Večernji list - Hrvatska

7 DANA ZA SPAS ALUMINIJA

U rješavanje problema uključila se i vlast u RH

- Zoran Krešić

Prije dva dana posrnuli mostarski gigant Aluminij za jedan megavatsat električne energije plaćao je vrtoglavih 96 eura, a samo dan prije 74 eura, što im “donosi” gubitak više od 600 dolara po jednoj toni proizveden­og metala aluminija. To je rezultat višegodišn­jih unutarnjih i problema nastalih na svjetskim burzama ove godine na kojima ova kompanija istodobno kupuje i prodaje svoje proizvode. Danas su se pogoni Aluminija, kompanije koju je prije 22 godine nakon ratnih razaranja otvorio predsjedni­k Franjo Tuđman, trebali ugasiti, no kako doznajemo, “kupljeno” je još sedam vjerojatno ključnih dana za pokušaj spasa kompanije koja zapošljava gotovo 900 ljudi i koja je okosnica života u Mostaru i Hercegovin­i. U tjedan dana znat će se planovi za 2019.

Glenocoreo­v uvjet

Aluminij se našao u gotovo bezizlazno­j situaciji, no u posljednja dva dana ipak je postignut dogovor ključnih suvlasnika kompanije te predstavni­ka vlasti iz Zagreba i Mostara da se osigura isporuka električne energije, koju Aluminij po ovim cijenama više nije mogao kupovati, ali i glinice, jer je najveći dobavljač Glencore također postavio uvjete da neće isporučiva­ti rudaču dok se unaprijed ne isplate dogovorene količine. U mostarskoj Elektropri­vredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne spremni su biti dio rješenja iako im je Aluminij dužan 180 milijuna maraka (oko 90 milijuna eura), uz uvjet da taj teret u budućnosti ne dovede u pitanje opstanak i ove kompanije. EP HZHB bit će dio rješenja, ali će i činiti sve da zaštite svoj položaj, naveli su iz te kompanije. Objasnili su kako tek predstoje razgovori između više dobavljača električne energije i predstavni­ka Aluminija. Dok su i jučer trajali razgovori o rješenju ovoga problema, Nadzorni operater sustava, koji upravlja električno­m mrežom, svakih je sat vremena isključiva­o kompaniju s napona. Iz mostarske kompanije ističu da im je ključna potpora vlasti i Vlade FBiH kako bi se nagomilani problemi riješili jer ih oni sami ne mogu prebroditi.

Kada je 2013. potpisivan sporazum kojim je Vlada FBiH povećala svoj udjel s 24 na 44 posto, dogovoreno je kako će Aluminij dobiti status doslovno posebnog potrošača kojemu se aktivira pomoć iz Federacije BiH subvencion­iranjem cijene električne energije onoga trenutka kada se dogode poremećaji na tržištu. Ta odredba aneksa ugovora nikada nije aktivirana. Problemi kompanije započeli su doslovno s odlaskom višegodišn­jeg direktora Mije Brajkovića 2009., kada je na računu bilo 94 milijuna maraka, a danas su gubici oko 360 milijuna. Godinama se stvari nisu mijenjale, mijenjale su se samo uprave. Tijekom 2013., dok je na vlasti bila probošnjač­ka koalicija sa SDP-om na čelu, samo u godinu dana probijen je iznos od 124 milijuna maraka dugovanja zbog lošeg odnosa prema kompaniji i ekstremno loših ugovora s dobavljači­ma. Koliko je u Aluminiju značajna “igra brojki”, pokazuje činjenica da s povećanjem jednoga dolara glinice po toni mešetari mogu izvući desetke milijuna maraka. U 2014. gubici su narasli na 213 milijuna, što je kompaniju dovelo pred nemogućnos­t daljeg poslovanja. Nijedna banka im nakon toga nije željela izdati jamstva kako bi mogli sklapati ugovore i na dulje razdoblje kupovati električnu energiju, glinicu, petrol koks i smolu, koji čine više od 90 posto ukupnih troškova.

Privatizac­ija rješenje

Vlada FBiH ipak je u posljednji­h nekoliko mjeseci donijela nekoliko kapitalnih odluka, no one još nisu imale stvarnoga učinka jer je riječ o dugoročnim mjerama. Naime, Vlada je donijela odluku po kojoj Aluminij odobrava financijsk­u konsolidac­iju ove kompanije te otvara posebni transakcij­ski račun preko kojega bi mogli poslovati te onemogućav­a pokretanje prinudne naplate dugovanja. Pa ipak, svi sudionici uvjereni su da se Aluminij unatoč svim problemima može privatizir­ati i da je to jedino rješenje. Najvažnije je osigurati da se do toga trenutka posve na ugasi.

 ??  ?? Kompanija je jučer svakih sat vremena isključiva­na s napona
Kompanija je jučer svakih sat vremena isključiva­na s napona

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia