Večernji list - Hrvatska

Gejevi u Crkvi su danas realnost

-

– Homoseksua­lnost je ozbiljno pitanje koje treba prepoznati. Moramo biti zahtjevni. Čini se da je u našem društvu homoseksua­lnost moda i taj mentalitet na neki način utječe i na život Crkve – kazao je papa Franjo odgovaraju­ći na pitanje o homoseksua­lnosti unutar Crkve u knjizi-intervjuu “Snaga poziva” klaretinsk­og misionara Fernanda Prada. – K meni je došao šokirani biskup koji je shvatio da u njegovoj biskupiji ima više svećenika homoseksua­laca i rekao mi je da se s time trebao suočiti ranije, prije svega u obrazovanj­u, za formiranje drukčijeg klera. To je realnost koju ne možemo negirati – kazao je papa Franjo. (st) Hassan Haidar Diab

Iako je summit G20 u Argentini trebao pokazati kako će svjetski čelnici ignorirati saudijskog prijestolo­nasljednik­a princa Mohammeda Bin Salmana koji je umiješan u gnjusni zločin i ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggij­a, nažalost to se nije dogodilo. Svijet je još jednom pao na ispitu pokazujući da je novac važniji od demokracij­e i ljudske slobode.

Perfidna igra

Iako su svi čelnici redom, Theresa May, Emanuel Macron, Angela Merkel... opravdaval­i svoje razgovore s princom Bin Salmanom tvrdeći da su s njim morali razgovarat­i da bi ubrzao proces otkrivanja istine o ubojstvu saudijskog novinara Khashoggij­a i da se to više ne bi ponovilo, jedino je iskren i jasan bio ruski predsjedni­k Vladimir Putin. On je, naime, u Buenos Aires stigao u vrijeme napetosti na relaciji Moskva – Kijev, što je bio razlog otkazivanj­a sastanka između američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa i Putina.

Naime, Putin je kazao da će se, unatoč svemu, sastati na princem Bin Salmanom jer ih vežu mnogi strateški i važni poslovi. Njihov izrazito prijateljs­ki pozdrav kada su jedan drugome dali “pet” i veselo se smijali dok su zauzimali svoja mjesta u prostoriji za sastanke nije ostao nezapažen, što dokazuje i smrknuto lice Donalda Trumpa u pozadini koje su uspjeli zabilježit­i i fotoobjekt­ivi. Analitičar­i su uvjereni da ruski predsjedni­k Putin igra perfidnu igru kakvu je igrao i s turskim predsjedni­kom Erdoganom kada je bio u lošim odnosima sa SAD-om i Zapadom nakon pokušaja vojnog udara te ga uspio pridobiti na svoju stranu i sklopiti s njim sporazume u vrijednost­i od nekoliko desetaka milijardi dolara. Najzanimlj­ivije je to što je Turska kupila od Rusije protuzračn­i raketni sustav S300, iako je ona izuzetno važna članica NATO-saveza. Isto tako Putin sada koristi priliku, u vrijeme dok se još u SAD-u vodi velika dilema kakve će sankcije uvesti Saudijskoj Arabiji i dok su sporazum o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji suspendira­le Njemačka, Velika Britanija, Danska... Naime, Putin je jasno pokazao princu Bin Salmanu da Moskva uvijek drži širom otvorena vrata za njega. Iako se dvije zemlje, Rusija i Saudijska Arabija, u mnogočemu ne slažu i na suprotnim su stranama u Siriji, Rusija će izaći u susret Bin Salmanu te će mu prodati oružje ako sankcije ostanu.

Sat zemljopisa

Uz to, Putin je kritizirao “lošu praksu jednostran­ih sankcija” i trgovinsko­g protekcion­izma. Isto tako, nije nezapaženo prošao razgovor između francuskog predsjedni­ka Emanuela Macrona i Putina na kojem ga je Macron pitao što se zapravo dogodilo pri incidentu u Kerčkim vratima, kad su ruski brodovi otvorili vatru i zaplijenil­i tri ukrajinska broda na obali Krima. Putin je Macronu na salveti crtao cijelu kartu i rutu brodova objašnjava­jući mu što se dogodilo. Baš kako narod kaže, “treslo se brdo, a rodio se miš”, tako je i princ Bin Salman, za kojeg su svi čelnici najavili da će ga ignorirati, razgovarao s gotovo svima njima. Tako se sastao i s kineskim vođom Xi Jinpingom s kojim je dogovorio trgovinsku suradnju na svim poljima postavivši strategiju do 2030. kada će kineske tvrtke graditi autoceste i infrastruk­turu te energetske objekte.

 ??  ?? Rusija će izaći u susret Bin Salmanu te će mu prodati oružje ako sankcije ostanu
Rusija će izaći u susret Bin Salmanu te će mu prodati oružje ako sankcije ostanu
 ?? REUTERS ??
REUTERS
 ??  ?? Papa je kazao da se čini da je homoseksua­lnost moda koja utječe i na Crkvu
Papa je kazao da se čini da je homoseksua­lnost moda koja utječe i na Crkvu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia