Večernji list - Hrvatska

SVI NA BICIKLE, DOSTAVA DRONOVIMA...

-

U sljedećoj perspektiv­i Europska komisija predlaže da ulaganje u promet u pametnim gradovima bude među prioriteti­ma. Predlaže se da 30 milijardi eura bude investiran­o u pametnu infrastruk­turu, pametni gradovi postali su ključni centri inovacija, rekla je Maja Bakran, zamjenica glavnog direktora Glavne uprave za mobilnost i promet EK prilikom otvaranja konferenci­je Pametni gradovi – gradovi budućnosti, održanoj jučer u zagrebačko­j zračnoj luci u organizaci­ji Poslovnog dnevnika.

Urbano planiranje

Europska komisija ovih dana donijela stratešku dugoročnu viziju za prosperite­tno i klimatski neutralno gospodarst­vo do 2050. pod nazivom Čist planet za sve, dokument važan za projekt pametni gradovi. Cilj je da do 2050. Europa, koja daje 10 posto emisija stakleničk­ih plinova, postane prvo klimatsko neutralno gospodarst­vo na svijetu. To neće biti prepreka napretku jer je Europa od 1990. do 2017. za 22 posto smanjila tu emisiju, a gospodarst­vo je u tom razdoblju naraslo za 57 posto, dodala je Bakran.

– Čak 75 posto Europljana živi u gradskim područjima i prinose s 85 posto BDP-a. Važno postaje urbano planiranje, staze za bicikliste i pješake, dostave dronovima. Ključan je pojam mobilnosti kao usluge u čijem je centru građanin, imamo nove usluge – dijeljenje vozila, bicikala, novi startupovi.

Grad je pravi laboratori­j za nova rješenja – rekla je.

Nazočnima se obratila i Alenka Košiša Čičin Šain, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, rekavši da pametni gradovi mogu bolje koristiti svoje resurse. U Hrvatskoj je istaknula primjer HEP-ovih pametnih mreža, projekt u koji se logistički uključio i Fond, a rezultat je efikasnija distribuci­ja.

Na konferenci­ji “Pametni gradovi” dodijeljen­o je pet nagrada – za pametnu digitaliza­ciju, pametnu upravu, pametni odgoj, pametnu energetiku i pametni promet.

Ovogodišnj­u nagradu u kategoriji pametna digitaliza­cija dobio je Grad Vrgorac, za svoju akciju pod nazivom “Misli glo-

 ??  ?? SUDIONICI KONFERENCI­JE Pametni gradovi – gradovi budućnosti u zagrebačko­j zračnoj luci
SUDIONICI KONFERENCI­JE Pametni gradovi – gradovi budućnosti u zagrebačko­j zračnoj luci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia