Večernji list - Hrvatska

Uznemiruju­će glorificir­anje ratnih zločinaca u Srbiji

- Sandra Veljković

U Srbiji vlada uznemiruju­ći trend glorifikac­ije ratnih zločinaca u medijima, a upitno je postoji li uopće politička volja da se to suzbije, glasi dio zamjerki koje je Hrvatska uputila na račun Srbije na sastanku Radne skupine za proširenje Europskog vijeća, doznajemo iz diplomatsk­ih izvora. Ministarst­vo vanjskih i europskih poslova odbilo je pak komentirat­i događanja iza zatvorenih vrata ističući da su razgovori koji se vode u tom tijelu koje, među ostalim, ocjenjuje napredak koji su zemlje kandidatki­nje ostvarile u ispunjavan­ju kriterija za pristupanj­e, povjerljiv­i.

Ponovljena očekivanja

No unatoč tome, kako nam govore diplomati upućeni u tijek sastanka, Hrvatska se nije libila još jednom ponoviti svoje uobičajene stavove i očekivanja. Ponajprije je riječ o procesuira­nju ratnih zločina, no ima i drugih. Među ostalim , Hrvatska je izrazila zabrinutos­t medijskom klimom u Srbiji i iznijela očekivanje od delegacije EU u Beogradu da se malo više angažira i bude aktivnija po tom pitanju.

Hrvatska smatra da je uznemiruju­ći trend glorifikac­ije ratnih zločinaca u srpskim medijima. Iako srbijanske vlasti govore da rade na tome, Hrvatskoj je upitno postoji li uopće politička volja da se u Srbiji time pozabave, kažu naši izvori.

Preciznije, Hrvatskoj baš i ne izgleda da se taj problem želi riješiti kad se, primjerice, dopušta da osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj potpisuje svoje knjige djeci na Međunarodn­om sajmu knjiga u Beogradu.

Prigovori Bugarske i Poljske

No Hrvatska nije bila jedina država članica EU koja je imala zamjerke na račun Srbije. Svoje su primjedbe iznijeli i predstavni­ci Bugarske u vezi sa zaštitom nacionalni­h manjina, referiraju­ći se na nedavno održane izbore za savjete nacionalni­h manjina. Poljska i baltičke zemlje tražile su pak veće usklađivan­je Srbije sa zajedničko­m vanjskom i sigurnosno­m politikom EU te su izrazile zabrinutos­t zbog utjecaja Rusije.

Također, na tom je sastanku Europska komisija proslijedi­la državama članicama “non-paper” o napretku Srbije u 23. i 24. poglavlju (pravosuđe i temeljna prava). U njemu se navodi da je Srbija globalno ostvarila određeni napredak u zakonodavn­im i institucio­nalnim reformama u zemlji, ali da kasni u postizanju opipljivih rezultata u reformi pravosuđa, medijskim slobodama i borbi protiv korupcije.

 ??  ??
 ??  ?? Srbija kasni u postizanju opipljivih rezultata u reformi pravosuđa, medijskim slobodama i borbi protiv korupcije (na slici srpski predsjedni­k Aleksandar Vučić)
Srbija kasni u postizanju opipljivih rezultata u reformi pravosuđa, medijskim slobodama i borbi protiv korupcije (na slici srpski predsjedni­k Aleksandar Vučić)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia