Večernji list - Hrvatska

VUKOVAR 27 GODINA NAKON STRADANJA

NOVI BAZEN, TRŽNICA, UREĐENI TRGOVI... I NIKAD MANJE LJUDI

- Piše Branimir Bradarić

Odmah nakon što ugledate ploču s natpisom grada Vukovara, vidjet ćete obnovljene obiteljske kuće i višestambe­ne zgrade, sanirane prometnice, nogostupe… Malo dalje naziru se moderna šetnica uz Dunav, uređeni trgovi... Grad je proteklih godina dobio najmoderni­ji bazen u Hrvatskoj, gradsku tržnicu, tržni centar, Muzej Vučedolske kulture…

Grad nikada nije bio ljepši

Dvadeset i sedam godina nakon ratnih razaranja gotovo je nemoguće pronaći ratne ruševine. Ostalo je svega nekoliko objekata koji nisu obnovljeni, prije svega zbog neriješeni­h imovinskop­ravnih pitanja. Poželite li razgledati ratne ruševine, morat ćete pronaći nekoga od Vukovaraca koji bi vas odveo do nekoga od stradalih objekata. Vukovar je danas mali, uređeni grad koji se s pravom smatra jednim od najbolje uređenih gradova u Hrvatskoj. – Vukovar danas izgleda bolje i ljepše nego ikada dosad. Realno, izgleda bolje nego prije rata i ima više sadržaja. Imamo sve što jedan grad treba imati i niz sadržaja za sve dobne skupine građana. Jedini nam je problem nedostatak posla i činjenica da je grad poluprazan. To je ono što danas brine svakog Vukovarca bez obzira na to koje on nacionalno­sti bio, kaže nam Tomislav Marić, Vukovarac koji povremeno, da bi prehranio obitelj, odlazi raditi u inozemstvo.

Kada govore o svojem gradu, kažu da nedostaje radnih mjesta i da je tu država zakazala.

– Lako je sada biti pametan, ali očigledno je da se pogriješil­o kada se krajem 90-ih godina krenulo u obnovu obiteljski­h kuća i stambenih zgrada, pri čemu je gospodarst­vo zaboravlje­no. To je dovelo do toga da se mnogi nisu ni vratili u svoj grad i da su neki ipak morali iz njega otići jer nije bilo posla za njih. Vukovarci često kažu da se ne živi od zidova i da zidovi ne mogu platiti račune, kupiti kruh ili mlijeko – ističe Marić.

Međutim, i pored svega Vukovar je tijekom godina postao često turističko odredište brojnih građana Hrvatske, ali i cijeloga svijeta. Danas su skupine turista postale gotovo uobičajena pojava u gradu. Svi oni s velikim interesom fotografir­aju gradske znamenitos­ti dok slušaju riječi turistički­h vodiča koji im predstavlj­aju grad. A, u Vukovaru se zaista ima što vidjeti, fotografir­ati i tako sačuvati za uspomenu.

– Vukovar je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji se može pohvaliti da im dva muzeja – Gradski muzej i Muzej Vučedolske kulture. Iduće godine dobit ćemo i Muzej franjevačk­og samostana – kaže direktoric­a TZ-a grada Vukovara Marina Sekulić.

Prepoznatl­jivi po ratnom turizmu

Govoreći o gradskim znamenitos­tima koje bi mogle biti zanimljive turistima, Sekulić ističe niz sakralnih objekata, baroknu jezgru, Vuku i Dunav, park-šumu Adicu… Nezaobilaz­an je dio turističke ponude i ratni turizam po kojem je Vukovar postao prepoznatl­jiv u cijeloj Hrvatskoj. Kada je riječ o toj vrsti turizma, tu je Memorijaln­o groblje žrtava iz Domovinsko­g rata, Ovčara, spomen-sobe u bolnici, na Ovčari, Trpinjskoj cesti, posebno uređen dio vojarne… Iduće godine trebala bi završiti i obnova Vodotornja koji će potom svoja vrata otvoriti turistima. Ne smije se zaboraviti ni da se Vukovar nalazi na biciklisti­čkim rutama i da je Vukovar grad koji bilježi najveći broj pristajanj­a riječnih kruzera.

– Grad smo koji ne želi ostati u prošlosti, nego se želi okrenuti budućnosti s time da prošlost ne možemo i nećemo zaboraviti. Puno je toga urađeno i grad iz godine u godinu sve ljepše izgleda. Samim time bilježimo i sve veći broj turista – kaže Sekulić.

Tako je 2017. bila rekordna do sada što je nastavljen­o i u tekućoj godini. U prvih devet mjeseci zabilježen je porast broja dolazaka i porast broja noćenja. Bilježi se i dalji porast dolazaka riječnih kruzera pa je tako za sljedeću godinu najavljen dolazak 240 kruzera s oko 30.000 turista iz cijeloga svijeta koji krstare Dunavom. Grad je dobio ove godine četiri nova smještajna objekta za turiste, ali to ipak nije dovoljno.

– Nedostaje nam smještaj visoke kategorije, hotelski smještaj, da bismo dodatno razvijali kongresni turizam. Za određena relevantna događanja neophodni su nam visoko kategorizi­rani objekti s kvalitetni­m smještajem. Želimo stvoriti drukčije sadržaje u gradu da bi turisti na pravi način doživjeli destinacij­u – istakla je Sekulić.

 ??  ?? 3. Dogodine se očekuje dolazak 240 kruzera s oko 30.000 turista iz cijelog svijeta
3. Dogodine se očekuje dolazak 240 kruzera s oko 30.000 turista iz cijelog svijeta
 ??  ?? 2. Iduće godine trebala bi završiti i obnova Vodotornja
2. Iduće godine trebala bi završiti i obnova Vodotornja
 ??  ?? 1. Grad je ljepši i uređeniji nego prije rata, ali stanovništ­vo odlazi jer posla nema
1. Grad je ljepši i uređeniji nego prije rata, ali stanovništ­vo odlazi jer posla nema
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia