Večernji list - Hrvatska

UMJESTO DRŽIĆA I ŠIMIĆA BALZAC I KOVAČIĆ

UMJESTO DRŽIĆA I ŠIMIĆA NA LISTI SU BALZAC I KOVAČIĆ

- Lana Kovačević

Četrnaest je ispitnih književnih djela za školski esej koja ovogodišnj­i maturanti svakako moraju ponoviti ili iznova pročitati kako bi na ispitu više razine hrvatskog jezika dobili što bolju ocjenu.

Tako je ove godine s liste književnih djela, u odnosu na prošlogodi­šnji popis lektire, maknut “Dundo Maroje” Marina Držića i “Preobražen­ja” Antuna Branka Šimića, a na listu uvrštene dvije nove lektire: “Otac Goriot” i “U registratu­ri”. Nasuprot njima, lista književnih djela koje moraju pročitati maturanti koji će na ispitu mature birati osnovnu razinu hrvatskog jezika sastoji se od sedam naslova među kojima su “Antigona”, “Hamlet” i “Gospoda Glembajevi”.

Ponovno pjesnici na listi

No ono što povezuje i višu i nižu razinu ispita jest činjenica da su i ove godine u popisu lektirnih naslova hrvatski pjesnici – Antun Gustav Matoš, Antun Branko Šimić i Tin Ujević. A upravo su pjesnici bili “noćna mora” prošlogodi­šnjim maturantim­a. Zbog Josipa Pupačića i Antuna Branka Šimića lani nijedan maturant nije ispit riješio sto posto, štoviše svaki treći gimnazijal­ac lani je upisao pad iz hrvatskog jezika na maturi, a 1700 učenika strukovnih škola od ukupno 8873, koliko ih je pristupilo matuse ri na esejskom zadatku, predalo je prazne listove. Ipak, jasno je, od ovogodišnj­ih se maturanata očekuje znatno više, pa se za ovu godinu nije mijenjalo lani uvedeno pravilo po kojem maturant mora zadovoljit­i minimalni prag prolaznost­i i na eseju i na ispitu kako bi u konačnici iz navedenog obveznog predmeta na maturi imao zaključenu pozitivnu ocjenu.

Najveća ovogodišnj­a izmjena u ispitu iz hrvatskog jezika odnosi se na ukupan zbroj bodova koje maturant može ostvariti na ispitu – umjesto dosadašnji­h 160 ove godine maksimalni broj bodova iznosi 120, a maturantim­a u eseju bodovi više ne množe.

– Dosad je ispit imao ukupno 160 bodova, 80 se moglo postići na književnos­ti i jeziku (zatvoreni dio ispita) i 80 na školskom eseju. Pritom valja naglasiti da školski esej bazično nosi 40 bodova, ali se taj broj bodova dosad množio s dva kako bi u ukupnom rezultatu oba dijela ispita imala jednak udio. U dogovoru s Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a odlučeno je da se ovaj dio ispita više ne množi s dva, već da on nosi integralni broj bodova.

Ovakva praksa uobičajena je i u drugim državama kod provedbe ispita visokoga rizika u kakve spada državna matura te je to sukladno pravilima struke. Ono što je važno jest da je školski esej i dalje iznimno važan te da bez zadovoljav­anja minimuma na njemu i dalje neće biti moguće položiti državnu maturu – poručili su ovogodišnj­im maturantim­a iz Nacionalno­g centra za vanjsko vrednovanj­e.

Za ispit 100 minuta

Tako ovogodišnj­i maturanti moraju voditi računa da na višoj razini u eseju moraju imati najmanje 400 riječi, dok je esej od 350 riječi minimum za učenike koji će pisati hrvatski na osnovnoj razini. Školski esej piše se 160 minuta neovisno o razini, dok će za ispit iz književnos­ti i jezika biti rezerviran­o 100 minuta. Ispit se piše 17. lipnja u 9 sati, a esej dan kasnije, 18. lipnja u 9 sati.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia