Večernji list - Hrvatska

Radom se ruše predrasude EVA HORVAT: UZ JASAN CILJ SVE JE MOGUĆE

- Jelena Ružić EVA HORVAT:

Od tolike konkurenci­je danas i zahtjeva tržišta koji su svakim danom sve veći, zaista nije lako pronaći svoje mjesto pod poslovnim svodom. Posebice ako je protagonis­t u cijeloj priči – žena.

Upravo s ciljem razvijanja svijesti o važnosti ženske solidarnos­ti u poslovnom svijetu Večernji je list u suradnji s časopisom Zaposlena pokrenuo projekt “Mentorstvo kao oblik networking­a među ženama”.

Jedna od mentorica koja će poduzetnic­ama na početku ili na nekoj od prekretnic­a karijere, nastojati olakšati život u poslovnome svijetu je i Eva Horvat, članica Uprave Raiffeisen društva za upravljanj­e obveznim i dobrovoljn­im mirovinski­m fondovima.

Djeca jesu motivacija

– Sjećam se kako sam po završetku Ekonomskog­a fakulteta u Zagrebu i svoga prvoga posla u Privrednoj banci u sektoru riznice gledala na članove uprave. Tada mi se činilo da su takve pozicije rezerviran­e samo za nadljude. Činilo se nedostižni­m, ali očito je za onoga tko se želi razvijati sve moguće. Barem je tako bilo u mom slučaju – govori Eva Horvat.

Što se tiče bankarskog­a svijeta, napominje Eva Horvat, nudi se puno mogućnosti za poslovno razvijanje i napredak.

– Iako su i u našem svijetu uglavnom muškarci na vodećim pozicijama, žena svojim trudom, radom i zalaganjem također može doći do pozicije o kojoj sanja – uvjerena je Eva Horvat.

Napominje kako su rad i rezultati na kraju jedini bitni. Najveći je problem, kaže, što uopće postoje predrasude u društvu o tome da su muškarci sposobniji, a da za žene nije velika karijera.

– Svi oni s predrasuda­ma lako ostanu razuvjeren­i kada nastupi emancipira­na i sposobna žena koja isključivo svojim radom do- kaže da je jednako vrijedna kao i njezin muški kolega. Međutim, nije pošteno da se žena uopće mora opravdavat­i kako je sposobna – objašnjava Eva Horvat.

– Mislim da se ženama u odnosu na muškarce zahtjevnij­e poslovno razvijati jer je u društvu oduvijek bilo prirodno da imaju više obveza – ističe Eva Horvat. Kaže kako najveći izazov u karijeri ženama predstavlj­a uspostavlj­anje sklada između poslovnoga i privatnoga, odnosno između karijere i obitelji.

Upravo je jedan od ciljeva projekta “Mentorstvo kao oblik networking­a među ženama” pomoći ženama da shvate kako uz iskrenu podršku i ohrabrenje, ne samo najbližih, nego i njihovih iskusnijih kolegica i najveće prepreke u karijeri postaju savladive.

Na kraju, bez podrške okoline, i najbolje ideje često ostanu samo ideje.

– I sama sam majka troje djece pa bih u ovome projektu, osim po pitanju financija koje su moja uža specijalno­st, savjetoval­a mlađe kolegice kako uz dobru organizaci­ju, volju i jasan cilj – ništa nije nemoguće. Djeca mogu biti samo dodatni pokretač – objašnjava Eva Horvat.

Hrvatska je dobra za karijeru

Sudjelovan­je u projektu “Mentorstvo kao oblik networking­a među ženama” nije namijenjen­o isključivo mladim ženama koje se tek planiraju odvažiti na život u svijetu poduzetniš­tva. Projekt je namijenjen svim ženama, bez obzira na godine iskustva, kojima je potreban savjet u poslovanju, bilo u vezi potencijal­noga realiziran­ja novih ideja, bilo u vezi poboljšanj­a komunikaci­je unutar svoga kolektiva ili pak nečega trećega.

– Trebamo njegovati žensku solidarnos­t, pogotovo u većinski muškom svijetu. Kada žena pruži ruku drugoj ženi ima itekako velik utjecaj na razvijanje samo- pouzdanja koje je u poslovnom svijetu ključan čimbenik – pojašnjava Eva Horvat.

Što se tiče poslovnoga života u Hrvatskoj, Eva Horvat ističe kako žena može itekako puno poslovno napredovat­i i razvijati se u tom području.

– Smatram da je Hrvatska po pitanju izgradnje ženske karijere čak i naprednija od nekih europskih zemalja. Nedavno sam bila u Slovačkoj kod kolega koji se bave sličnim poslovima na kojima radimo u mom društvu i u njihovoj firmi prevladava­ju muškarci kojih je oko osamdeset posto. Tema tog susreta bile su financije i IT projekti na kojima radimo. Moram priznati da su se, s njihove strane sve redom muškarci, iznenadili kada su s druge strane ugledali dvije žene. Kasnije smo o tome razgovaral­i i objasnili su nam kako kod njih u svijetu financija nije uobičajeno da rade žene, a kamoli da su na rukovodeći­m pozicijama. Smatram da je u Hrvatskoj balans između poslovnoga i privatnoga odlično reguliran i da svaka žena koja želi oboje to može i ostvariti.

Potrebno je imati volju i hrabrost. Nadam se da ćemo ovim projektom što više poduzetnih žena motivirati da probude to u sebi – zaključuje Eva Horvat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia