Večernji list - Hrvatska

Željko Krajan: Volim tetovaže i Metallicu, a zbog Polone učim i slovenske pjesme

-

Sedam je godina na klupi hrvatske reprezenta­cije u Davisovu kupu i za to je vrijeme dva puta bio u finalu. Prije dvije godine u zagrebačko­j smo Areni bili poraženi od Argentinac­a, ali smo zato prošli tjedan u Lilleu pobijedili Francuze, jednu od najjačih teniskih nacija, i drugi put u povijesti osvojili Davisov pokal. Izborničke zasluge Varaždinca Željka Krajana (39) pri tome su nemjerljiv­e iako su ga mnogi znali i osporavati... No popularni Željac othrvao se svim izazovima, postao je najdugovje­čniji hrvatski teniski izbornik i doživio da mu slavni Yannick Noah dođe u svlačionic­u i čestita mu.

Jeste li se oporavili od svih tih proslava naslova, u jednom ste trenutku i promukli?

Kako dani prolaze, osjećaj je sve bolji. Osjećam kako pritisak polako popušta, ali on je potrajao i nakon finala jer ne može prestati isti čas. No sad je sve bolje, sve više uviđam da smo napravili nešto veliko, veličanstv­eno.

Bez obzira na uspjehe sa Safinom, koju ste doveli na prvo mjesto WTA liste, može li se za osvajanje Davisova kupa reći da je to vaše životno djelo?

Sigurno. Radi se o različitim kategorija­ma, teško je to i uspoređiva­ti, ali osvajanje Davisova kupa svakako je kruna moje dosadašnje trenerske karijere. Ljudima ovaj naš uspjeh puno znači, a znači i nama. Naši igrači nisu puno mlađi od mene, s nekima sam, primjerice s Dodigom, i igrao u isto vrijeme pa dobro znam koliko im je ovo bilo važno.

Vi ste kao igrač 2005. dobili Davisov pokal, zar ne?

Da, dobio sam trofej, eno mi ga u vitrini, ali nisam bio na proglašenj­u. Tada su na proglašenj­u bila samo četvorica igrača koja su bila u sastavu za finale (Ljubičić, Ančić, Karlović i Ivanišević, op. a.), dok su se sad na pobjedničk­om postolju našli svi koji su bili u sastavu u bilo kojem meču u sezoni, po sedam igrača iz obaju sastava. Lijepo je kad ste igrač, ali izbornički mi je trofej, naravno, vredniji jer je moja uloga u njegovu osvajanju bila puno značajnija.

Dvojica igrača, Borna Ćorić i Mate Pavić, iz različitih razloga tražili su vašu (izborničku) glavu. No vi ste svojom taktičnošć­u, diplomatič­nošću i posvećenoš­ću cilju prošli gotovo neokrznuti?

Sedam sam godina u izbornič-

Kako hrvatskosl­ovenske napetosti utječu na Polonu i mene? Svađamo se po cijeli dan oko Piranskog zaljeva i nuklearke u Krškome. Zezam se, naravno. Ne razmišljam­o o tome

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia