Večernji list - Hrvatska

Smrt žene obilježila prosvjede u Francuskoj

- (db)

Prosvjedni­ci udruženi u pokret Žuti prsluci, po “uniformama” koje su nosili, jučer su diljem Francuske ometali promet kako bi tamošnjim vlastima i samom predsjedni­ku Emmanuelu Macronu pokazali da se ne slažu s povećanjem cijene goriva. No, prosvjed je na kraju obojen u crno zbog toga što je jedna od prosvjedni­ca, 63-godišnjaki­nja, u departmanu Savoja na istoku Francuske poginula u naletu automobila.

Tim je automobilo­m uprav- ljala žena koja je dijete vodila liječniku.

Nakon što su je prosvjedni­ci zaustavili i porazgovar­ali s njom, pokušala je pomaknuti svoje vozilo uz cestu, no netko joj je zatim rukom lupio u auto, zbog čega se vozačica uspaničari­la i dodala gas te pregazila ženu koja je stajala ispred automobila. Vozačica je zatim uhićena. Ta je smrt prosvjedni­ce obilježila jučerašnji veliki prosvjed na kojem se okupilo 124 tisuće ljudi u tisuću različitih okupljanja kojima su prosvjedni­ci namjeraval­i zaustavlja­ti promet kako bi se ukazalo na povećanje cijene goriva, ali još više na Macronov odnos prema malome čovjeku.

Kako bi bili što vidljiviji, prosvjedni­ci su obukli žute prsluke, a mnogi su imali i natpise koji su Macrona opisivali kao diktatora. Još je nekoliko ozljeda zabilježen­o u pokušajima nekih vozača da obiđu prosvjedni­ke. Uhićene su 24 osobe.

 ??  ?? Policija je uhitila 24 osobe, a okupilo se oko 120 tisuća prosvjedni­ka
Policija je uhitila 24 osobe, a okupilo se oko 120 tisuća prosvjedni­ka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia