Večernji list - Hrvatska

KAKO JE VLAST SAMA PROTIV SEBE IZMISLILA PUZAJUĆI DRŽAVNI UDAR

U PLUSU JAVNI SEKTOR TE LJUDI S PLATNOG VRHA I DNA MINIMALNA PLAĆA TEMA JE KOJA SE ISKLJUČIVO ODNOSI NA REALNI SEKTOR, A POSLODAVCI SU U TOME NAJMANJE IMALI RIJEČ. HUP NIJE PROTIV POVEĆANJA, ALI JE PROTIV JEDNOSTRAN­IH ODLUKA Hrvatska je posljednje tri god

- Ljubica Gatarić DAVOR MAJETIĆ, GLAVNI DIREKTOR HUP-a

Iduća će godina početi s povećanjem mjesečnih neto plaća od 3 do desetak posto za 315.000 tisuća zaposlenih iza kojega stoji neka od odluka hrvatske Vlade. Većinu dobitnika predstavlj­aju zaposleni u javnom sektoru kojima će u siječnju plaće porasti 3 posto, a u rujnu još 2 posto. Marićeva porezna reforma izbacila je na površinu oko 20 tisuća zaposlenih s najvećim plaćama, kojima će promjena poreznog razreda podebljati primanja za 500 do približno 1500 kuna. U dobitnike se prometnulo i 45 tisuća radnika koji su prijavljen­i na minimalac, kojima će plaća skočiti oko 250 kuna. Premijer Andrej Plenković jučer je stavio potpis na devetposto­tno povećanje minimalca, što je najveće povećanje minimalne plaće u jednoj kalendarsk­oj godini. Minimalac skače na 3750 kuna bruto, odnosno 3000 neto za osobu koja živi u Zagrebu, a u sredinama s manjim prirezom bit će nešto veći. Premijer Plenković pohvalio se da je u njegovu mandatu minimalna plaća povećana za četvrtinu, što je doista točno, a došlo je i do promjena u načinu obračuna minimalca jer je država obavezala tvrtke da dodatno plaćaju prekovreme­ni rad.

Vlada solidarna

Službena statistika potvrđuje da su djelatnost­i tekstila, obuće te drvna i zaštitarsk­a industrija kao djelatnost­i s najviše minimalaca u zadnje tri godine povećale primanja 14 do 26 posto te su prosječne plaće i u tim branšama preskočile 4 tisuće kuna neto. Hrvatsku je od ulaska u Europsku uniju napustilo minimalno 300.000 građana, pa su i država i poslodavci u privatnom sektoru shvatili da je povećanje plaća pitanje opstanka! Posljednje tri godine, otkako se godišnja stopa rasta BDP-a značajnije odlijepila od nule, prosječne su plaće u zemlji porasle oko 12 posto, na približno 6200 kuna. Samo je u jednoj djelatnost­i s oko 7500 zaposlenih – proizvodnj­i ostalih prijevozni­h sredstava – u tom razdoblju zabilježen pad prosječnih plaća od 7 posto. Zaštitari su, naprimjer, u tri godine digli plaće 24 posto, prerađivač­ka industrija 12 posto, trgovci 16 posto, građevinar­i 10 posto, hoteli 12 posto, restorani 18 posto... kako bi zadržali postojeće ljude i pridobili nove. Propulzivn­a informatič­ka industrija također je među djelatnost­ima sa znatnijim skokom primanja (22%), a godišnji izvještaj o strukturi plaća iz ožujka 2017. pokazuje da Hrvatska već ima i oko 42 tisuće zaposlenih u tvrtkama i državnim institucij­ama čija je prosječna mjesečna neto plaća veća od 12 tisuća kuna! S takvom plaćom ugodnije je i kvalitetni­je živjeti kod kuće, no takve europske plaće ima tek oko 4 posto zaposlenih. Pozivajući se na podatke Eurostata, premijer Plenković jučer je kazao da je i sada hrvatski minimalac veći od minimalca Bugarske, Litve, Rumunjske, Latvije i Mađarske, a nakon povećanja trebao bi preskočiti Češku, Slovačku, Poljsku i Estoniju. – Poslali smo poruku da želimo dostojanst­ven život za građane koji imaju najmanja primanja, za nas je načelo solidarnos­ti izrazito bitan aspekt djelovanja – rekao je Plenković i odmah dobio packe iz poslov-

nih krugova. Hrvatska udruga poslodavac­a tvrdi da im Vlada nije dostavila na očitovanje prijedlog Uredbe o visini minimalne plaće i konačni prijedlog Zakona o minimalnoj plaći niti je prije sjednice Vlade dostavila posljednju verziju kompenzaci­jskih mjera.

Olakšica ostaje

– Na temu iznosa minimalne plaće imali smo samo jedan uvodni kratak sastanak i nema govora o tome da smo na sastanku imali diskusiju o visini iznosa minimalne plaće niti je Vlada iznijela svoj prijedlog iznosa – ističe glavni direktor HUP-a Davor Majetić uz opasku da svi koji mogu dižu plaće, HUP nije protiv povećanja minimalne plaće, ali je protiv jednostran­ih odluka bez ozbiljnog dijaloga s realnim sektorom. Kao ustupak poslodavci­ma, Vlada je odlučila da će tvrtke i u 2019. plaćati samo 50 posto zdravstven­og doprinosa radnicima na minimalcu. Svejedno, Hrvatska se prekasno upustila u bitku za čuvanje radne snage, pa nas je po iznosu prosječne mjesečne neto plaće preskočila Češka i Slovačka, Poljska nam puše za vratom, a snažan tempo rasta plaća ima i Rumunjska čije su neto plaće oko 577 eura. Bugarska, Bosna i Hercegovin­a te Srbija imaju prosječne neto plaće od 422 do 455 eura. Zapadne zemlje u prosjeku imaju oko i iznad 2000 eura prosječne neto plaće.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia