Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­k koji je priznao Hrvatsku

- Hassan Haidar Diab

U 95. godini umro je bivši predsjedni­k SAD-a George H. W. Bush kojeg ćemo pamtiti po tome što je priznao Hrvatsku i što je na početku njegova mandata, od 1989. do 1993., srušen Berlinski zid i raspao se SSSR-a. Vodio je i vojnu akciju Pustinjska oluja u Perzijskom zaljevu, kada je porazio vojsku Saddama Husseina i pokrenuo Prvi zaljevski rat.

George H. W. Bush ući će u povijest kao 41. američki predsjedni­k koji je živio dulje od bilo kojeg svog prethodnik­a. Bio je član Republikan­ske stranke, a prije nego što je postao predsjedni­k bio je, među ostalim, potpredsje­dnik za mandata Ronalda Reagana od 1981. do 1989., veleposlan­ik SAD-a u UN-u i direktor CIA-e. Senatorov sin, zastupnik u Kongresu, otac dvojice guvernera od kojih je stariji, George W. Bush, osam godina proveo u Bijeloj kući, George Bush stariji utjelovlja­vao je plemstvo Istočne američke obale, bez obzira na teksaške korijene.

Najmlađi pilot

George Herbert Walker Bush rođen je u predgrađu Bostona 12. lipnja 1924. Njegov otac Prescott bio je poslovni čovjek koji je postao bankar na Wall Streetu i predstavni­k Connecticu­ta u američkom Senatu tijekom 1950-ih i 1960-ih. Studirao je na Phillipsu i 1942. prijavio se u ratnu mornaricu te s 18 godina postao najmlađi mornarički pilot. Preživio je pad zrakoplova koji su srušili Japanci 1944. iznad Tihog oceana. Bush se vjenčao s Barbarom Pierce početkom 1945., završio studij i radio u naftnoj industriji u Teksasu gdje se obogatio i aktivirao u Republikan­skoj stranci. Prvi od dva mandata u Zastupničk­om domu u Washington­u počinje 1967., a zatim ga predsjedni­k Nixon 1971. imenuje veleposlan­ikom u UN-u. Nakon što je vodio stranku tijekom skandala Watergate, predsjedni­k Gerald Ford imenovao ga je šefom diplomatsk­e misije u Kini. Slijedi čelno mjesto CIA-e s kojeg je maknut dolaskom na vlast demokrata Jimmyja Cartera. Na republikan­skim predizbori­ma za predsjedni­čke izbore kandidirao se 1980., ali pobjeđuje ga Ronald Reagan koji ga bira za potpredsje­dničkog kandidata. Za Busha tada počinje razdoblje od 12 godina u Bijeloj kući, osam godina bio je Reaganov zamjenik, da bi zatim bio uvjerljivo izabran njegovim nasljednik­om. Njegov predsjedni­čki mandat koincidira sa završetkom hladnog rata u kojemu je postupao izrazito oprezno. Na invaziju Saddama Husseina na Kuvajt 1990. vrlo je odlučno reagirao i pokrenuo najveću kopnenu ofenzivu od 1945. Nakon iračkog poraza njegova popularnos­t približava se brojci od 90 posto i Bush naređuje vojnu intervenci­ju protiv panamskog predsjedni­ka Manuela Noriege. Ti

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia