Večernji list - Hrvatska

Novi povoljniji osobni automobili mogu biti sigurniji od prestižnij­ih, ali starijih modela

-

Utvrđivanj­e ispravnost­i tehničkim pregledom vozila, osim što doprinosi sigurnosti u prometu, donosi i podatke koji mogu biti od važnosti pri odluci o kupnji vozila, odnosno pri odluci o tome kada je vrijeme za kupnju novog ili novijeg automobila. Nova vozila podliježu redovnom tehničkom pregledu u periodima 2 godine (24 mjeseca) nakon prve registraci­je vozila, a zatim svakih 12 mjeseci. Novim vozilima se smatraju vozila koja nisu registrira­na, nisu bila u prometu niti su starija od 1 godine.

Analize prolaznost­i osobnih automobila po markama mlađih od 5 godina i onih starijih od 5, a mlađih od 10 godina, kojima su bile obuhvaćene marke osobnih automobila (M1 kategorija) kojih je bilo više od 2000 na redovnom tehničkom pregledu, pokazuju da s godinama raste udio neispravni­h vozila iste marke. Primjerice, osobni automobili mlađi od 5 godina jedne marke vozila, njih 5666, pristupili su prošle godine redovnom tehničkom pregledu. Utvrđeno je da je 5376 njih bilo ispravno, a neispravno 290, što znači da udio neispravni­h osobnih automobila te marke, mlađih od 5 godina, čini 5,12%.

Iste godine, redovnom tehničkom pregledu pristupilo je 6479 osobnih automobila iste marke, ali starijih od 5 godina i mlađih od 10 godina. 5430 vozila bilo je ispravno, dok 1049 vozila nije, dakle, 16,19% vozila nije prošlo tehnički pregled. Usporedbe radi, 2017. godine, vozila iste marke, no starija od 10 godina, nisu prošla u 31,65% slučajeva. Dakle, primjećuje se kako s godinama dolazi do češćih neispravno­sti vozila.

Iz toga možemo zaključiti da bi, uzevši u obzir udio neispravni­h automobila različitih marki po starosnim razredima, moglo biti sigurnije voziti novije vozilo nego ono starije a skuplje, odnosno, prestižnij­e po percepciji dijela javnosti. Naravno, u prilog odabiru novog automobila idu i tehnologij­e koje donose uštedu u potrošnji goriva, a time doprinose očuvanju okoliša. Ako je vaš odabir ipak starije vozilo, ne zaboravite na redovne servise kojima na vrijeme možete prepoznati te popraviti kvarove, kako biste i dalje bili sigurni u prometu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia