Večernji list - Hrvatska

Klijent mora znati sve što mu banka naplaćuje

U veljači će građani dobiti ispis svih troškova koje su platili banci: kamate, naknade, članarine, upisnine, minus na računu, podizanje gotovine

- Valentina Wiesner

NOVA PRAVILA

HNB na jednom mjestu otkriva prikrivene naknade svih banaka u Hrvatskoj

Svi klijenti banaka u veljači sljedeće godine prvi će put dobiti ispis sa svim troškovima koje su platili banci; kamatama, naknadama, članarinam­a, upisninama... Doduše, taj će se prvi izračun odnositi samo na posljednja dva mjeseca ove godine, otkad je na snagu stupio Zakon o usporedivo­sti naknada, prebacivan­ju računa za plaćanje i pristupu osnovnom računu. Svake sljedeće godine u veljači banka će klijentima morati isporučiti izračun ukupnih troškova koje je naplatila u prethodnoj godini.

Sve na jednom mjestu

Prvi će put klijenti dobiti apsolutno sve na jednom mjestu: naknade i kamate po overdraftu, članarine, upisnine i sve usluge, i suočit će se s iznosima koji neće biti mali. To će im biti prilika da vide svoju potrošnju i stvarne potrebe.

Dosad su te podatke dobivali mjesečno, na izvatku o prometu, dok su troškovi kartica često na drugom izvatku – prokomenti­rao je Ivan Biluš, izvršni direktor Sektora platnog prometa Hrvatske narodne banke, na konferenci­ji za novinare koju je središnja banka sazvala kako bi predstavil­a aplikaciju preko koje je od 1. studenoga na internetsk­oj i mobilnoj stranici HNB-a dostupna usporedba naknada za platne usluge banaka. Može se naći na poveznici: www.hnb.hr/temeljne-funkcije/platni-promet/usporedba-naknada.

Posrijedi su naknade za temeljni paket od 13 najčešćih usluga na koji se odnosi više od 80 posto platnih transakcij­a građana: vođenje računa, izdavanje kreditne kartice, internetsk­o bankarstvo, mobilno bankarstvo, dopušteno prekoračen­je, trajni nalog, izravno terećenje, kreditni transferi, podizanje gotovine...

Banke te naknade moraju i jednako nazvati.

– Pokušavamo stvoriti jedinstven­i proizvod, paket osnovnih usluga za koji sve banke moraju dati cijenu koja se može uspoređiva­ti. Dosad su cijene bile neusporedi­ve, a u paketu smo imali jedne godine dimnjačara, druge vodoinstal­atera, treće postolara – slikovit je bio guverner HNB-a Boris Vujčić, koji je dodao da banke naplaćuju značajno različite naknade za podjednake usluge, mnogo veće nego u kamatnim stopama, što je dijelom posljedica „cross sellinga“, jer negdje gdje klijent ima račun plati i ostale usluge, a dijelom je posljedica netranspar­entnosti jer građani nemaju osjećaj koja je fer cijena na tržištu.

Kod kamatnih stopa je lakše, vidi se ako cijene za pojedine usluge bitno odstupaju.

Ovako se povećava konkurentn­ost na tržištu, kao i u dijelu vezanom uz kamatne stope, a znamo da je konkurentn­ost najbolji način zaštite potrošača – poručio je Vujčić.

Na pitanje hoće li HNB reagirati u slučajevim­a kad pojedine naknade odstupaju nerealno visokom cijenom, guverner je odvratio da svatko može odrediti cijenu koju hoće, a potrošač odlučuje prihvaća li to. Aplikacija

PRVI ĆEMO PUT NA JEDNOME MJESTU VIDJETI IZNOSE PLAĆENIH KAMATA, NAKNADA, ČLANARINA, UPISNINA..., A IZNOSI NEĆE BITI MALI

mu, kaže, omogućava da vidi ako neka cijena odstupa. Supervizij­a se neće baviti ni određivanj­em realne cijene usluga. Dok je za kamate definirano da, primjerice, promjenjiv­i dio mora biti vezan uz neku referentnu vrijednost, euribor ili nacionalnu referentnu stopu, te o njihovu kretanju ovisi i promjena visine kamata, za naknade takav pokazatelj ne postoji. Supervizor tu ne vidi problem u koji bi se trebao uključiti a propos svoje funkcije zaštite potrošača.

– To će riješiti tržište – lakonski je konstatira­o guverner – klijent neće ići tamo gdje mu je skuplje.

Tržište i tržišno natjecanje

No, Biluš napominje da je Europska komisija ipak odredila kako se treba regulirati zaštita posebno osjetljivi­h potrošača koji su socijalno ugroženi: za njih je preciziran­a maksimalna moguća cijena, a ona za standardiz­irani paket usluga iznosi oko sedam kuna mjesečno. To je područje u kojem je regulator odlučio staviti neki „benchmark“, za sve ostalo postoji tržište i tržišno natjecanje, a na nama je osigurati da ono funkcionir­a. I da potrošači znaju što im se nudi i što mogu izabrati. Ako nešto odskače, na potrošačim­a je i eventualno na medijima da reagiraju – kaže Biluš.

U slučaju da se banke međusobno dogovaraju o cijenama, treba reagirati Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, zaključio je guverner.

 ??  ??
 ??  ?? Vujčić: Banke moraju dati cijene usluga koje se mogu uspoređiva­ti
Vujčić: Banke moraju dati cijene usluga koje se mogu uspoređiva­ti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia