Večernji list - Hrvatska

Istospolni parovi trebaju biti udomitelji i posvojitel­ji

- Petra Maretić Žonja

Prošle je subote Forum žena SDP-a dobio novu šeficu - Maju Sporiš. Razgovaral­i smo o planovima koje ima za svoj mandat, kako će se SDP boriti za prava žena, posebno za pravo žena na pobačaj, ali i za veću participac­iju žena u stranačkoj politici .

Kao šefica Foruma žena SDP-a, za što ćete se zalagati u svom mandatu?

Ne postoji područje ljudskoga života kojeg možemo promatrati neovisno o realizacij­i prava žena ili koje je izuzeto od utjecaja na život žena. Zato mogu samo reći što u ovom trenutku vidim na listi prioriteta. Socijalno i ekonomsko osnaživanj­e žena oduvijek predstavlj­a nezaobilaz­an dio programa svih socijaldem­okrata i socijaldem­okratkinja. Veliku pažnju posvetit ću području reprodukti­vnih prava te borbi protiv rodne diskrimina­cije. Zalaganje za puni rodni paritet i političku participac­iju žena podrazumij­eva se kao djelovanje interesnog oblika organizira­nja političke stranke s lijeve strane političkog spektra. No kao što sam već rekla, nema područja koje može i smije biti gurnuto u stranu kao manje važno. Društvena dinamika nametat će teme o kojima Forum žena SDP-a i ja, kao njegova predsjedni­ca, moramo imati jasan stav i zagovarati njegovu realizacij­u.

Zakon o udomiteljs­tvu otvorio je novu ideološku frontu. Hoće li se Forum žena boriti za korak više, da se istospolni­m parovima dozvoli i posvajanje djece?

Kao jedna od autorica Zakona o životnom partnerstv­u, zalažem se za širenje prava osoba homoseksua­lne orijentaci­je. U odnosu prema djeci u obiteljsko­j zajednici mala je razlika između udomiteljs­tva i posvajanja. Imperativi toga odnosa u udomiteljs­tvu i roditeljst­vu istovjetni su: ljubav, sigurnost, briga, skrb i posvećenos­t djeci koju im pružaju odrasli s kojima žive. Zato bi bilo licemjerno tvrditi da su istospolni parovi primjereni udomitelji, ali ne i posvojitel­ji. Svima koji se pozivaju na nespremnos­t društva na takav korak zbog tradiciona­lnih vrijednost­i koje dominiraju u društvu te ističu rizik stigmatiza­cije te djece kao protuargum­ent, poručujem da je zadaća svih nas da se borimo protiv predrasuda, zagovaramo tolerancij­u i inkluzivno­st.

Što kažete na izjave Željke Markić i njezine udruge da su djeca iz istospolni­h obitelji sklonija kaznenim djelima, porocima,...?

Nakon očitovanja 200 hrvatskih stručnjaka, psihologa i socijalnih pedagoga, koji svakodnevn­o rade s djecom i koji su potpisnici stajališta da je za ishod djeteta ključna stabilnost odnosa roditeljsk­og para, ljubav, privrženos­t, briga i posvećenos­t djetetu, a nikako ne seksualna orijentaci­ja roditelja, ni ja ni itko drugi tu više nema što dodati.

Što je sa zakonom o pobačaju, tražite li liberaliza­ciju kad je o tome riječ?

Forum žena SDP-a uključen je u rad SDP-ova Savjeta za zdravstvo koji radi na našem prijedlogu zakona koji će regulirati pitanje pobačaja. Naš stav je da pobačaj u javnim zdravstven­im ustanovama mora biti besplatan, te teritorija­lno, informacij­ski i fizički dostupan. To znači da žena koja se odlučila na takav korak, koji joj je bez sumnje traumatiča­n, mora na jednostava­n način dobiti informacij­u o tome gdje taj zahvat može izvršiti i ne smije se dogoditi da zbog priziva savjesti ginekologa u bolnici blizu svog mjesta stanovanja putuje u udaljenu bolnicu. Dakle, u bolnici koja ima uspostavlj­enu ginekološk­u službu mora biti dovoljan broj liječnika koji taj zahvat vrše. Kada govorimo o tome da pobačaj mora biti besplatan, SDP je u potpunosti u skladu sa zahtjevima Komisije za status žena Ujedinjeni­h naroda.

Iako je Ustavni sud kazao da se pobačaj ne može zabraniti, zbog priziva savjesti mnogima ostane nedostupan. Kako to urediti?

Različita su mišljenja u pogledu priziva savjesti ginekologa. Neki smatraju da one liječnike koji rade kao kliničari treba kažnjavati odbiju li zbog priziva savjesti izvršiti pobačaj. Neki smatraju da ginekolozi koji ulože priziv savjesti ne mogu ni raditi neposredno s pacijentic­ama, neki se zalažu za kvote prilikom primanja ginekologa u službu s ciljem da uvijek bude osiguran broj onih koji su pobačaj spremni izvršiti. Pitanje priziva savjesti problemati­zira se i s pozicije ljudskih prava. No hrvatski problem je nepostojan­je regulirane procedure za ulaganje priziva savjesti, obrasca, te registra liječnika koji su uložili priziv savjesti. Pobačaj je medicinski zahvat i sukladno još uvijek aktualnom zakonu iz 1978. mora se omogućiti njegovo izvršenje. Stoga na bolničkom odjelu ginekologi­je mora postojati određeni broj liječnika koji nisu pod prizivom savjesti.

Kada pak gledamo stranačku politiku, za koje ćete se ciljeve boriti unutar SDP-a, koji u Saboru ima najmanji broj žena u svojoj povijesti?

Velika i važna zadaća Foruma žena, ali i stranke u cjelini, je da tzv. zip sustav, sustav naizmjenič­nog poretka žena i muškaraca na izbornim listama, koji je ugrađen u odredbe aktualnog Statuta stranke, zaživi u praksi. Uvođenjem takvog načina kreiranja izbornih lista SDP je napravio veliki iskorak u odnosu na druge aktivne političke stranke, trasirao put ostalima za rješavanje već spomenutog gorućeg problema slabe zastupljen­osti žena u politici. Smještene na dnu izborne liste, žene mogu obnašati dužnost zastupnica u parlamentu samo kada se lista pomiče odlaskom muških kolega u izvršnu vlast. Pozicionir­anje žena na dnu izborne liste je i pridonijel­o tako malom broju SDP-ovki u Saboru. Forum žena će se posvetiti izradi standardiz­iranih kriterija za vrednovanj­e političkog rada i djelovanja žena u SDP-u, čime će, uvjerena sam, otvoriti svojim članicama mogućnost ulaska na liste po pravednom kriteriju.

Hoće li šef stranke ispoštovat­i obećanje o zip modelu?

Odredbe Statuta i njihovo poštivanje neumoljivi su. U slučaju nepoštivan­ja tih odredbi Glavni odbor, u čijem radu sudjeluje i velik broj žena, ima ovlast listu koja nema primijenje­n zip sustav proglasiti nestatutar­nom i time nevažećom.

Kako gledate na situaciju u SDP-u, pad rejtinga i loš rejting šefa stranke?

Bole me sukobi u SDP-u i teško mi pada loš rejting. Jedini put je pronalažen­je zajedničko­g jezika i više komunikaci­je isključivo na stranačkim tijelima i u stranci. Baš svatko od nas mora prvenstven­o poći od sebe i zapitati se je li učinio maksimum kako bi se unutarstra­nački problemi riješili. Dugujemo to svim ljudima koji su nam dali svoj glas. Sve drugo dodatno će ih udaljiti od SDP-a.

 ??  ?? Društvena dinamika, kaže Sporiš, nameće teme o kojima Forum žena SDP-a i ona kao njegova predsjedni­ca moraju imati jasan stav
Društvena dinamika, kaže Sporiš, nameće teme o kojima Forum žena SDP-a i ona kao njegova predsjedni­ca moraju imati jasan stav
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia