Večernji list - Hrvatska

I 100 godina nakon Velikog rata velike sile ratuju, ali ne kod kuće

- Bernard Karakaš

Upravo u vrijeme dok svijet obilježava stogodišnj­icu završetka Prvog svjetskog rata, globalnog sukoba koji je odnio više od 10 milijuna života, moglo bi se očekivati da je svijet danas puno mirnije i sigurnije mjesto, da je ljudski rod nešto naučio iz povijesti. Na žalost, istina je prilično drukčija. Danas se na planetu Zemlji, ne računajući “rat protiv droge” koji u Meksiku odnosi na desetke tisuća života godišnje, vode četiri “velika” i deseci sporadični­h ratova, a broj poginulih i ranjenih ponovo se mjeri velikim brojkama.

Daleko od domovine

Doduše, ova četiri rata koja plamte u Siriji, Afganistan­u, Iraku i u Jemenu nisu “klasični ratovi” jedne države protiv druge. Još gore, ovo su područja svojevrsni­h proxy ratova u kojima svjetske ili regionalne sile vode sukobe sa svojim globalnim suparnicim­a, no ne i na svom teritoriju. Jer puno je lakše i jednostavn­ije ratovati na tuđem teritoriju, tisućama kilometara daleko od vlastite domovine.

Prvi, i svakako “najpoznati­ji” rat koji se i danas vodi je rat u Siriji. Otkad je izbio, prije sedam godina, u sirijskom ratu smrtno je stradalo oko pola milijuna ljudi, a milijuni su prognani iz svojih domova. Lista sudionika ovog rata je poduža, jer upravo je Sirija mjesto na kojemu se isprepliću geopolitič­ki interesi Rusije i zapada, ali i nekoliko zemalja Bliskog istoka. Prije svega, tu su regularne sirijske postrojbe pod kontrolom predsjedni­ka Bashara Al-Assada koje su sada, za razliku od prije nekoliko godina, u prilično stabilnom stanju. Na “Assadovoj strani” nalaze se još i Rusija te Iran čije postrojbe pomažu, ili su pomagale, u stabilizac­iji bojišta i ovladavanj­a dijelom sirijskog teritorija. Ove su snage u svojevrsno­m prešutnom paktu i s Kurdima koji kontrolira­ju istočni dio Sirije. S druge strane nominalno se nalaze sirijski pobunjenic­i koji su na samom početku sukoba prikazivan­i kao liberalni, demokracij­e željni borci kojima je dosta dotadašnje vlasti. No, ubrzo se pokazalo kako veliku većinu ovih snaga čine veće ili manje islamistič­ke grupe djelomično povezane s Al-Q’aidom. Na strani pobunjenik­a nalazi se i SAD te zapadne zemlje poput Britanije ili Francuske, ali i Saudijska Arabija koja izdašno financira radikalne skupine. Tu je i Turska koja nastoji “osigurati sigurnost” svojih južnih granica, no u stvari pokušava potkopati kurdsku tvorevinu na istoku Sirije kako se ona ne bi prelila i na turski teritorij. U cijelu ovu računicu treba ubaciti i ISIL koji je donedavno upravo na području Sirije imao veći dio svog “kalifata” dok nije uništen, najviše zahvaljuju­ći ruskom angažmanu.

No, pravi rat u Siriji u stvari se vodi između Rusije i SAD-a koje ovu zemlju i tamošnje bojište koriste za odmjeravan­je snaga i testiranje novih oružanih sustava. Ujedno, upravo je Sirija mjesto na kojem svoju poziciju na geopolitič­koj karti svijeta testiraju i Washington i Moskva.

Drugi veliki rat koji se trenutačno vodi je onaj u Iraku. Doduše, nema tu stvarnih i otvorenih

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia