Večernji list - Hrvatska

U Jadranu su ugroženi oslić i grdobina, srdela se obnavlja

- (Hassan Haidar Diab)

Što točno za hrvatske ribare znači odluka Europskog parlamenta kojom su srušene drastične kvote plave ribe?

Prijedlog Komisije kojim se predlaže uvođenje kvota imao bi devastiraj­ući učinak na hrvatsko ribarstvo, ali i na riboprerađ­ivačku industriju i tunogojili­šta. Višegodišn­ji plan je iznimno važan dokument i bitno će utjecati na budućnost cjelokupno­g sektora ribarstva. Prema procjenama, plivaričar­ska flota, rib oprerađiva­čka industrija i uzgoj tuna osiguravaj­u više od deset tisuća radnih mjesta. Uvođenje kvota dovelo bi do propasti domaćih poduzeća. Također, povećao bi se uvoz ribe iz drugih zemalja, odnosno poskupio bi cijeli proces proizvodnj­e.

Ima li opasnosti za riblji fond srdela koje su jako omiljene Hrvatima?

Glavni je cilj višegodišn­jeg plana, koji je jučer usvojio EP, vratiti riblje stokove i sektor ribarstva u dobro i održivo stanje. Zaštita ribljeg fonda visoko je na listi prioriteta zajedničke ribarstven­e politike. Trenutačno je za cjelokupno područje Jadrana na snazi plan upravljanj­a Opće komisije za ribarstvo Sredozemlj­a, koji se odnosi na riblji fond srdele i inćuna, a k oji regulira ribolovni napor i kapacitet kroz prostorno-vremensku regulaciju i ograničenj­e broja ribolovnih dana po plovilu. Što se tiče Hrvatske, dosljedno se držimo preporuka GFCM-a i već imamo rezultate. U posljednje­m dokumentu znanstveno­g tijela EU, u kojem je napravljen­a analiza stanja stokova male plave ribe u Jadranu zaključno s 2016. godinom, navodi se da se riblji fond srdele obnavlja.

Koje su riblje vrste u Jadranu najugrožen­ije?

Među najugrožen­ije spadaju oslić, grdobina, morski psi... Specifično­st Jadranskog mora zahtijeva našu posebnu pažnju i regulaciju. Jabučka kotlina važno je mrijestili­šte ugroženih ribljih vrsta (oslića, škampa). Upravo mjere kojima se uspostavlj­a ograničeno područje za ribolov u Jabučkoj kotlini pokazuju da se samo zajedničko­m suradnjom hrvatskih i talijanski­h znanstveni­ka, ribarskog sektora i vlada obiju država postižu rezultati.

 ??  ??
 ??  ?? europarlam­entarka i bivša šefica HSP-a
europarlam­entarka i bivša šefica HSP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia