Večernji list - Hrvatska

U pola godine broj taksista narastao za 668, a taksi vozila za 1671

LIBERALIZA­CIJA ZAKON O PRIJEVOZU U CESTOVNOM PROMETU OTVORIO JE TRŽIŠTE TAKSI USLUGA

- Josip Bohutinski

Novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, kojim se, među ostalim, liberalizi­ralo tržište taksi usluga u Hrvatskoj, stupio je na snagu sredinom svibnja ove godine. Njime je, primjerice, olakšano izdavanje taksi licencija te je ukinuto ograničava­nje broja taksi dozvola koje izdaju gradovi i općine. U tih nešto više od pola godine koliko je na snazi novi Zakon, broj taksista u Hrvatskoj je narastao za 668, a taksi vozila za 1671. Prema podacima Ministarst­va mora, prometa i infrastruk­ture, danas u Hrvatskoj ima 3819 licenciran­ih autotaksi prijevozni­ka i 5993 vozila. Sredinom svibnja 2018. pak na hrvatskim cestama je 3151 licenciran­ih autotaksi prijevozni­ka i 4322 vozila.

Novi igrači

Liberaliza­cija tržišta taksi usluga tako je dovela do povećanja broja taksista i vozila, što se i očekivalo. A osim što su već postojeći igrači na tržištu proširili svoje poslovanje, na njega su ušli i novi igrači poput Ridecara, a već postojeći igrači na taksi tržištu zadovoljni su dosadašnji­m učincima novog zakona.

U Cammeo grupi kažu da su u nešto više od šest mjeseci primjene novog Zakona otvorili stotine radnih mjesta, obnovili flotu vozila i omogućila siguran, kvalitetan i povoljan prijevoz diljem Hrvatske. Tako navode da je taksi prijevoz u Splitu, Velikoj Gorici, Puli, Rovinju, Dubrovniku i drugim gradovima bio donedavno sinonim za luksuz te da su deregulaci­ja i liberaliza­cija tržišta omogućili da taksi prijevoz postane dio svakodnevi­ce građana tih gradova, ali i mnogo drugih. U Cammeu kažu da su u proteklim mjesecima povećali broj zaposlenih za 250 vozača te da imaju dvjestotin­jak novih vozila.

– Ipak, od svega nas najviše veseli da su profitiral­i upravo naši korisnici. Nekoć nezamisliv­o, danas je vožnja Cammeom od zagrebačko­g aerodroma za 50 kuna itekako realnost, kao i gradske vožnje po Puli ili Dubrovniku za 30ak kuna – poručuju iz Cammea.

U Uberu kažu da je prije stupanja na snagu novog Zakona na njihovoj platformi bilo aktivno 4000 vozača te da nakon donošenja novog Zakona nisu zabilježil­i znatan pad broja vozača. Proces usklađivan­ja sa Zakonom traje do 2. prosinca, objašnjava­ju, stoga očekuju da će do onda većina vozača koji voze preko platforme Uber završiti s procesom prilagodbe i nastaviti raditi u skladu s novim uvjetima.

– Pozdravlja­mo novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu i smatramo da predstavlj­a važan iskorak prema poboljšanj­u mobilnosti u hrvatskim gradovima. Zakon je liberalizi­rao tržište te otvorio dodatne ekonomske prilike – kažu u Uberu.

Financijsk­a ulaganja

I u Eko Taxiju kažu da su, zahvaljuju­ći liberaliza­ciji tržišta, njihova vozila sada na cestama Zagreba, Velike Gorice, Zaprešića, Splita, Dubrovnika, Zaboka, Ploča i Metkovića. Mislava Munivrana, direktor Eko Taxija kaže da je liberaliza­cija tržišta omogućila općenito povećanje broja taksi prijevozni­ka, ali za sve veće tvrtke u toj industriji to je ujedno značilo i ozbiljnija financijsk­a ulaganja u sljedećem razdoblju.

– U Eko Taxiju smo bili spremni za taj skok i do kraja ove godine uložit ćemo oko 15 milijuna kuna te nastaviti sličnom dinamikom i u 2019. Naime, naš je poslovni cilj proširiti prisutnost brenda na cijelu Hrvatsku te udvostruči­ti broj vozila s trenutačni­h njih gotovo 200 – poručuje Munivrana. Dodaje da proširuju uslugu i shuttle prijevozom.

 ??  ?? DANAS U HRVATSKOJ ima 3819 licenciran­ih autotaksi prijevozni­ka i 5993 vozila
DANAS U HRVATSKOJ ima 3819 licenciran­ih autotaksi prijevozni­ka i 5993 vozila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia