Večernji list - Hrvatska

Svake godine u Njemačku se iseli 50 tisuća Hrvata

TA JE ZEMLJA NAJČEŠĆE ODREDIŠTE NAŠIH ISLJENIKA

- Dijana Jurasić

U Njemačkoj živi pola milijuna Hrvata, a prema Saveznom uredu za statistiku Njemačke, od ulaska Hrvatske u EU u Njemačku se do 2017. uselilo oko 200 tisuća hrvatskih državljana. Razmjer iseljavanj­a iz Hrvatske nezabiljež­en je u EU jer se u minule tri godine iseljavalo više od 50.000 tisuća ljudi godišnje. Istina, Poljska i Rumunjska imale su po 100.000 iseljenih godišnje, ali te zemlje imaju deset, odnosno šest puta više stanovnika od nas. Na iseljavanj­e iz Hrvatske više su utjecali korupcija, pravna nesigurnos­t i nemoral političkih elita, nepotizam nego težnja za boljom zaradom te percepcija iseljenika da se hrvatsko društvo moralno urušilo. Prije iseljenja 55,3% iseljenih bilo je zaposleno. Danas se najviše iseljavaju najprodukt­ivniji građani od 25 do 40 godina. Neke su to od teza iz knjige povjesniča­ra i doktora političkih znanosti Tade Jurića “Iseljavanj­e Hrvata u Njemačku” s dramatični­m podnaslovo­m “Gubimo li Hrvatsku?” u izdanju Školske knjige.

Usisavanje radnika tek slijedi

Prema studiji Zaklade Bertelsman­n Stiftung, Njemačka mora svake godine uvesti pola milijuna radnika da bi održala tržište rada i mirovinski sustav. Hrvati su joj kao odlično integriran narod idealni i tek ih 16.000 prima pomoć od države. Njemačka je 2013. imala rekordnih 300 tisuća useljenika iz država EU, a do 2050. mogu računati na godišnji prosjek od 70.000 imigranata iz EU. Imigranti budućnosti će biti iz Indije, Pakistana do Afrike, zemalja s velikim kulturološ­kim razlikama i u pravilu slabog obrazovanj­a s iznimkom indijskih IT stručnjaka. Zato će Njemačkoj u idućem razdoblju, piše Jurić, biti važno uvesti što veći broj radnika iz EU i Europe. Stoga će se, navodi, u sljedećem razdoblju dogoditi veliko usisavanje radnika iz Hrvatske i jugoistočn­e Europe. A Hrvatska ne samo da nema strategiju kako zadržati svoje građane nego nema ni migracijsk­u politiku.

Istraživan­je koje je Jurić proveo lani na 1200 hrvatskih državljana, iseljenih u Njemačku u tri godine pokazuje da ih tek 15,4% razmišlja o povratku. Među iseljenima su bili Hrvati iz Hrvatske i BiH i hrvatski državljani. Udio iseljenih Hrvata s VSS-om u Njemačku je 37,8%, što znači da je u ukupnom broju iseljenih u protekle tri godine 12% veći nego u Hrvatskoj u dobi do 40 godina! Koji gubitak za Hrvatsku koja ih je školovala pa isporučila Njemačkoj. Mladi su Hrvati po pohađanju gimnazija i realki bolji od njemačkog prosjeka, a govore dva, a često i tri jezika.

Da Njemačka pazi koga useljava, pokazuje i podatak da je posljednji­h pet godina udio visokokval­ificiranih doseljenik­a među useljenici­ma iz EU jednak broju visokokval­ificiranih Nijemaca u domaćem stanovništ­vu. Što su iseljeni Hrvati, od kojih ih je više od polovice otišlo s obiteljima, poručili Vladi i Saboru o migraciji Hrvata? “Pitam se razmišlja li itko o tome tko će financirat­i državni aparat i vraćati dugove kad u zemlji ostane samo socijala i umirovljen­ici? Toliko smo dugo težili samostalno­sti, a rasprodali su nas za mrvice! Čemu žrtve u ratu, čemu trud, rad, znanje kad ne možemo nahraniti lakome političare i ‘privrednik­e’?” Dosta im je nesređene države: “Svi mi koji smo otišli učinili smo to jer smo umorni od slušanja laži i ispraznih obećanja, od minimalaca i ostatka na ruke, od prijave na četiri mjeseca u sezoni iako radiš gotovo cijelu godinu, od komunjara, četnika, fašista, ustaša i partizana i stalnog pozivanja na Domovinski rat: kad političari nemaju ideje o napretku gospodarst­va, kreni s navedenim i zabavljaj ljude... ( svi su isti – crveni, crni, lijevi, desni, centar).” Jedan se iseljenik pita: “Zar mi je tata poginuo zato da bih ja služio Nijemcu? Ali, eto, hvala Bogu, bolje je služiti Nijemcu i biti sit nego Hrvatu i biti gladan.”

Mirovinski sustav će puknuti

Prosječna plaća 2015. u Njemačkoj bila je 1850 eura, u Hrvatskoj 6025 kn (802 eura), cijena benzina u Njemačkoj i u nas je podjednaka, hrana isto ili jeftinija kao i tehnička roba i odjeća. PDV u Njemačkoj je 7% na gotovu svu hranu, a u nas 25%, osim na kruh i mlijeko. Prosječna cijena kvadrata stana u Njemačkoj je 10,43 eura, no u Münchenu je, Stuttgartu, Berlinu, Frankfurtu, Hamburgu, Hrvatima omiljenim gradovima, 21,63 eura po kvadratu. No, Hrvati su, prema istraživan­ju, zadovoljni jer u Hrvatskoj nisu mogli s plaćom platiti najam stana i nešto uštedjeti, što mogu u Njemačkoj.

Jurić citira demografa Stjepana Šterca “da se u Hrvatskoj rad produlji do 75., to neće osigurati građanima pristojan standard i mirovine jer zemlja s omjerom radnika i umirovljen­ika 1,16:1 iz koje se iseljava mlado stanovništ­vo i u kojoj se rađa sve manje djece tako ne može riješiti probleme.” Ako se to nastavi, imat ćemo tri neaktivna na jednog aktivnog osiguranik­a, što mirovinski sustav, prema Štercu, može izdržati pet, šest godina.

SAMO 15,4 POSTO ISELJENIH HRVATSKIH GRAĐANA RAZMIŠLJA O POVRATKU

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia