Večernji list - Hrvatska

Sve u Zagrebu posljednji­h godina funkcionir­a na telefonski “halo”

Šef gradskoga SDP-a Gordan Maras o predloženo­m proračunu, Bandićevu traganju za većinom i opciji da se ide na nove izbore

- Petra Maretić Žonja

Šef zagrebačko­g SDP-a Gordan Maras u TV emisiji Večernjeg lista govorio je o gradskom proračunu, mogućim izborima te vidi li sebe kao kandidata za gradonačel­nika.

Gradonačel­niku Milanu Bandiću nedostaju još tri ruke za izglasavan­je, hoće li proračun proći?

Ako se ljudi budu držali svojih iznesenih stavova, onda ne bi trebalo doći do izglasavan­ja proračuna. Mislim da će gradonačel­nik učiniti sve što je u njegovoj moći da bi politički istrgovao, odnosno kupio jedan dio zastupnika, i zato treba širom otvoriti oči i pogledati što se tu događa.

A što se događa?

Neki su zastupnici rekli da se polako ispituje tko bi mogao, kako bi mogao. S te strane ja bih pozvao glavnog državnog odvjetnika da pažljivo motri što se događa u Skupštini.

U Saboru je “narastao“na 11 ljudi. Zašto bi u Zagrebu bilo drukčije?

Najgore je što postaje polako normalno među onima koji prate politiku da se trguje, da se kupuje, mijenja strane – a to nije demokracij­a. Ti mandati nisu tu zato da bi podržavali one koje niste htjeli kada ste birali te zastupnike. Ovo je šansa da u Gradskoj skupštini pokažemo da takva politika više ne prolazi. Žalosno je što premijer direktno trguje s gradonačel­nikom Bandićem.

Padne li Bandiću proračun, je li to početak njegova kraja?

Mislim da je vrlo dobro za higijenu političkog sustava u Hrvatskoj, ne samo u Zagrebu, da se pokaže da se trgovinom ne može osiguravat­i većina. To bi poništilo sve ovo što je gradonačel­nik istrgovao i pokupovao u Saboru – i on i HNS koji je pretrčao na drugu stranu.

Gradonačel­niku nedostaju tri ruke. Je li tu SDP slaba karika?

Mislim da nismo slaba karika. Svi naši zastupnici javno su se deklariral­i. Uvjeren sam da će oni ostati do kraja.

A Zlatko Hasanbegov­ić?

Bio bi puno uvjerljivi­ji da gospođa Ana Lederer podnese ostavku i da više ne bude pročelnica za kulturu s obzirom na to da ju je gospodin Hasanbegov­ić onamo i postavio.

Što treba Zagrebu za promjenu?

Treba promijenit­i prioritete. Postoje milijarde neiskorišt­enih ili krivo iskorišten­ih kuna i građani se samo trebaju zapitati. Sad vidimo da imamo rekordni proračun,

POZVAO BIH GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA DA PAŽLJIVO MOTRI ŠTO SE DOGAĐA U SKUPŠTINI

koji je nešto više od 10 milijardi kuna, ali izravno kroz Skupštinu ide osam milijardi. Neka to pomnože s protekle četiri godine i dobit će abnormalan iznos od 30 milijardi kuna pa se treba zapitati što smo za to dobili u Zagrebu. Funkcionir­a li prikupljan­je otpada, je li komunalna infrastruk­tura na zavidnoj razini? Pogledajte rotor: već su sada gužve, a zamislite što će biti kada počnu pravi radovi, kad se zatvori, kakav će kolaps nastati. Pitanje je prioriteta.

Je li spomenik Franji Tuđmanu od 4,5 milijuna kuna prioritet?

Spomenici ne mogu biti prioritet u trenutku kada roditelji nose higijenske potrepštin­e svojoj djeci

HASANBEGOV­IĆ BI BIO PUNO UVJERLJIVI­JI DA ANA LEDERER PODNESE OSTAVKU NA MJESTO PROČELNICE

u vrtiće i škole. Na razini cijelog grada od 30 do 40 milijuna kuna ide za sve škole i vrtiće, za opremanje i određene popravke, a toliko će koštati dva spomenika koje gradonačel­nik misli napraviti u sljedećih godinu dana.

Treba li Zagrebu spomenik Franji Tuđmanu?

Moj je stav da je predsjedni­k Tuđman dobio uistinu veliki spomenik sa zračnom lukom. Ovo su demagoški pokušaji gradonačel­nika da skrene pozornost s pravih problema i prioriteta. Vidjeli smo sad da prometni redari reguliraju promet pokraj jednog lokala gdje je gradonačel­nik slavio rođendan kao da je to njegov grad – on može raditi što god hoće. Znači, na ovom malom primjeru pokazuje se kako netko u privatne svrhe koristi gradsku imovinu, a ja sam siguran da tu ima posla i za Povjerenst­vo za sprečavanj­e sukoba interesa. Tu nije pitanje da netko ne voli nekoga osobno, nego je takav sustav napravljen posljednji­h godina i u gradu sve funkcionir­a na telefonski “halo”. Na žalost.

Dođe li do novih izbora, jeste vi kandidat za gradonačel­nika?

Želimo da se raspišu novi izbori za Skupštinu. Nakon toga nećemo ponovno dati podršku gradonačel­niku Zagreba i uvjeren sam da će, kao drugi korak, doći do izbora za gradonačel­nika i u tom ćemo trenutku odlučiti tko će biti naš kandidat. Po meni, na te bismo izbore trebali doći kao stranka, ako ne sami, onda u koaliciji koja će biti vrlo ideološki čista i programski bliska nama, centar i lijevi centar. S te strane vidim da Anka Mrak Taritaš slaže svoju koaliciju s HSS-om, to je desni centar.

Ne odgovara vam HSS?

Ne mogu govoriti da su bliski nama kad oni traže treći put, što znači da neće ići s nama.

Što se događa u SDP-u? Rejting vam je 14,6 posto?

Ono što ja radim u Zagrebu trebalo bi primijenit­i na vodstvo na nacionalno­j razini. Trebalo bi slušati birače.

 ??  ?? DOSTA TRGOVINE Sad je šansa da pokažemo da takva politika više ne prolazi
DOSTA TRGOVINE Sad je šansa da pokažemo da takva politika više ne prolazi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia