Večernji list - Hrvatska

TEŠKO NALAZI SUPARNIKA

Kada prouče moju karijeru, mnogi odustaju od borbe...

- Dražen Brajdić

Baš kao i za svoj prvi profesiona­lni nastup u rodnom Zagrebu, Filip Hrgović priprema se u Miamiju. Naš najbolji boksač put Floride krenuo je 14. listopada, a vratit će se u glavni hrvatski grad 1. prosinca, sedam dana prije borbe u Draženovu domu.

– Arena je tog dana zauzeta, no ja vjerujem da će u Ciboninoj dvorani biti čak i bolja atmosfera, boksačkija. Jer ona je takvog oblika da bi moglo biti vrlo akustično.

Puno ih je odustalo

A s kim će se u tom zagrebačko­m sportskom hramu sučeliti, Hrga nije znao sve do jučer kada je dočuo da će to biti Ekvadorac Ytalo Perea:

– Opet se dogodio isti problem. Čuo sam prije ovoga nekoliko drugih imena, no ljudi prihvate i onda se predomisle kada se malo bolje upoznaju s mojom karijerom.

Nije li kandidat za protivnika bio i bijeli Francuz Duhaupas, 18. teškaš s WBC-ove rang-ljestvice.

– Da, on je bio prva opcija. Bio je tu i jedan Nijemac s kanadskom putovnicom. I on je prihvatio pa odustao. Pričalo se i za Ukrajinca Dimitrenka pa ništa ni od toga.

Kakav je osjećaj spremati se a da ne znaš za koga se zapravo spremaš?

– Nije to za mene otežavajuć­a okolnost jer iza sebe imam 30 mečeva u Svjetskoj ligi u kojoj bih tek nekoliko dana prije doznao s kim se borim. Uostalom, cijelu amatersku karijeru nisam znao za koga se spremam.

Ako je suditi po ovome, Pereu čekaju teški trenuci.

– Perea je kvalitetan boksač s velikim amaterskim pedigreom, stoga očekujem da će biti težak ispit.

Godinu dana mlađi Perea u profesiona­lnom ringu ima 16 nastupa, odnosno 11 pobjeda (7 nokautom), tri poraza i dva remija. Poznat je po tome što je sa samo 18 godina postao panameričk­i teškaški prvak i što se za Olimpijske igre u Londonu plasirao pobijedivš­i kasnijeg izazivača svjetskog prvaka Dominica Breazealea. Na svoju žalost, u olimpijsko­m ždrijebu Perea je zarana naletio na branitelja olimpijsko­g zlata Talijana Roberta Cammarelle­a.

Sve to zacijelo neće odveć impresioni­rati Hrgovića čiji je kubanski trener Pedro Diaz inzistirao da pripreme provede u njegovoj dvorani u Miamiju.

– Pedro ima ovdje i druge svoje boksače i ne može provoditi moje pripreme u Zagrebu. Uostalom, u ovoj fazi karijere neophodno je za moj napredak da budem u Miamiju, ali se nadam da ću se za veće mečeve pripremati u Zagrebu, u svom centru u Jelkovcu.

Hrgović u Miamiju zacijelo ima bolji izbor sparing-partnera.

– To je istina. Evo bio sam neki dan u dvorani kod Luisa Ortiza zvanog King Kong i sparirao s njegovim suvježbače­m. On ima borbu 1. prosinca pa se nadam da ću i s njim koju rundu sparirati.

U međuvremen­u Hrga u nabavi špeceraja “sparira” djevojci Marineli koja mu je došla olakšati američku karantenu.

Lako kad imaš šefa kuhinje

– Bio sam tri tjedna sam i to mi je odmor od svega, no volim i kada mi dođe Marinela. Ona je moj šef kuhinje. Ja sam tradiciona­lan tip, volim jesti u kući, a ne vani. Inače, Miami je jako zanimljiv grad čije čari ja nemam vremena koristiti. Ponekad odemo do Miami Beacha, u kino, na kakvu predstavu, a planiramo otići i na NBA utakmicu Miamija. Nažalost, nisam mogao gledati gostovanje Bogdanović­eve Indiane jer je baš tu večer boksao jedan moj kolega iz dvorane pa sam ga morao ići podržati. No planiram ja preko vikenda i mali izlet do Bahama. To je odavde blizu, a i moram imati i ponešto razbibrige.

Što Hrga misli o dvije aktualne boksačke teme? Prva je predstojeć­i meč Wildera i Furyja (1. prosinca).

– Wilder će nokautirat­i Furyja kojemu pak skidam kapu jer se stavio pred gotov čin. Najprije je prihvatio tu veliku borbu, a onda je krenuo pripremati se. Nije išao onom logikom kao mnogi “kada budem spreman, prihvatit ću”.

Wilder je Amerikanac, a Fury Englez. Kakva je boksačka scena u Americi u odnosu na britansku?

– Puno je jača u Velikoj Britaniji koja je trenutačno najveća boksačka sila u profi boksu. U Americi čak ni jedan Wilder, prvak svijeta, ne dobiva pozornost kakvu bi trebao. Čini mi se da se fanovima previše toga nudi i da boksu račune mrse MMA, NBA, američki nogomet...

NADAM SE DA ĆU ODRADITI I NEKOLIKO TRENINGA U SVOJOJ DVORANI JELKOVEC

 ??  ?? Filip Hrgović U Americi čak ni jedan Wilder, prvak svijeta, ne dobiva pozornost kakvu bi trebao
Filip Hrgović U Americi čak ni jedan Wilder, prvak svijeta, ne dobiva pozornost kakvu bi trebao

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia