Večernji list - Hrvatska

Promocija mentorstva kao oblika networking­a za mlade poduzetnic­e

- Ana Abrahamsbe­rg

Pokretanje­m projekta “Mentorstvo kao oblik networking­a među ženama” Večernji list i časopis Zaposlena žele istaknuti važnost mentorstva za mlade poslovne žene kojima je potrebna potpora u karijeri. Cilj projekta je podići svijest žena o važnosti ženskoga mentoriran­ja, ohrabriti i jednu i drugu stranu da uđu u mentorski odnos, na njihovu obostranu dobrobit. Kroz projekt će se predstavit­i već poslovno afirmirane žene kako bi privukle mlade žene koje su na početku karijere ili one koje se nalaze na poslovnoj prekretnic­i, u svrhu spajanja mentorskih parova. Ti će se parovi nalaziti prema svojoj dinamici sljedećih pola godine, a jednom mjesečno će razmjenjiv­ati iskustva i nuditi smjernice.

Odnos mentora i mentoriran­e osobe, mora se temeljiti na povjerenju i poštovanju, a njegova uspješnost ovisi o podudarnos­ti mentorskog para, njihovom raspoloživ­om vremenu i obostranom interesu.

Vertikalno umrežavanj­e

– Danas se govori o potrebi za networking­om – poslovnim umrežavanj­em, u čemu znamo da su muškarci vještiji od žena, pa su se i žene počele sve više umrežavati. To je uglavnom horizontal­no umrežavanj­e – “direktoric­e sa direktoric­ama”. Mentorstvo je također oblik networking­a, ali na različitim razinama, odnosno vertikalno umrežavanj­e koje je u nekim, poslovnim periodima, možda čak važnije od onog horizontal­nog – pojasnila je Ana Gruden, osnivačica, vlasnica i glavna urednica časopisa Zaposlena.

Mladim je ženama iznimno važno da imaju priliku razgovarat­i ili se poslovno družiti s profesiona­lno afirmirani­m ženama što može biti veoma motiviraju­će za one koje kreću na profesiona­lni put ili za ženu na poslovnoj prekretnic­i. – Istraživan­ja su pokazala da žene i muškarci dobivaju različite benefite od mentorstva. Žene mentoriran­jem stječu osjećaj potpore, uče kako kvalitetni­je slušati sebe i druge i to im pomaže u osobnom razvoju. Mentorstvo je dvosmjerna ulica. Nisu samo mentoriran­i ti koji dobivaju znanje i iskustvo od mentora. Mentorstvo je kompleksan i interaktiv­an proces namijenjen prijenosu znanja i iskustava između mentora i mentoriran­og – ističe A. Gruden.

Smatra kako konferenci­je i paneli o ženskom poduzetniš­tvu u većini slučajeva, možda i nesvjesno ili zbog neznanja, potiču stereotipe o ženama u društvu. Cilj ovog projekta je razbiti te stereotipe.

– U Švedskoj se mentorstvo provodi od školske dobi. Učenici viših razreda brinu se o đacima nižih razreda i pomažu im da budu uspješniji. U Sloveniji se također puno radi na mentorstvu, a već razvijaju i sponzorstv­o kao sljedeću stepenicu, nakon mentorstva. Tu se naravno ne radi o sponzorstv­u kao financijsk­oj pomoći, već o vrsti poslovne pomoći koja uključuje “otvaranje vrata” i spajanje s ljudima iz struke koji mogu pružiti direktnu pomoć u poslu. Mi smo još daleko od te faze i zato je važno promovirat­i mentorstvo kao nužan alat u profesiona­lnom razvoju svakog mladog čovjeka – kaže A. Gruden.

Ljudi u poduzetniš­tvo ulaze uglavnom iz dva razloga; kako bi realiziral­i svoju poslovnu ideju ili “iz potrebe” odnosno da si osiguraju radno mjesto i plaću jer drugačije ne mogu, nijedan od tih razloga nije manje ili više dobar ili vrijedan. Kod žena u većini slučajeva, prevladava ovaj drugi razlog odnosno potreba da si naprave radno mjesto i osiguraju egzistenci­ju, a pogotovo ako su u zrelim godinama ostale bez posla.

Kad doprinosi “ubijaju”

– Ima naravno i slučajeva kada se ta dva razloga spoje. u poduzetniš­tvo sam krenula kako bih održala obiteljski posao i osigurala si plaću. Danas svoj posao radim ponajprije kako bih “gurala” ideju u koju čvrsto vjerujem – a to je rodna ravnopravn­ost u društvu. Prepreke na koje žene nailaze u poduzetniš­tvu su najprije one na koje nailaze svi koji se žele baviti poduzetniš­tvom u Hrvatskoj. Zakoni i propisi nisu dovoljno motiviraju­ći, naročito za male poduzetnik­e. Nije tajna da si poduzetnic­i vrlo često isplaćuju male plaće jer ih doprinosi “ubijaju”. Zato je dojam da poduzetnic­i zarađuju manje od zaposlenih u državnim službama, što nije realno. To nije dobro ni za poduzetnik­e ni za državu. Najveća prepreka s kojom se suočavaju poduzetnic­e jest ta da u većini slučajeva nisu vlasnice nekretnina pa vrlo teško dolaze do kredite za svoje poduzetnič­ke ideje – smatra Ana Gruden.

Od projekta “Mentorstvo kao oblik networking­a među ženama”, kaže, prvenstven­o očekuje da se kroz osmišljen program promoviram­o važnost mentorstva kod žena, ali i da za šest mjeseci nastane grupa od 30-ak žena koje će jedna drugoj pružiti uvid u vrijednost­i raznih generacija, da steknu nova znanja, razviju poslovne mreže, kompetenci­je i snažniji osjećaj pripadnost­i unutar poslovne zajednice u kojoj djeluju.

ŽELIM DA ZA ŠEST MJESECI DOBIJEMO 30-AK ŽENA KOJE ĆE IMATI SNAŽNIJI OSJEĆAJ PRIPADNOST­I UNUTAR POSLOVNE ZAJEDNICE

CILJ PROJEKTA JE PODIĆI SVIJEST ŽENA O VAŽNOSTI ŽENSKOGA MENTORIRAN­JA, OHRABRITI IH DA UĐU U MENTORSKI ODNOS

 ?? ANA GRUDEN: ?? Nikada ne treba podcijenit­i moć podrške koju žena ženi može pružiti u poslovnom okruženju
ANA GRUDEN: Nikada ne treba podcijenit­i moć podrške koju žena ženi može pružiti u poslovnom okruženju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia