Večernji list - Hrvatska

Fury: Svih 10 milijuna USD dat ću za beskućnike

- Dražen Brajdić

Nakon što se u noći sa subote na nedjelju potuku u Los Angelesu, Amerikanac Deontay Wilder i Britanac Tyson Fury podijelit će 24 milijuna USD.

Branitelju WBC-ova naslova teškaškog prvaka “Brončanom Bombarderu” Wilderu pripast će 14 milijuna USD, a njegovu kontroverz­nom izazivaču četiri milijuna manje. Za obojicu boksača bit će to zarade karijere pri čemu je ovih Wilderovih 14 milijuna samo dva manje od onoga što je u karijeri dosad zaradio.

Borba neporaženi­h

Baš u ovom tjednu prije tri godine Fury je šokirao svijet pobijedivš­i 11 godina nepobijeđe­nog Vladimira Klička kojeg je, tako, i razvlastio naslova prvaka svijeta. Nažalost, Britančeva luda glava natjerala ga je na predaje naslova bez borbe jer se najprije ulijenio, potom je imao problema i sa zakonom, a bio je optužen i za korištenje dopinga. Prije godinu dana Fury je imao 180 kg, ali i problem s ovisnošću o alkoholu i drogama, a patio je i od depresije. No izvukao se i postao drugi čovjek koji više ne daje seksističk­e izjave o ženama i šovinistič­ke naspram homoseksua­laca.

– Ja sam ovdje, pred vama, ambasador mentalnog zdravlja. U životu sam znao davati izjave kakve kršćanin ne bi smio i one su povrijedil­e neke ljude, no obećavam da ću se ubuduće ponašati prema najvišim mogućim standardim­a – izjavio je ovih dana samoprozva­ni “Kralj cigana” koji je obećao sljedeće:

– Bez obzira na to što sam švorc, ja ću svu zaradu proslijedi­ti u izgradnju kuća za beskućnike.

Kako je moguće da je ostao bez prebijene pare ako se još lani procjenjiv­alo da je težak 20 milijuna USD, to je pitanje na koje može odgovoriti samo Tyson Fury, taj otkačeni div koji je izrazito talentiran boksač. A da je imao imalo bolje radne navike, da nije kampanjac, možda bi danas baš on bio vlasnik svih onih pojaseva koje je jednim dijelom od njega naslijedio Anthony Joshua.

No s obzirom na to kako je živio, zacijelo mu ima mjesta i ova izjava jer njegov povratak u ring predstavlj­a i osobnu pobjedu:

– Već time što sam živ pobijedio sam sve prognoze. A sada se borim da bih inspirirao ljude.

Furyjev protivnik Wilder kao mladac htio je biti igrač američkog nogometa ili košarkaš, no kada mu se rodila kći s urođenom bolesti leđne moždine, Deontay se maksimalno koncentrir­ao na boksačku karijeru. Shvatio je da je dovoljno talentiran da u boksačkom ringu brže dođe do nekog većeg novca nego što bi to bilo u sportovima koje je preferirao i u tome je i uspio.

Prije no što ga je krenulo u boksu, prihvaćao je različite ponepobije­đenih slove pa je tako radio i kao vozač, a i odustao je od studiranja jer je morao zarađivati za obitelj i svoju bolesnu kćerkicu. Boksati je počeo tek s 20 godina pa je zadivljuju­će to što sa svoje 33 godine nema nijedan poraz. Doduše, ima ih u amaterskoj (pet) u kojoj mu je najveći uspjeh bila bronca s OI u Pekingu 2008., samo tri godine nakon što je počeo boksati.

Pobjednik ove borbe dvojice teškaša (Wilder ima 40-0, a Fury 27-0) vjerojatno će dobiti priliku napasti Anthonyja Joshuu, vlasnika tri pojasa svjetskog prvaka (WBA, IBF, WBO), a s tom borbom bi se njeni sudionici mogli financijsk­i osigurati za više pokoljenja. Naime, već sada se priča da će Joshua i taj netko od ove dvojice podijeliti oko 100 milijuna USD.

Wilderove bombe

Ovog časa prognozeri prednost daju Wilderu, no tako je bilo i uoči Furyjeve borbe s Kličkom pa je “Kralj Cigana” iznenadio cijeli boksački svijet.

Fury tehnički, pa i taktički, čak može i nadmudriti Wildera, no ključno je pitanje može li on preživjeti 12 rundi a da nijednom ne bude pogođen jednom od Amerikanče­vih bombi. A Wilder, gdje precizno pogodi, tu trava ne raste. No evo što su o tome rekli teškaški velikani:

– Uspije li izdržati 12 rundi i pri tome isfrustrir­ati Wildera, onda bi borba mogla otići na Furyjevu stranu – drži Evander Holyfield.

– Bude li to kratka borba, pripast će Wilderu. Ode li na 12 rundi, onda će slaviti Fury – misli Lennox Lewis.

– Premda Wilder udara iznimno snažno, ništa se ne može usporediti s mentalnom snagom koju je Fury pokazao u ringu i izvan njega. Bit će to tijesna borba, no Fury ima svoju priliku – kazao je Mike Tyson.

 ??  ?? Igor Bišćan položio je prvi veliki test kao trener Rijeke. Sa svojom je momčadi nanio prvi poraz Dinamu u ovom prvenstvu, ali nažalost, to nije pridobilo Armadu koja ga i dalje ne podržava. A podrška bi mu, kao i cijelom klubu, dobro došla jer ga čekaju nove teške utakmice, danas igra u Osijeku novi derbi, bodovi su potrebni i njemu kao i Zoranu Zekiću na drugoj strani. – Ako želimo do pravog rezultata u Osijeku, moramo biti u najmanju ruku dobri kao prošle subote kad smo dobili Dinamo – kazao je Bišćan koji je zaredao s odličnim rezultatim­a. Mogla bi to biti prava borba jer Rijeka se s tim rezultatim­a podignula i sad je na samo bod do Osijeka. – Nije slučajno Osijek tu gdje jest, sigurno zaslužuje biti u vrhu. Ali i mi smo dobri! Znamo da oni mogu svakome u ligi napraviti problem, to su učinili i Dinamu, no Rijeka je sigurno sposobna napraviti dobar rezultat. Ne znam kako su radili prije, ali moji dečki rade sve bolje, pozitivni rezultati dižu samopouzda­nje i ne razmišljaj­u o plasmanu, nego su fokusirani na prvi sljedeći ispit. Bodove ćemo zbrajati na kraju – dodao je Bišćan. On više nije novi trener, status novoga sad ima Siniša Oreščanin. On će danas imati svoj debi na klupi Hajduka na kojoj je naslijedio Zorana Vulića. Teško da je u ovih nekoliko dana od ustoličenj­a nešto mogao promijenit­i, ali možda će se protiv najslabije momčadi lige barem nazrijeti konture onoga što želi u igri bijelih. IGOR BIŠĆAN Nakon Dinama ima novi derbi s Rijekom u Osijeku
Igor Bišćan položio je prvi veliki test kao trener Rijeke. Sa svojom je momčadi nanio prvi poraz Dinamu u ovom prvenstvu, ali nažalost, to nije pridobilo Armadu koja ga i dalje ne podržava. A podrška bi mu, kao i cijelom klubu, dobro došla jer ga čekaju nove teške utakmice, danas igra u Osijeku novi derbi, bodovi su potrebni i njemu kao i Zoranu Zekiću na drugoj strani. – Ako želimo do pravog rezultata u Osijeku, moramo biti u najmanju ruku dobri kao prošle subote kad smo dobili Dinamo – kazao je Bišćan koji je zaredao s odličnim rezultatim­a. Mogla bi to biti prava borba jer Rijeka se s tim rezultatim­a podignula i sad je na samo bod do Osijeka. – Nije slučajno Osijek tu gdje jest, sigurno zaslužuje biti u vrhu. Ali i mi smo dobri! Znamo da oni mogu svakome u ligi napraviti problem, to su učinili i Dinamu, no Rijeka je sigurno sposobna napraviti dobar rezultat. Ne znam kako su radili prije, ali moji dečki rade sve bolje, pozitivni rezultati dižu samopouzda­nje i ne razmišljaj­u o plasmanu, nego su fokusirani na prvi sljedeći ispit. Bodove ćemo zbrajati na kraju – dodao je Bišćan. On više nije novi trener, status novoga sad ima Siniša Oreščanin. On će danas imati svoj debi na klupi Hajduka na kojoj je naslijedio Zorana Vulića. Teško da je u ovih nekoliko dana od ustoličenj­a nešto mogao promijenit­i, ali možda će se protiv najslabije momčadi lige barem nazrijeti konture onoga što želi u igri bijelih. IGOR BIŠĆAN Nakon Dinama ima novi derbi s Rijekom u Osijeku
 ??  ?? EVANDER HOLYFIELD smatra da Fury ima šanse ako se boksa 12 rundi
EVANDER HOLYFIELD smatra da Fury ima šanse ako se boksa 12 rundi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia