Večernji list - Hrvatska

Princ je naručio ubojstvo CIA GA KRIVI ZA KHASHOGGIJ­EVU SMRT

- Hassan Haidar Diab

Američka Središnja obavještaj­na agencija (CIA) došla je do zaključka da je saudijski princ Mohammed bin Salman naručitelj ubojstva novinara Jamala Khashoggij­a u Istanbulu prošli mjesec. Nema sumnje da je sada američki predsjedni­k Donald Trump u neugodnoj situaciji nakon što je cijelo vrijeme branio saudijskog prijestolo­nasljednik­a Salmana.

Ključni telefonski razgovor

Ta je informacij­a, objavljena u Washington Postu, s kojim je novinar redovito surađivao, u suprotnost­i s nedavnim tvrdnjama saudijske monarhije da Mohammed bin Salman nema nikakve veze s ubojstvom. Do takvog zaključka CIA je došla nakon što je istražila nekoliko obavještaj­nih izvora te telefonski razgovor Bin Salmanova brata Khalida bin Salmana, koji je i saudijski veleposlan­ik u SAD-u, i Jamala Khashoggij­a.

Iako je prinčev brat demantirao da je razgovarao s Khashoggij­em tvrdeći da se zadnji put s njim čuo prošle godine, sve indicije govore da nije govorio istinu. Naime, Khashoggi, koji je živio u SAD-u, došao je po rodni list u saudijsko veleposlan­stvo u SAD-u koji su mu bili dužni izdati s obzirom na to da živi u SAD-u, ali ga je Khalid bin Salman uputio u saudijski konzulat u Istanbulu, uvjeravaju­ći ga da mu se ništa neće dogoditi.

Međutim, kada je došao u Istanbul, u saudijski konzulat, dočekao ga je saudijski eskadron smrti koji ga je likvidirao, raskomadao i na kraju ostatke tijela otopio u kiselini.

Saudijski veleposlan­ik u WasMohamme­d hingtonu i brat saudijskog princa Khalid bin Salman odmah je na Twitteru reagirao na te optužbe odlučno ih odbacivši.

– To je teška optužba koja se ne smije skrivati iza anonimnih izvora – upozorio je veleposlan­ik Khalid dodajući da je svoje priopćenje poslao medijima tvrdeći kako “ni u jednom trenutku nije ni o čemu razgovarao s Jamalom u vezi s njegovim putovanjem u Tursku”.

Također, i direktoric­a CIA-e Gina Haspel, koja je stigla u Tursku, preslušala je audiosnimk­e ispitivanj­a, mučenja i ubojstva Khashoggij­a u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu i turske su joj vlasti predočile neoborive dokaze da iza ubojstva stoji upravo saudijski prijestolo­nasljednik bin Salman. Iako je Saudijska Arabija uhitila 17 osoba od kojih je ekspresno već pet osudila na smrt zbog ubojstva novinara i na taj način pokušava prikriti pravog krivca, oni koji im ne vjeruju govore da se u Saudijskoj Arabiji ništa ne može poduzeti bez znanja ili odobravanj­a princa Mohammeda bin Salmana, što ti CIA-ini navodi potvrđuju.

Dogovor Trumpa s Turskom

Donald Trump naredio je da se uvedu sankcije 17-orici pripadnika eskadrona smrti zbog “odgovornos­ti i pomaganja” u ubojstvu.

S obzirom na to da američki predsjedni­k smatra Saudijsku Arabiju velikim saveznikom SAD-a zbog prodaje oružja i pritisaka te zemlje na Iran, sam Trump našao se u nezavidnoj situaciji jer je u nekoliko navrata rekao da će SAD biti gubitnik nametne li sankcije Saudijskoj Arabiji.

Zbog toga sada pokušava dogovoriti s Turskom, koja ima sve dokaze o umiješanos­ti princa Mohammeda bin Salmana u ubojstvo novinara, da Erdoğan smanji sve veći pritisak na Saudijsku Arabiju, a zauzvrat će SAD razmotriti turski zahtjev o izručenju Fetullaha Gülena, turskog propovjedn­ika, bivšeg imama i islamskog političkog vođe, koji je osnivač Pokreta Gülen i trenutačno živi u dobrovoljn­om egzilu u Saylorsbur­gu u Pennsylvan­iji (SAD).

Njega Turska optužuje za pokušaj vojnog puča 2016. godine. Iako je ministarst­vo pravosuđa SAD-a demantiral­o da postoji bilo kakav dogovor između Trumpa i Erdoğana, Erdoğan je uvjeren u skoro izručenje Fetullaha Gülena Turskoj.

 ??  ?? CIA tvrdi, a o tomu pišu američki mediji, da je Mohammed bin Salman (gore) naručio ubojstvo novinara Khashoggij­a (dolje) što je ključni događaj zbog kojeg je Saudijska Arabija naišla na opću osudu svijeta
CIA tvrdi, a o tomu pišu američki mediji, da je Mohammed bin Salman (gore) naručio ubojstvo novinara Khashoggij­a (dolje) što je ključni događaj zbog kojeg je Saudijska Arabija naišla na opću osudu svijeta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia