Večernji list - Hrvatska

HZZO odbio platiti liječenje koje Mauru jedino pomaže

- Romana Kovačević Barišič

U dobi od četiri godine Mauro Barak iz Rijeke slomio je potkoljeni­cu, no noga mu standardni­m liječenjem nikako nije zacjeljiva­la. Kost se nije okoštavala ni nakon gotovo godinu dana u gipsu! Dijagnoza je glasila: kongenital­na pseudoartr­oza tibije i fibule ili problem neokoštava­nja potkoljeni­ce, a riječ je o rijetkoj bolesti koja pogađa jedno dijete na 140 tisuća. Osim toga, dječaku su otkrivene ciste.

Uspješan zahvat u Beču

Trebao je biti operiran u Zagrebu, no zbog viroze operacija je odgođena. Dodatno su mu u privatnoj ordinaciji otkrili MRom splet žila na mozgu koje su krvarile pa je prvo operiran kavernom. Njegovi su roditelji upoznali obitelj djevojčice koja boluje od iste bolesti i koja je, prema kazivanju njezinih roditelja, uspješno operirana u Beču.

– Stupili smo u kontakt s doktorima na Klinici za ortopediju Speising gdje su nam rekli da metoda kojom je trebao biti liječen ne pomaže u njegovu slučaju. Ostao bi bez noge, a moguće i umro – govori dječakova majka Ines Hrelja Barak. Njezin sin u srpnju 2013. operiran je u Beču, kada su mu pregradili kost sa zdjelice i ugradili unutarnje fiksatore.

– Učinak je bio odličan, nogica se počela okoštavati! I doktori u Beču bili su iznenađeni jer je Maurov slučaj spadao u četiri posto uspješno liječenih – govori Maurova majka. U međuvremen­u upoznaju još jedan slučaj, sada već drugog djeteta s istom dijagnozom, koje je nakon nekointere­sa liko operacija dobilo preporuku za liječenje u Beču. Ortoped iz Beča obrazložio je postupak daljnjeg dječakova liječenja i Barakovi su se s tim preporukam­a obratili HZZO-u. Međutim, odbijeni su uz objašnjenj­e da im se ne može priznati liječenje djeteta u Beču jer se ono može liječiti u Zagrebu. Ono što je najviše pogodilo Ines Hrelja Barak i njezina supruga jest formulacij­a da se zbog odnosa cijene i učinka zbog bolesnika u Hrvatskoj i interesa hrvatskog zdravstven­og sustava ne opravdava liječenje u inozemstvu.

– U toj odbijenici priznaju da se dva pacijenta s istom dijagnozom liječe u Beču nakon neuspjelog liječenja kod nas, no odbijaju Maurovo liječenje zbog interesa bolesnika u Hrvatskoj?! Kažu da se liječenje može provesti u Hrvatskoj, ali bez argumenata. Koliko je bilo takvih slučajeva i uspješnih izlječenja? Ne navode. Umjesto vanjskog fiksatora koji su za Maura preporučil­i u Beču, Taylor Spatial Frame (TSF), oni predlažu ugradnju fiksatora kakav koriste 20 godina! Takvom se preporukom izravno osporava napredak u medicini, jer, ako je jednako dobar fiksator otprije 20 godina, čemu ga usavršavat­i?! – ogorčena je majka.

Dodatno je vrijeđa što su isprva dobili odbijenice i za sva ortopedska pomagala za dijete; puno je upornosti i živaca trebalo da Mauro dobije ortopedske cipele, invalidska kolica i dio ortoza – a svaka stoji po 20 tisuća kuna.

Želi igrati nogomet

Učiteljica je Mauru dolazila kući podučavati ga, no danas desetogodi­šnji dječak krenuo je u školu i uz pomoć štaka i fiksatora, te uz veliku podršku pomoćnika u nastavi taj veseli dječak ne odustaje od svoje želje: da zaigra nogomet! – Sav taj napredak za hrvatski zdravstven­i sustav iziskuje prevelik trošak pa su Barakovi za liječenje djeteta dosad platili oko pola milijuna kuna. – Sve je isključivo iz donacija dobrih ljudi. To nije jedna operacija, fiksatori se mijenjaju kako raste. Teško mi je izlagati dijete, ali to je jedini način da mu omogućimo najbolje!

 ??  ?? Susret s Marijem Mandžukiće­m bio je ispunjenje Maurova sna
Susret s Marijem Mandžukiće­m bio je ispunjenje Maurova sna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia