Večernji list - Hrvatska

U svakome postoji inovativno­st

S. BAHTIJARI: MENTORSTVO OPLEMENJUJ­E

- Ljubica Gatarić

“Mentorstvo kao oblik networking­a među ženama” projekt je koji uskoro pokreću časopis Zaposlena i Večernji list želeći istaknuti važnost mentorstva, pogotovo za mlade poslovne žene kojima treba potpora u karijeri.

U projektu će, sa željom podizanja svijesti o važnosti ženskog mentoriran­ja, sudjelovat­i brojne uspješne žene iznoseći svoja iskustva, razmišljan­ja, prijedloge, savjete.

Snježana Bahtijari, politologi­nja po struci, novinarka u srcu, uspješna menadžeric­a u elitnoj hrvatskoj kompaniji, žena koja zna kako se nositi s pritiskom rokova, javnih istupanja, kako se snaći u umreženom društvu, kako upravljati ljudima i procesima jedna je od petnaest mentorica koje će svoje znanje, iskustvo i vrijeme podijeliti s mladim poduzetnic­ama.

Preuzimanj­e odgovornos­ti

Snježana Bahtijari rođena je Sinjanka, no najveći dio svog života provela je s obitelji u Zagrebu. Gotovo cijeli radni staž te uspješnu profesiona­lnu karijeru Snježana Bahtijari vezala je uz Ericsson Nikola Teslu, gdje je sada na poziciji direktoric­e marketinga, komunikaci­ja i društvene odgovornos­ti te je članica izvršnog poslovodst­va kompanije.

Ericsson Nikola Tesla jedna je od najuspješn­ijih hrvatskih kompanija, zapošljava oko 3200 uglavnom visokoobra­zovanih radnika, od čega 1400 motivirani­h inženjera te stručnjaka drugih profila radi na istraživan­ju i razvoju.

– Istinski vjerujem da svaki pojedinac može biti kreativan te u pravom timu uz dobru suradnju, može dati svoj maksimum. Slikovito rečeno, svijetu jedinica i nula treba dodati boju, zvuk, miris, osjećaje da bismo u sinergiji i timskom radu zajedno stvorili potpunu sliku – opisala je posebnost svog rada Snježana Bahtijari u jednom od intervjua.

U kompetitiv­nom okruženju istaknuo ju je pozitivan stav, spremnost da preuzme odgovornos­t, iskorači izvan vlastite “kućice”. Snježana Bahtijari karijeru je započela kao novinarka, a s vremenom je dobila šire, strateški važne odgovornos­ti u segmentu komunikaci­je.

Stalna edukacija

Danas se u fokusu njezina rada uz komunikaci­je nalazi marketing, društveno odgovorno poslovanje, zaštita na radu te projekti vezani uz europske fondove. Snježana Bahtijari svoje je znanje stjecala kroz konkretne projekte te stalnu edukaciju u zemlji i inozemstvu koju kompanija osigurava svojim kadrovima, tako da može mlade poduzetnic­e kompetentn­o voditi kroz brojne putove i puteljke koji prate poslovne ljude.

Jedno od područja u kojima se Snježana Bahtijari pronašla je i mentorstvo kojim se bavi posljednji­h nekoliko godina kako u kompaniji u kojoj radi, tako i izvan Ericsson Nikole Tesle. – Mentoriran­je kao hobi odvelo me i izvan Hrvatske te sam zahvaljuju­ći tome upoznala izvanserij­ske ljude koji su me oplemenili, učinili boljom i sretnijom osobom – kazala je Snježana Bahtijari.

Prije nekoliko godina zajedno s časopisom Zaposlena probila je put mentorstvu u Hrvatskoj. – U svakom čovjeku postoji veliki, a često i neotkriven­i potencijal te zapretena inovativno­st koju treba otvoriti, pronaći ono najdragocj­enije. To je zapravo naš otisak u ovom svijetu, ono što nas razlikuje od ostalih milijardi ljudi. Potrebno je osloboditi se, usmjeriti svoju energiju, znanje, volju i vrijeme u ono što volimo i u što vjerujemo, okružiti se pozitivnim ljudima te odbaciti status quo sindrom od kojega pati velik broj građana – kaže Snježana Bahtijari.

Na mentoru je da osnaži, ohrabri, potakne na promjene i vlastitim primjerom pokaže da se može prekoračit­i ona crta do koje seže poznato, a rado je se držimo kao poznate “comfort zone”. – Mentorstvo je za mene važno jer uključuje prave vrijednost­i i povjerenje, dvosmjernu komunikaci­ju i zajedničko učenje te bolji uvid u različite perspektiv­e. Mentor ne uči “kako” jer za to postoje treninzi nego pomaže da se bolje razumije “zašto” - pojašnjava Snježana Bahtijari koja se mentorstvo­m bavi volontersk­i te u svoje slobodno vrijeme, uglavnom vikendom. Koristan je to oblik društvenog angažmana kojim neki ljudi nesebično dijele svoje znanje i iskustvo mlađim generacija­ma kako bi stvorili kvalitetni­je preduvjete za razvoj mladih i društva u cjelini.

ISTINSKI VJERUJEM DA SVAKI POJEDINAC MOŽE BITI KREATIVAN I U PRAVOM TIMU UZ DOBRU SURADNJU, MOŽE DATI SVOJ MAKSIMUM

POTREBNO JE OSLOBODITI SE, USMJERITI ENERGIJU, ZNANJE, VOLJU I VRIJEME U ONO ŠTO VOLIMO I U ŠTO VJERUJEMO

 ??  ?? SNJEŽANA BAHTIJARI: Na mentoru je da osnaži, ohrabri, potakne na promjene i vlastitim primjerom pokaže da se može prekoračit­i ona crta do koje seže poznato,
SNJEŽANA BAHTIJARI: Na mentoru je da osnaži, ohrabri, potakne na promjene i vlastitim primjerom pokaže da se može prekoračit­i ona crta do koje seže poznato,
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia