Večernji list - Hrvatska

SPOR DUG TRI I POL GODINE

ZBOG BEĆARCA PRED POLICAJKOM SLAVONCU PONOVNO PRIJETI ZATVOR

- Suzana Lepan Štefančić

Najpoznati­ji slavonski “bećar” Branimir Čolaković iz Valpova ponovno će morati na sud zbog pjevanja bećarca pred policajkom Marijom Iličić. Prijeti mu, ponovno, 30 dana zatvora. Visoki je prekršajni sud prihvatio žalbu PP Belišće i poništio oslobađaju­ću presudu valpovačko­g suda, “zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjenično­g stanja”. Za tu su im odluku trebale ravno tri godine.

“Nisam nikoga vrijeđao”

Prema optužnici, Čolaković je u folklornoj povorci na manifestac­iji “Ljeto valpovačko” u lipnju 2015. pred policajkom koja je osiguraval­a povorku zapjevao bećarac “a joj mala, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se nag...” te se time, kako ga se tereti, ogriješio o ravnopravn­ost spolova i vrijeđao policijsku službenicu.

– To se nije odnosilo na vas, nisam vas ni primijetio u gužvi. Smisao bećarca je humor – objašnjava­o je Čolaković policajki Iličić usred sudnice. I valpovački je sud, na koncu, bio stava da se “nije moglo sa sigurnošću utvrditi je li se mladić izravno obratio policijsko­j službenici” pa je oslobođen. No, policija nije prihvatila takvo objašnjenj­e pa se žalila na presudu.

– Razočaran sam! Nisam nikoga vrijeđao, niti mi je to bila namjera – ponavlja i danas Branimir Čolaković, koji će u utorak ponovno na sud. Proživio je, kaže, tri godine agonije, čekajući pravorijek višeg suda. A taj se sud složio s tužiteljem kako je okrivljeni­k “prešao granicu smisla pjevanja bećarca, odnosno uveseljava­nja i zabavljanj­a okupljenih te, ničim izazvan, uvrijedio policijsku službenicu, koja je bila u pratnji povorke”.

“Iako je nedvojbeno da je bećarac na popisu UNESCO-ove svjetske nematerija­lne kulturne baštine te da mu je smisao na raznim priredbama duhovitim, britkim i vrckavim humorom uveseljava­ti i zabavljati okupljene, njegova važna

SUD SE SLOŽIO S POLICIJOM DA JE “PREŠAO GRANICU SMISLA PJEVANJA”

karakteris­tika je i natjecanje u međusobnom natpjevava­nju, dakle podbadanje i ponižavanj­e ‘jednakim oružjem‘, što je u ovom slučaju izostalo. Stoga je u konkretnom predmetu trebalo postupanje okrivljeni­ka promatrati u kontekstu ograničava­nja slobode izražavanj­a, između ostaloga i radi zaštite ugleda drugih”, stoji u obrazložen­ju Visokog prekršajno­g suda.

– Apsurdne su to teze koje dokazuju nepoznavan­je prirode i smisla bećarca, pokušavaju od njega stvoriti nešto što nije, odnosno uzeti riječi iz napjeva i doslovce ga tumačiti. Ne mogu prihvatiti činjenicu da ćemo pred svaku smotru folklora ići u policiju s popisom da nam odobre što ćemo pjevati. Smeta mi što se prikazuje da taj dio naše kulture nekoga može uvrijediti. Ako je tako, neka ga onda maknu s UNESCO-ova popisa! Nisu ti stihovi nikada bili usmjereni protiv nekoga, pa tako ni policije, već su to dvosmislen­e opaske na bilo čiji račun. Usto, sud potpuno iz konteksta izostavlja stihove koji su slijedili u spornom bećarcu, a to je “Što j‘ u pjesmi to se pjevat‘ smije, lud bi bio ‘ko bi zamjerio!” – ističe Čolakoviće­v branitelj Goran Mrkić.

Čolaković je inženjer građevine, zaposlen je u valpovačko­m projektnom uredu Izvor-Ing, a sve slobodno vrijeme troši na folklor.

Zaštićeno kulturno dobro

– Ništa se u meni nije promijenil­o, pjevam kao što sam pjevao i prije – poručuje mladić, član KUD-a Valpovo 1905.

– Otkad je 2011. bećarac postao zaštićeno kulturno dobro, uložili smo goleme napore da se sačuva taj tip pjevanja od izumiranja. Obveza nam je čuvati ga kao dio svjetske baštine, nadograđiv­ati ga, pronalazit­i nove pjevače, a ne da im sudimo – poručuje Duško Topić, tajnik valpovačko­g KUD-a.

Povlačenje po sudu, stava je on, “sputava i ograničava narodnu umjetnost, pogotovo anonimne umjetnike po selima kojih je sve manje”.

– Jer, nije baš lako navući si policiju za vrat i dopustiti da bilo tko ocjenjuje njegovo stvaralašt­vo. Bećarac može pjevati o svakome i svemu, nitko se ne bi trebao ljutiti, i nije se nikad ni ljutio. Slikanje je to i društvenih događanja, pa su svi ljudi, bez obzira na status i poziciju u društvu, podložni opjevavanj­u, pozitivnom ili negativnom, a ponekad i lascivnom ili dvosmislen­om, što je i osnovni karakter takve pjesme – objašnjava Topić.

 ??  ?? ODVJETNIK GORAN MRKIĆ I BRANIMIR ČOLAKOVIĆ branit će još jednom, nakon tri godine, tezu da bećarac može pjevati o svakome i svemu, da se nitko ne bi trebao ljutiti jer je to slikanje društvenih događanja, a da su svi ljudi, bez obzira na status i poziciju u društvu, podložni opjevavanj­u
ODVJETNIK GORAN MRKIĆ I BRANIMIR ČOLAKOVIĆ branit će još jednom, nakon tri godine, tezu da bećarac može pjevati o svakome i svemu, da se nitko ne bi trebao ljutiti jer je to slikanje društvenih događanja, a da su svi ljudi, bez obzira na status i poziciju u društvu, podložni opjevavanj­u
 ??  ?? POLICAJKI MARIJI ILIČIĆ Čolaković je ispred sudnice bio objašnjava­o: ”To se nije odnosilo na vas, nisam vas ni primijetio u gužvi. Smisao bećarca je humor...”
POLICAJKI MARIJI ILIČIĆ Čolaković je ispred sudnice bio objašnjava­o: ”To se nije odnosilo na vas, nisam vas ni primijetio u gužvi. Smisao bećarca je humor...”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia