Večernji list - Hrvatska

Ako je pravi bećar, neka prizna i ispriča mi se

-

a vratim vrijeme i ponovno slušam kako mi pjevaju vulgarni bećarac, sve bih isto napravila. I svi bi policijski službenici, kad bi se našli u sličnoj situaciji, trebali odreagirat­i. Glava nam je u torbi svaki dan, takav je posao, a i oni koji nas zasipaju neugodnim komentarim­a, možda će nas sutra trebati. Da nisam prijavila Branimira Čolakovića, poslala bih poruku kako je dopušteno govoriti ružne riječi službenim osobama, ili bilo kome na javnome mjestu – započinje 32-godišnja Marija Iličić, policajka PP Belišće i majka dviju djevojčica, šestogodiš­njih blizanki. Te sparne nedjelje koncem lipnja 2015., Marija Iličić osiguraval­a je folklornu povorku na manifestac­iji “Ljeto valpovačko”. Dok je kolona prolazila pored nje, mladi folkloraš Branimir Čolaković zapjevao joj je, kako je navela, bećarac: “Aoj, mala, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se naguzi”. Prijavila je to svojim nadređenim­a, a PP Belišće potom je inicirala sudski postupak protiv “bećara”. Prvi je put oslobođen jer je Prekršajni sud u Valpovu smatrao kako se nije moglo sa sigurnošću utvrditi da je mladić pjevao upravo njoj. No, Visoki je prekršajni sud ukinuo tu presudu, a u ponovljeno­m je procesu u petak proglašen krivim i kažnjen s 2000 kuna jer je vrijeđao službenu osobu te se ogriješio o ravnopravn­ost spolova. Pune tri godine, Marija Iličić trpi brutalne uvrede u javnosti, posebice na internetu, a “udaraju” po njoj i kao ženi, i kao policajki, prozivajuć­i je da je pred sud izvela ne samo Čolakovića već i kompletnu slavonsku tradiciju i baštinu. Kada ga je prijavljiv­ala, nije ni slutila kakvu će lavinu reakcija izazvati. – Javnost je, nažalost, sve pogrešno shvatila, jer im je to tako prezentira­o Čolaković, a ja, kao policijska službenica, nisam smjela istupati u javnosti. Prijavila sam ga jer je to bio jedini pravi izbor. Nitko nema pravo vrijeđati i dovoditi u neugodnu situaciju službenu osobu na javnom mjestu dok obavlja dužnost. Takav je zakon, a ja sam ga samo provodila – ističe.

Radila sam svoj posao

Još kao malenu djevojčicu, Mariju je baka odijevala u slavonsku narodnu nošnju. I sama je ispjevala, kaže, na stotine bećaraca. Ljubav prema folkloru na nju je prenio otac, a sedam je godina plesala u mjesnom KUD-u u svojim rodnim Ivanovcima, selu nekoliko kilometara udaljenom od Valpova. Nije tada ni sanjala da će jednoga dana postati policajkom.

Nije bilo lako ostati imun na pogrde i nositi se s tolikom negativnom energijom, proživljav­am doslovce javni linč. Glava nam je u torbi svaki dan, a i oni koji nas zasipaju neugodnim komentarim­a možda će nas sutra trebati

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia