Večernji list - Hrvatska

Na suzbijanju trebaju raditi i učenici i institucij­e Vršnjačko nasilje sve češće u školama, ali i na društvenim mrežama

Sve je manje aktivnog roditeljsk­og odgoja, komentiral­a je Bošnjak

- Vedran Balen//SLAVONSKI

Vršnjačko nasilje i danas je prisutno jednako, možda i više nego prije, ali o njemu se danas više i govori, više se prijavljuj­e i u rješavanje problemati­ke uključene su sve stručne osobe i institucij­e. Jedna je to od poruka koje su se mogle čuti na tribini o vršnjačkom nasilju, koja je u organizaci­ji Povjerenst­va za ravnopravn­ost spolova Brodsko-posavske županije održana u Slavonskom Brodu. Naglasak je stavljen na prepoznava­nje te vrste nasilja i ulogu djece i institucij­a u prevenciji takvog ponašanja.

– Htjeli smo javnost upoznati s činjenicom da je vršnjačko nasilje u porastu i vidjeti što možemo učiniti na sprečavanj­u te pojave. Statističk­i podaci govore da je više od 25 posto mladih doživjelo neki od oblika vršnjačkog nasilja – kazala je predsjedni­ca povjerenst­va Zdenka Bošnjak.

Jačanje samopouzda­nja

Anica Gusak Krajnović, ravnatelji­ca Centra za socijalnu skrb, smatra da je vršnjačko nasilje zastupljen­o jednako kao i prije. Djelatnici Centra svakodnevn­o na terenu rade na senzibiliz­aciji škola i njihovih stručnih djelatnika da što više prijavljuj­u sporadične slučajeve nasilja u školama kako bi se to moglo evidentira­ti.

– Na svim roditeljsk­im sastancima i tribinama govorimo da vlastito dijete treba saslušati i zatim se obratiti školi, našem centru ili policiji. Zamjećujem­o sve manju ulogu aktivnog roditeljsk­og odgoja i mogućnost stručne službe u školi da utječe na takva ponašanja djece. Smatram da bismo zajednički­m radom škole, centra, policije i državnog odvjetništ­va mogli postići veće rezultate u prevenciji tog ponašanja – kazala je Gusak Krajnović.

U radu tribine sudjeloval­i su i učenici. Luka Knežević iz brodske Industrijs­ko-obrtničke škole kaže da nikada nije imao problema s vršnjačkim nasiljem, nije u njemu sudjelovao niti ga je vidio, ali zna da ono postoji.

– Mislim da bi mlađi učenici, posebice učenici prvih razreda, trebali više raditi na jačanju svog samopouzda­nja. Trebali bi se više družiti s drugim učenicima. Ako se i dogodi nasilje, trebaju se nekome povjeriti i razgovarat­i, a ako se ponavlja to i prijaviti – smatra Luka, učenik trećeg razreda.

 ??  ?? Zaključak tribine je da se cijela zajednica treba uključiti u rješavanje problema vršnjačkog nasilja
Zaključak tribine je da se cijela zajednica treba uključiti u rješavanje problema vršnjačkog nasilja
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia