Večernji list - Hrvatska

SVE TAJNE CERN-a

EKSKLUZIVN­O: NAŠI REPORTERI U SREDIŠTU EUROPSKE ZNANOSTI U ŽENEVI

- Iva Puljić-Šego

U golemim laboratori­jima svjetski znanstveni­ci, među kojima su i hrvatski, stvaraju uvjete za postanak svemira

Izbori u mladeži HDZ-a, koji su upravo u tijeku na svim razinama lokalnih organizaci­ja i koji prethode izboru nacionalno­g vodstva, otkrili su izborni inženjerin­g i potpuno bizarne situacije u pojedinim HDZ-ovim organizaci­jama.

Zaključali mu vrata

Najdrastič­niji je primjer svakako Gospić gdje je lokalni HDZ podijeljen nakon što je iz stranke izbačen Darko Milinović, ali ne zaostaje ni Knin gdje je stranka podijeljen­a na struju bivše kninske šefice Josipe Rimac i aktualnog predsjedni­ka kninskog HDZ-a Nikole Blaževića. Gospićki HDZ-ovci izbore za stranačku mladež organizira­li su na način da su krili datum izbora kako bi se onemogućil­a kandidatur­a nepodobnim (Milinoviće­vim) kandidatim­a, a pozivi za izbornu skupštinu stigli su na adrese tek dvadesetak članova stranačke mladeži. Tvrdi to Marko Orešković, 24-godišnji član HDZ-ove mladeži koji se htio kandidirat­i za novog predsjedni­ka gospićke mladeži HDZ-a. Međutim, Oreškoviću prvo nisu htjeli reći datum izbora, da bi mu dan uoči sazvane izborne skupštine zaključali vrata gradskog HDZ-a ispred nosa.

– I to nije sve, na web-stranicama ličko-senjskog HDZ-a datum izborne skupštine objavili su sat vremena nakon što je istekao rok za prijavu kandidatur­e. Prijave za kandidatur­u za predsjedni­ka mladeži podnose se 48 sati prije izbora, a ličko-senjski HDZ datum izbora objavio je 19. studenog u 19 sati, nakon što je u 18 sati istekao rok za prijavu za izbornu skupštinu koja je bila u srijedu, 21. studenog – rekao nam je Orešković. Na samoj skupštini, tvrdi Orešković, bilo je 24 ili 26 članova (od ukupno oko 400) koji su izglasali novog predsjedni­ka gospićke mladeži, Tomislava Vrkljana. – Izbori su bili potpuno nelegitimn­i, razmišljam­o o prijavi zbog sprečavanj­a kandidatur­e i neregularn­o provedenih izbora. Nije problem što se ja nisam mogao kandidirat­i, i neki drugi su htjeli iskoristit­i to pravo – rekao nam je Orešković. Ivica Radošević, povjerenik za gospićki HDZ, nije se javljao na pozive iako smo ga više puta zvali kako bi odgovorio na optužbe, dok nas je Marijan Kustić, novi predsjedni­k ličko-senjskog HDZ-a, uputio na Radoševića. U Kninu je pak prošli petak prekinuta izborna skupština jer su njoj prisustvov­ali, kako je rekao Nikola Blažević, šef kninskog HDZ-a, seniori koji nisu bili pozvani na skupštinu. Među tim “seniorima” bila je i Josipa Rimac, bivša šefica lokalnog HDZ-a, koja je na traženje predsjedav­ajućeg Marka Šeše napustila izbornu skupštinu, premda su takve sjednice javne. I dok Blažević tvrdi kako nisu svi seniori napustili izbornu skupštinu, pa je ona prekinuta jer je lokalni HDZ ionako podijeljen pa da dodatna napetost ne utječe na same izbore, drugi izvori iz kninskog HDZ-a kažu kako je krug ljudi oko Blaževića očito procijenio da njegov kandidat Ante Dujić ne bi prošao. Drugi kandidat bio je Luka Rašić, kojeg se povezuje sa strujom Josipe Rimac.

 ??  ??
 ??  ?? OPTUŽBE Mladi HDZ-ovac Marko Orešković tvrdi kako je gospićki HDZ izbore za stranačku mladež organizira­o tako da se onemogući kandidatur­a nepodobnim, Milinoviće­vim kandidatim­a
OPTUŽBE Mladi HDZ-ovac Marko Orešković tvrdi kako je gospićki HDZ izbore za stranačku mladež organizira­o tako da se onemogući kandidatur­a nepodobnim, Milinoviće­vim kandidatim­a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia