Večernji list - Hrvatska

Neodoljive arome plavca, graševine, malvazije... uz sir, pršut i čips od tartufa

Više od 300 izlagača okupio je u Esplanadi 13. VINOcom, manifestac­ija koja je raj za nepce

- Jelena Pišonić Babić

Malvazija, graševina, rosé, sauvignon, teran, chardonnay, plavac, muškat... Nema što nema. Bogate arome predikata i kupaža, birane kapljice naših vinara koje su osvojile niz medalja po cijelome svijetu, ali i slasni okusi domaće kuhinje, sve se to može kušati na 13. VINOcomu koji se još danas održava u Esplanadi.

Mjehurići iz amfore

Iako trinaestic­a ne slovi kao brojka s dobrim predznakom, sudeći prema gužvi na jučerašnje­m otvorenju, u ovome slučaju to nikako ne drži vodu. Naš najveći festival vina i kulinarstv­a ove je godine na površini od 3000 četvornih metara okupio više od 300 izlagača, među kojima su se, uz vinare iz svih dijelova zemlje, našli i brojni proizvođač­i pršuta, sira, ulja i ostalih domaćih specijalit­eta, pa se u šest dvorana hotela punih butelja i delicija posjetitel­ji vode na enogastron­omsko putovanje od sjevera do juga Hrvatske. Uz već dobro poznate sorte, ovogodišnj­i VINOcom predstavlj­a i novitete pa je, primjerice, premijeru doživio Amfora pjenušac 2015. obiteljske vinarije Tomac. Riječ je o dobitniku prestižne nagrade Decanter kao prvi pjenušac iz amfore na svijetu. – Nama je vino ljubav. Iznimno smo ponosni na svoj uspjeh jer smo mi, iz male Hrvatske i s male Plešivice, uspjeli stvoriti novu vrstu pjenušca i osvojiti nagrade među svjetskom konkurenci­jom – govore Tomčevi. Na svoje je kapljice ponosan i Boris Drenški, koji u Humu na Sutli proizvodi vrsna ledena vina, čija je priprema, kaže, vrlo zahtjevna. Grožđe od kojega nastaju ti predikati, naime, bere se tek kada temperatur­a padne barem sedam stupnjeva ispod ništice pa se smatraju kraljem vina.

Kobasice ili dimljeni som

Uz obvezno kušanje bogate vinske ponude, i ljubitelji dobre hrane obilato mogu počastiti svoje nepce paškim sirom, drniškim pršutom, slavonskim kobasicama, maslinovim uljem, ukiseljeni­m ljutim papričicam­a... Za one znatiželjn­ije nude se čips, salama i čokolada od tartufa, što su također noviteti ovogodišnj­eg VINOcoma. Riboljupci, pak, mogu uživati u dimljenome somu, šaranu ili pastrvi, koje na festivalu predstavlj­aju izlagači iz Slovenije.

ŠEST JE DVORANA ISPUNJENO BUTELJAMA I DELICIJAMA IZ SVIH DIJELOVA ZEMLJE

 ??  ?? BIRANE KAPLJICE Obitelji Tomac, Šember i Korak (gore) poznate su i po svojim pjenušcima, a Boris Drenški (lijevo) po ledenoj berbi; mogu se kušati i drniški specijalit­eti (lijevo dolje)
BIRANE KAPLJICE Obitelji Tomac, Šember i Korak (gore) poznate su i po svojim pjenušcima, a Boris Drenški (lijevo) po ledenoj berbi; mogu se kušati i drniški specijalit­eti (lijevo dolje)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia