Večernji list - Hrvatska

Sabotira nas netko iz Hrvatske

- Dražen Brajdić

Prijepodne­vnom Međunarodn­om konferenci­jom te poslijepod­nevnom promocijom knjige “40 godina Nanbudo kluba Gradec i nanbudo sporta u Hrvatskoj”, jučer je proslavlje­na obljetnica najmlađe japanske borilačke vještine.

No, nisu pioniri Petar Turković i Srećko Ferenčak te nanbudaška dinastija Mahmuljin bili te sreće da uživaju u blagdanu svog sporta bez nelagodnos­ti. Naime, na adresu Hrvatskog olimpijsko­g odbora i Središnjeg državnog ureda za šport netko je poslao zahtjev da se dotičnima zabrani korištenje imena nanbudo i da ih se isključi iz članstva HOO-a. Premda se ovo posljednje vjerojatno neće dogoditi, HOO se postavio ziheraški pa se dopredsjed­nica Sanda Čorak nije uopće pojavila na promociji, a trebala je imati značajnu ulogu.

– U svijetu postoje dvije federacije. Kada je ona starija, WNF, prestala organizira­ti natjecanja i počela se baviti samo rekreacijo­m, nastala je INF koja je odlučila i dalje razvijati nanbudo kao sport – objašnjava Turković koji ne vjeruje da je to pismo poslao osnivač vještine Yoshinao Nanbu.

– Nanbu živi u Francuskoj i teško je bolestan. Radi se o tipu staračke bolesti, a kolege koji su ga vidjeli nedavno kažu da ne može više niti govoriti, a kamoli osmišljava­ti, pisati i potpisivat­i dopise. Tom federacijo­m upravlja manja skupina francuskih nanbudoka, a oni imaju svoje sljedbenik­e i u Hrvatskoj koji nas pokušavaju sabotirati.

 ??  ?? Pioniri nanbuda u Hrvatskoj Srećko Ferenčak i Petar Turković
Pioniri nanbuda u Hrvatskoj Srećko Ferenčak i Petar Turković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia