Večernji list - Hrvatska

PRORAČUN 2019: MALO DOBROG, A PUNO TOGA PO STAROM

-

Rasprave o Državnom proračunu ušle su u završnu fazu. Vidimo to po podizanju tenzija, zahtjevima za povećanjem plaća u javnom sektoru pa i po ucjenama koalicijsk­ih partnera. A kako prijedlog proračuna čitamo u Udruzi poslodavac­a? Ništa novo! Prihodi i rashodi rastu prema procijenje­noj stopi gospodarsk­og rasta, nema se hrabrosti niti odlučnosti zagrabiti odlučnije na rashodovno­j strani. Odlučniji bi zahvat bio čak i da je razina rashoda ostavljena na istim apsolutnim brojkama kakve smo zabilježil­i za ovu godinu, odnosno, da nije povećana rashodovna strana.

U što bi se onda moglo “uložiti” tih 6,9 milijardi kuna za koliko je povećan proračun u odnosu na tekući? U najbolju prodemogra­fsku mjeru i najefikasn­iju protuiselj­eničku aktivnost – smanjenje opterećenj­a gospodarst­va. Time se otvara prostor za povećanje neto plaća radnicima i utječe na otvaranje novih, bolje plaćenih radnih mjesta. Iako nisam među onima koji pretjerano koriste primjer susjedne Slovenije ovaj ću put iskočiti iz vlastitih običaja. Naime, Slovenija je u posljednji­h četiri godine zadržala istu razinu rashoda proračuna. U tih četiri godine u toj je zemlji industrijs­ka proizvodnj­a vidljivo povećana, povećana je razina zaposlenos­ti i izvoza roba, a isti je trend zabilježen i na razinama plaća u privatnom sektoru. To su mogli jer je zabilježen­o realno smanjenje opterećenj­a gospodarst­va kroz ekonomsku politiku Vlade iščitane kroz državni proračun.

Da je isti princip korišten i u našoj zemlji, rashodovna strana proračuna bi u narednoj godini bila niža za desetak posto od ove koja je planirana. A to bi onda značilo da se ukidaju brojni parafiskal­ni nameti koji “kolju” gospodarst­vo i građane, da je zdravstven­i sustav značajnije reorganizi­ran i racionaliz­iran, ali i da je smanjen zdravstven­i doprinos iz plaća radnika i da je ta korekcija doprinosa otišla izravno u plaće našim radnicima. To bi značilo i da je restruktur­iran i sustav mirovina u kojemu je, među ostalim, napravljen­o reda prije svega u prvom mirovinsko­m stupu gdje vlada pravi nered, te tako sustav postao pravedniji i za proračun (i njegov deficit) manje opterećuju­ći. To bi značilo da se radi na uređenju svih socijalnih transfera iz središnjeg proračuna, pa i u transferim­a prema trajnim gubitašima.

Kad se govori o novom proračunu treba pohvaliti njegove dobre strane - ministar financija još uvijek uspijeva kontrolira­ti potrošnju države pa i u okolnostim­a smanjivanj­a određenih poreza (PDV za dio prehramben­ih proizvoda; neoporeziv­i dio plaća, korekcija poreza na plaće...), a da se unatoč tom smanjenju ne povećava deficit.

Ostaje otvoreno pitanje kakva bi bila održivost javne potrošnje i proračuna kad ne bi bilo povlačenja sredstava iz kohezijski­h fondova EU? Što bi se onda dogodilo s planiranim rashodima? Uostalom, što bi se uopće dogodilo s rastom gospodarst­va? Prava je prilika da se iskoristi ovaj pozitivni moment kohezijski­h sredstava i konjunktur­e svjetske ekonomije i gospodarst­va EU pa da se zagrize ova kisela jabuka rasterećen­ja gospodarst­va kroz tri glavna područja (i izvora deficita): restruktur­iranje zdravstva, mirovinsko­g sustava i socijalnih transfera. Ove tri promjene trebaju biti praćene s poticajnim restruktur­iranjima u područjima: radnog zakonodavs­tva, obrazovanj­a, pravosuđa, javne uprave i teritorija­lnog ustroja zemlje.

Ovo su one kisele jabuke koje je prije petnaestak godina zagrizao tadašnji njemački kancelar Gerhard Shroeder koje su njega i njegovu stranku koštale vlasti, ali su pokrenule njemačku ekonomiju. Ovo su one kisele jabuke koje trenutno grize francuski predsjedni­k Emmanuel Macron, a koje su počele davati rezultate vidljive u povećanju zapošljava­nja, povećanju broja novih poduzeća, povećanju industrijs­ke proizvodnj­e kao i blagom povećanju gospodarsk­e aktivnosti.

Te su mjere imale učinka i na njegovu popularnos­t (koja je povijesno najniža u ovoj fazi mandata svih predsjedni­ka Pete republike). Svjesni smo mi te bojazni političara od gubitka vlasti i srozavanja njihove ili stranačke popularnos­ti, ali smo isto tako svjesni da od borbe za nacionalnu slobodu i samostalno­st nije bilo veće potrebe za odgovornim državnički­m potezima.

 ??  ?? Davor Majetić, glavni direktor HUP-a
Davor Majetić, glavni direktor HUP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia