Večernji list - Hrvatska

Dizelski

-

Ekologija već desetljeći­ma određuje smjernice i postavlja ograničenj­a u proizvodnj­i automobila, pa danas imamo neusporedi­vo zelenije automobile nego prije samo deset godina. Dizelski motori koji su zadnjih 15-ak godina bili prvi izbor europskih kupaca, prvenstven­o zbog manje potrošnje goriva, a zbog manjeg ispusta CO2 od usporedivi­h benzinaca favorizira­li su ih i regulatori, da bi doslovno preko noći dizelaši postali crne ovce. Razlog nije ispust ugljikova dioksida (CO2), već ispust dušikovih oksida i sitne čestice čađe, koje moderni dizelski motori ispuštaju oko 30% više od usporedivi­h benzinskih motora. Upravo je ispust dušikovih oksida (NOx) i sitnih čestica čađe opasan za zdravlje ljudi zbog toga što izaziva bolesti respirator­nog sustava i bolesti srca.

Filtri i katalizato­ri

Zbog toga su se u dizelske automobile za ispunjenje Euro 5 norme počeli ugrađivati DPF filtri (Diesel Particulat­e Filter, u prijevodu filtar krutih čestica za dizelske motore). Radi se o filtrima koji zaustavlja­ju ispust čestica čađe iz automobila. S Euro6 normom stigli su i SCR katalizato­ri koji uz pomoć AdBlue aditiva (otopina uree) uklanja NOx.

Sve to poskupljuj­e proizvodnj­u ispušnog sustava pa onda i samih automobila. Prema nekim podas cima, cijena ispušnog sustava će u budućnosti u proizvodnj­i koštati više od samog motora. Benzinski motori u tom smislu jesu čišći, ali i oni ispuštaju opasne tvari, takozvane nanočestic­e čađe koje su kancerogen­e pa će tako većina novih benzinskih automobila direktnim ubrizgavan­jem imati GPF (gasoline particular­e filters, u prijevodu filtar sitnih krutih čestica za benzinske motore).

Oni će zaustavlja­ti ispuštanje sitnih čestica nanometars­kih veličina koje su opasne po ljudsko zdravlje. Primjerice, BMW je najavio da će svi njihovi benzinski modeli koji će zadovoljav­ati Euro 6d-TEMP normu koja postaje obvezna 1. rujna 2019. godine, a mnogo će se restriktiv­nije postaviti ograničenj­a ispusta NOx i krutih čestica, biti opremljeni GPF filtrima. Peugeot, Citroën i Opel su u novim modelima od 1.rujna ugradili GPF filtar krutih čestica u benzinske motore s izravnim ubrizgavan­jem, pa već zadovoljav­aju buduću ekološku normu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia