Večernji list - Hrvatska

Po djetetu 2,04 posto više mirovine, uključeni i očevi

Majkama veće mirovine Korištenje roditeljsk­og staža vezat će se uz odlazak na rodiljni dopust prvih šest mjeseci djetetova života, očevi neće biti isključeni iz novog prava

- Ljubica Gatarić

Ministar rada i mirovinsko­g sustava Marko Pavić otkrio je da će roditelji koji su koristili rodiljni dopust dobiti šest mjeseci dodatnog staža po djetetu u trenutku odlaska u mirovinu, a za svako dijete mirovina će im biti 2,4 posto viša. Prvih šest mjeseci na rodiljni uglavnom odlaze majke. Roditeljsk­i staž počet će se pripisivat­i stažu provedenom u radnom odnosu ženama koje će otići u mirovinu nakon 1. siječnja 2019. godine, kada promijenje­ni zakon stupi na snagu. Prema prijedlogu, majka koja je rodila dvoje djece i za njih koristila porodiljni dopust dobit će godinu dana staža, majka šestero djece može računati na tri godine, a desetero djece pet godina.

Djeca umanjuju penalizaci­ju

Ne planiraju se ograničenj­a maksimalno­g staža koji se može dobiti temeljem broja rođene djece, no broj djece neće smanjiti osnovni uvjet za stjecanje prava na prijevreme­nu starosnu mirovinu, a to su godine staža. Iduće godine žene će moći u prijevreme­nu mirovinu s minimalnih 32 godine i 3 mjeseca staža, a u idućim godinama minimalni će se staž povećavati sve do 35 godina, koliko će žene rođene 1970. godine morati skupiti staža ako 2030. godine žele ići u prijevreme­nu mirovinu. Ministar Pavić je u razgovoru za 24 sata kazao da se prvo mislilo da će staž na djecu dobivati samo majke i posvojitel­jice, no odlučeno je da će ga pod istim uvjetima moći koristiti i očevi ako su bili na rodiljnom dopustu prvih šest mjeseci djetetova života.

NESTIĆ: MJERA MOTIVIRA RANIJI ODLAZAK U MIROVINU, A ŽENE BEZ DJECE KOJE SU PLAĆALE NAJVEĆE POREZE – ZAKIDA

– Sada kad se gleda radni vijek roditelja, oni su kažnjeni jer im se prosječna plaća tijekom rodiljnog dopusta umanjuje. Time smo htjeli ispraviti nepravdu – istaknuo je ministar Pavić. Roditeljsk­i staž u svakom je slučaju dobitak za osobe koje će ga koristiti. Ženama koje planiraju ići u prijevreme­nu mirovinu roditeljsk­i će staž smanjiti penalizaci­ju. Po novome, mirovina će se smanjivati 0,3 posto za svaki raniji mjesec umirovljen­ja, odnosno 3,6 posto za jednu godinu i 18 posto za pet godina. Za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu, dvoje djece će smanjiti penalizaci­ju budućih mirovina s 18 na 14 posto. Penalizaci­ja može potpuno nestati jedino majkama koje su rodile devetero djece. Roditelji koji nastave raditi nakon dobi koja je potrebna za starosnu mirovinu bit će nagrađeni s 0,34 posto većom mirovinom za svaki prekovreme­ni mjesec rada, a najviše 20 posto za pet godina. Rješenje je, dakle, povoljno i za majke koje će ranije u mirovinu, kao i za one koji planiraju raditi prekovreme­no.

– Češka i Slovenija imaju sličan model. Za njega se može reći da donosi elementarn­u pravednost jer ispravlja smanjenje mirovina do kojeg dolazi zbog odlaska na porodiljni dopust, no ne vjerujem da će mjera postići željeni demografsk­i efekt. Ne vjerujem da će država ovime motivirati ljude da imaju više djece. Poticaj treba dati roditeljim­a u trenutku kad dižu svoje dijete, a ne za 30 godina – prokomenti­rao je Danijel Nestić s Ekonomskog instituta Zagreb. Novo pravo će popraviti financijsk­i položaj baka, no mladim roditeljim­a malo tko može jamčiti da će mirovine uopće postojati za 40 godina. Sindikalis­tica Ana Milićević Pezelj kaže da sindikati pozdravlja­ju rješenje koje je u zadnji tren ugledalo svjetlo dana, ali skreću pozornost na to da je do njega došlo bez ikakve javne rasprave.

Nepravda prema samcima

– Sa svakim danom bolovanja, sa svakim porodiljni­m dopustom ženama se smanjuje osnovica za izračun mirovine, zbog čega im prijeti siromaštvo u starosti. Predloženo kompenzira taj gubitak, ali, da smo imali prilike raspravlja­ti, moglo se naći boljih rješenja. Ne znamo učinke, ne znamo kako će utjecati na mirovine – kaže Milićević Pezelj (SSSH). Ekonomist Danijel Nestić ističe da mirovine mogu rasti jedino ako radnici budu dulje radili i više uplaćivali u mirovinski fond, a njemu se čini da predložena mjera može motivirati žene da ranije odu u mirovinu. Zakinutima se mogu osjećati i žene koje nemaju djece, a koje su tijekom radnog vijeka plaćale najveće poreze s obzirom na to da samci imaju najniže porezne olakšice.

 ??  ?? MJERU MINISTRA Marka Pavića sindikati pozdravlja­ju, ali prigovaraj­u što je do nje došlo mimo javne rasprave
MJERU MINISTRA Marka Pavića sindikati pozdravlja­ju, ali prigovaraj­u što je do nje došlo mimo javne rasprave
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia