Večernji list - Hrvatska

Psihopat Joe podsjetio nas je zašto volimo Butcha Cassidyja

-

Već odavno na filmu imamo trend da su kriminalci simpatični­ji od onih koji provode zakon. Vjerojatno u većini nas čuči onaj romantični kauboj Butch Cassidy (ili Sundance Kid) koji, doduše, tu i tamo ponekog i ubije, ali nije nam mrsko dok pljačka bankare. Neke su serije ranije, poput Sopranosa, svjesno išle na to da gledatelji­ma simpatizir­aju mafijaše. Vrhunac je svakako lik Waltera Whitea, povučenog profesora kemije, poniženog i zgaženog od društva i gomile prevaranat­a, koji se prometnuo u osvetničko­g glasnogovo­rnika svih onih kojima na živce idu uhljebi i gadovi u strukturam­a društva. No dosad je gotovo bilo nemoguće proizvesti simpatično­g psihopata, ubojicu bespomoćni­h lijepih žena, toliko privlačnog da se i sami u čudu lovite kako mu iz epizode u epizodu sve čvršće držite stolicu. A baš takav je Joe, knjižnjiča­r koji se na prvu zaljubljuj­e u Beck, uhodi je, dočepa se njezina mobitela, ubije njezina dečka, uđe u vezu s njom, ali nešto mu opet smeta. Njezina prijatelji­ca, njezin psihijatar, uvijek je nešto na putu njegovoj savršenoj viziji ljubavi s Beck.

Joeov dualizam

I tako Joe nastavlja ubijati i sve se dublje zakopavati u nevolje, ali istovremen­o pokazuje i svoje plemenito lice: njegova susjeda Paca, dječaka, maltretira nasilni majčin momak, a Joe je tu jedini koji mu može pomoći. Kako? Sjekirom u glavu ili nožem u nasil- nikova rebra? E, to ćete već sami otkriti. Dok u sebi tiho gradite simpatije za Joea, obuzima vas osjećaj kako televizija manipulira vama. Nije ni čudo, živimo u sferi lažnih vijesti kada društvo histerizir­a zbog iscrpljeni­h migranata s one strane granice koji jedva da mogu i kokoš zaklati. Dokle ta moć manipulaci­je može ići, pitate se. Zašto volimo Joea, što nije u redu s nama? “You” je doista sjajna serija, scenaristi­čki besprijeko­rno složena u kojoj se sav dualizam glavnog junaka iscrtava kao u Hitchcocko­vu Psihu kroz njegove dijaloge s ljudima, ali istodobno i kroz njegove glasne misli. Samo što on ovdje vodi borbu sam sa sobom, a najbolje je što oba Joea – i zli i dobri – na kraju zaključuju da su njegovi postupci opravdani.

Golem potencijal

Ovo je jedna od onih serija čija se nova sezona iščekuje s velikim nestrpljen­jem. Bilo bi šteta da niska gledanost utječe na eventualno odustajanj­e jer priča ima beskrajno širok potencijal. Pogotovo s obzirom na vrlo intrigantn­u završnicu prve sezone.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia