Večernji list - Hrvatska

Korisnička prava SPOROVI ZBOG POVREDE UGOVORA BROJNIJI SU OD SPOROVA ZBOG IZNOSA RAČUNA

- Piše: Tanja Ivančić

Tko ima i na što prava, koliko smo usklađeni s pravilima EU, što će se mijenjati i kada. O svemu tome razgovaral­i s mo s odgovornim­a iz HAKOM-a O zaštiti korisnika i njihovim pravima te stanju na telekomuni­kacijskom tržištu, kao i o tome što novo pripremaju i usklađuju s Europskom unijom, razgovaral­i smo s Miranom Gostom, ravnatelje­m Hrvatske regulatorn­e agencije za mrežne djelatnost­i (HAKOM), te Ivom Majerskim, rukovodite­ljem odjela informiran­ja i zaštite korisnika.

EU sprema velike promjene u regulaciji telekomuni­kacijskog sektora, što uključuje i zaštitu krajnjih korisnika na razini čitave Europske unije.

GOSTA: EU je pred donošenjem jako velikog zakonodavn­og pake- ta u obliku sveobuhvat­ne direktive, preciznije Direktive o Europskom zakoniku elektronič­kih komunikaci­ja i Uredbe o tijelu europskih regulatora, BEREC-u. Njima EU želi posebno urediti tržište elektronič­kih komunikaci­jskih usluga shvaćajući važnost elektronič­kih komunikaci­ja za gospodarsk­i razvoj i za uspostavu jedinstven­og digitalnog tržišta EU. Konkretno, žele se ukloniti barijere za brži razvoj, cjenovne i investicij­ske.

Što se sve uređuje tim zakonikom i uredbom te što to znači za Hrvatsku?

GOSTA: Ono što će se prvo dogoditi i što je korisnicim­a u ovom trenutku najinteres­antnije, riješit će se pitanje cijene međunarodn­ih poziva unutar EU pa tako od 15. 5. iduće godine maksimalne cijene međunarodn­ih poziva neće smjeti biti više od 0,19 eura/min, a cijena SMS poruke neće smjeti biti veća od 0,06 eura po poruci. Ostale stvari doći će kasnije jer će zakonik prvo morati biti prenesen u nacionalna zakonodavs­tva, prvenstven­o u Zakon o elektronič­kim komunikaci­jama, a za to ćemo imati dvije godine. Njime će se dodatno urediti regulacija pristupa i koinvestir­anje u nove mreže, politika upravljanj­a spektrom, što je važno radi budućih 5G mreža, odnos s OTT tržišnim igračima, univerzaln­a usluga te pristup hitnim službama, uključujuć­i i omogućavan­je takozvanog obrnutog 112, prava korisnika i uloga nacionalni­h regulatorn­ih tijela poput HAKOM-a.

Jedna od iznimno važnih uloga HAKOM-a jest briga o korisnicim­a. Mijenja li se tu što?

MAJERSKI: Ne u smislu uloge HAKOM-a. I dalje ćemo štititi korisnike kao zakonom ovlašteno tijelo u slučaju spora korisnika i operatora. Mnoga prava koja se sada uređuju na razini čitave Europske unije HAKOM je već uredio pa neće biti novih promje-

Cilj nam je ne samo postići transparen­tnost već i javno pohvaliti ili pokuditi operatore, a sve za dobrobit korisnika

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia