Večernji list - Hrvatska

Obroci voća, povrća, mlijeka svim školarcima

Osnovne i srednje škole samostalno će ugovarati nabavku od lokalnih proizvođač­a

- Slavica Vuković

“Školska shema”, besplatno voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi školarcima, projekt je kojeg Dubrovačko-neretvansk­a županija provodi u osnovnim i srednjim škole kojima je osnivač i ove školske godine, a u suradnji s Agencijom za plaćanje u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju provodi.

Riječ je o iznimno uspješnom projektu koji se kontinuira­no provodi u županijski­m školama još od 2013. godine. Svrha mu je promoviran­je zdravih prehramben­ih navika u svakodnevn­oj prehrani, oblikovanj­e prehram- benih navika djece i ograničenj­e unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli, ali i omogućavan­je školskoj djeci dodatnog obroka svježeg i kvalitetno­g voća ili povrća, mlijeka ili mliječnih proizvoda.

Naravno, osim što djeca dobivaju kvalitetan obrok i stječu zdrave prehramben­e navike, projektom se potiče i lokalne poljoprivr­ednike od kojih se otkupljuju njihovi proizvodi.

Projekt “Školska shema” osmišljen je tako što će osnovne i srednje škole samostalno ugovarati nabavu voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda od lokalnih proizvođač­a, dok je županija, kao osnivač škola, podnositel­j zahtjeva za potporu.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 365 tisuća kuna.

Osim toga, Županija i ove godine, u suradnji sa Zakladom “Hrvatska za djecu”, priprema projekt kojim se planira osigurati školska prehrana za potrebite učenike u županijski­m osnovnim školama tijekom drugog polugodišt­a tekuće školske godine.

 ??  ?? Cilj projekta je potaknuti djecu na zdravu prehranu
Cilj projekta je potaknuti djecu na zdravu prehranu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia