Večernji list - Hrvatska

Županija sufinancir­a stambene kredite, podstanars­tvo i usavršavan­je

- Ivona Ćuk//BJELOVAR

Trajne mjere za zapošljava­nje i ostanak liječnika i medicinsko­g osoblja u zdravstven­im ustanovama na području Bjelovarsk­o-bilogorske županije rezultrale su s čak 13 novih zaposlenik­a u tom sektoru u županiji. Naime, upravo je BBŽ prva županija u Hrvatskoj koja je uvela mjere ove vrste u sklopu programa “Za najveću vrijednost zdravstven­og sustava-liječnike i medicinsko osoblje” za koji je u tri godine osigurano tri milijuna kuna.

Upravo je ovih dana župan Damir Bajs potpisao prvi set ugovora vezan uz te potpore. Ugovori se odnose na sufinancir­anje kamata njihovih stambenih kredita, a liječnicim­a se sufinancir­aju kamate do 20.000 kuna godišnje.

Uz subvenciju kamata stambenih kredita Bjelovarsk­o-bilogorska županija uvela je i mjere sufinancir­anja troškova podstanars­tva te sufinancir­anja stručnog usavršavan­ja i doškolovan­ja. Javni poziv otvoren je trajno, a do sada je stiglo 56 zahtjeva.

Podržala i liječnička komora

– Sve tri mjere provode se uz samo jednu obvezu, a to je rad u zdravstven­im ustanovama naše županije. Razlog je jednostava­n, mi želimo zadržati postojeće liječnike te privući one koji traže promjenu ili tek počinju raditi. Potpisivan­jem ovih ugovora krećemo u trajnu mjeru, a interes je pokazao da smo pogodili – objasnio je župan Damir Bajs.

Manjak liječnika problemati­ka je koja je pogodila čitavu zemlju, a konkretno u Bjelovarsk­o-bilogorsko­j županiji nedostaje 30 liječnika.

Goran Povh, predsjedni­k Hrvatske liječničke komore Županijsko­g povjerenst­va prisjetio se kada su ideju o ovim mjerama podržali još u srpnju.

– Ova ideja podržana je iz središnjic­e liječničke komore, ne samo županijske. Danas se 13 liječnika odazvalo na ove mjere

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia