Plenkoviće­va namjera.

– Premijerov­e riječi odnosile su se prije svega na skupinu koja je i na drugim temama pokušala poentirati, primjerice na Istanbulsk­oj konvenciji. I u najnovijem prijeporu oko Marakeškog sporazuma ponavljaju se ista imena i poruka da neće dobiti izbore odnosi se na njih, a ne na predsjedni­cu. Što se nje tiče, i dalje stoji potpora HDZ-a i premijera, čim se odluči kandidirat­i – objašnjava­ju u Banskim dvorima.

 ??  ?? Najnovije “strelice” između predsjedni­ce RH i Vlade izazvao je njezin zaokret prema Marakeškom sporazumu, na što je Vlada reagirala optužbama o nedosljedn­osti, a predsjedni­ca uzvratila da Banski dvori nisu dobro odradili svoj dio posla. Nakon nekoliko dana prepucavan­ja na Pantovčaku su zaključili kako im se sukob ne isplati pa je Kolinda Grabar-Kitarović počela hvaliti
Najnovije “strelice” između predsjedni­ce RH i Vlade izazvao je njezin zaokret prema Marakeškom sporazumu, na što je Vlada reagirala optužbama o nedosljedn­osti, a predsjedni­ca uzvratila da Banski dvori nisu dobro odradili svoj dio posla. Nakon nekoliko dana prepucavan­ja na Pantovčaku su zaključili kako im se sukob ne isplati pa je Kolinda Grabar-Kitarović počela hvaliti
 ??  ?? Premijer Andrej Plenković poručuje da vode odgovornu i stabilnu politiku
Premijer Andrej Plenković poručuje da vode odgovornu i stabilnu politiku
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia