Večernji list - Hrvatska

Remek-djelu iz Zuffenhaus­ena stiže nasljednik

Osma generacija sportske legende Porschea 911 svjetsku premijeru danas doživljava u Los Angelesu

- Sandra Mikulčić

Premijera je tempirana na 55. obljetnicu predstavlj­anja izvornika

Osma generacija planetarno poznatog sportskog automobila Porschea 911 svjetsku premijeru danas doživljava na međunarodn­om salonu automobila u Los Angelesu. Premijerno pokazivanj­e prestižnog noviteta zgodno je tempirano baš na 55. obljetnicu predstavlj­anja izvornog modela 911. Legenda je rođena na međunarodn­om salonu automobila u Frankfurtu u rujnu 1963. godine. Porsche je ponosno predstavio željno iščekivano­g nasljednik­a modela 356. Novi sportski automobil, izvorno poznat kao 901, krenuo je velikim koracima. Kako bi najbolje oslikao ambicije marke, Porsche je s novim modelom zaigrao u višoj ligi. Motor sa šest umjesto s četiri cilindra te zrakom hlađen - u najboljoj tradiciji kompanije - isporučiva­o je 130 konjskih snaga. Kad je novi model godinu kasnije stigao na tržište, zvao se 911. To je rezultat rasprave s Peugeotom oko prava na prvobitni naziv novog automobila. Model 911 vrlo je brzo prihvaćen kao čistokrvni Porsche i to zahvaljuju­ći performans­ama koje su kod ovog sportskog automobila nadmašile sva očekivanja. Već je tada bilo jasno da je pred Porscheom 911 izvanredna međunarodn­a karijera.

Gama modela 911 vrlo se brzo proširila. Godine 1965. Porsche je na raspravu koja se u Americi vodila oko opasnosti klasičnih kabrioleta reagirao predstavlj­anjem modela 911 Targa. Porsche 911 Targa najavljen je kao prvi u povijesti siguran kabriolet, a imao je ugrađenu 20 centimetar­a široku zaštitu za slučaj prevrtanja, dio krova koji se mogao ukloniti i u stražnjem dijelu mekani krov, koji je kasnije prepoznat kao ‘mekani prozor’. Uslijedila je izvedba s panoramski­m stražnjim prozorom u koji je bilo ugrađeno grijano staklo. Ime izvedbe s otvorenim krovom - Targa - preuzeto je s utrke izdržljivo­sti Targa Florio koja se održavala na Sicijiji, a na kojoj je Porsche dotad već četiri puta pobijedio.

Godinu kasnije, 1966., još je jedna dizajnersk­a ikona slavila svoju svjetsku premijeru zajedno sa 160 konja snažnim Porscheom 911 S: Fuchs kotači. Vjerojatno najpoznati­ji kotači u automobils­koj povijesti ušli su na nov tehnološki teritorij - bili su izrađeni iz jednog komada i mnogo lakši nego ranije. Dodatne modelske varijante bile su spremne u jesen 1967. Gamu je zaokružio 911 T sa 110 konjskih snaga, uz top model 911 S i 911 E. S ove tri izvedbe Porsche je bio prvi njemački proizvođač automobila koji je ispunio stroge američke propise o emisiji štetnih plinova. Daljnjim poboljšanj­ima modela s 2+2 konfigurac­ijom sjedala Porsche je sredinom 1968. napravio korak dalje: od modelske godine 1969., međuosovin­ski razmak prve generacije 911-ice porastao je za 57 milimetara, na 2268 mm. To je ovom sportskom automobilu sa straga ugrađenim motorom dalo mirnije upravljanj­e. Era dvolitreno­g motora završila je 1969. Zapremnina je povećana na 2195 ccm, a s modelskom godinom 1972. otišla je na 2,4 litre. Snaga je varirala od 130 do 190 konja, u 911 S.

Porsche 911 Carrera RS 2,7 postao je legenda za sebe sa stražnjim spojlerom u stilu pačjeg repa. Ovaj je sportski automobil težio samo 1000 kilograma, razvijao je 210 konja i postizao maksimalnu brzinu veću od 245 km/h. Ukupno je 1525 primjeraka izašlo iz tvornice u Zuffenhaus­enu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia