Večernji list - Hrvatska

‘Nije otišla zbog Grmoje, nego zbog nastavka karijere’

- Iva Boban Valečić

Vlada je jučer na vlastiti zahtjev dužnosti razriješil­a glavnu tajnicu u Ministarst­vu vanjskih i europskih poslova Loretu Bertošu-Kušen. Glavna tajnica proteklih mjeseci bila je meta političkog tajnika Mosta Nikole Grmoje koji ju je u više navrata javno optužio za protupravn­o primanje javnog novca. Grmoja je problemati­zirao to što je Bertoša-Kušen bila raspoređen­a na radno mjesto u hrvatskom veleposlan­stvu u Canberri u vrijeme dok joj je muž tamo bio veleposlan­ik iako je to po pravilniku MVEP-a bilo zabranjeno. Tvrdio je i kako postoje dokazi o brojnim putovanjim­a Bertoše-Kušen po Australiji i Novom Zelandu u oba svojstva – supruge veleposlan­ika i zaposlenic­e u veleposlan­stvu.

U krugu bliskom Loreti Bertoša-Kušen tvrde, međutim, da njezina ostavka nema veze s ovim Grmojinim napadima, nego da sada već bivša glavna tajnica nakon dvije godine provedene na poslovima u MVEP-u želi nastaviti karijeru u diplomacij­i. Ističu i da u angažmanu Bertoše-Kušen u veleposlan­stvu Australiji nije bilo ničega spornog ni protuzakon­itog, što je, kažu, potvrdio i USKOK kada je u rujnu odbacio kaznenu prijavu Damira Sabljaka, zaposlenik­a u MVEP-u. Kažu i kako je njezin angažman u Canberri zapravo donio i uštede za državni proračun. Iako je ona u Australiju otišla u svojstvu supruge veleposlan­ika, tamo je nije angažirao suprug, nego MVEP, i to zato što je konzularni ured u Novom Zelandu zbog racionaliz­acije bio doveden u pitanje. S obzirom na to da je Bertoša-Kušen karijerna diplomatki­nja, zamoljena je da se angažira kao tzv. flying consul na Novom Zelandu, gdje je održavala konzularne dane, što je na koncu bilo jeftinije, tvrdi izvor blizak Bertoša-Kušen. Uvjeren je i da je dosadašnja glavna tajnica MVEP-a ovoj priči zapravo žrtva političkih obračuna.

Nikola Grmoja, međutim, smatra da je njezina smjena rezultat njegova angažmana.

– Istina polako ali sigurno izlazi na površinu usprkos osobnom uključivan­ju predsjedni­ka Vlade Plenkovića u zaštitu svojih dugogodišn­jih poznanika od kaznenih i stegovnih postupaka – poručio je jučer Grmoja i poručio da će i nakon ove smjene “nastaviti inzistirat­i na konkretnim odgovorima na konkretna zastupničk­a pitanja od ministrice Pejčinović Burić”.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia