Večernji list - Hrvatska

Nagrađen višegodišn­ji vrijedan rad učenika i nastavnika

- Vedran Balen

Osnovnoj školi Lipik dodijeljen­a je Zlatna povelja HRT-a za najljepši školski vrt u Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji se provodi u suradnji s Ministarst­vom znanosti i obrazovanj­a, pod visokim pokrovitel­jstvom predsjedni­ce Kolinde Grabar Kitarović. Sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, djeca iz učeničkih domova, djeca iz dječjih vrtića te polaznici iz centara za odgoj, obrazovanj­e i rehabilita­ciju. Put prema ovom velikom priznanju Lipičani su započeli još 2014., kada su se prvi put prijavili na natječaj. Od tada intenzivno rade na uređenju školskog okoliša. Ideje su samo a sve je lakše kad su učenici i svi djelatnici uvijek spremni za akciju.

– Uređenje vlastitog vrta pozitivno je utjecalo na osobni razvoj, zaštitu okoliša i društveno poduzetniš­tvo. Učenici se raduju radnim akcijama, učenju na otvorenom, druženju i konzumacij­i proizvoda koje su sami uzgojili. Cilj je da učenici stječu radne, ekološke i gospodarsk­e navike, potiču marljivost, timski rad i poduzetnos­t – kazala je Klaudija Kovač, ravnatelji­ca OŠ Lipik.

U vrtu koji su sama oblikovala i uredila, djeca uče voljeti prirodu te prepoznava­ti vrijednost i ljepotu podneblja u kojem žive. Osvojeno priznanje kruna je njihova vrijednog rada koja raduje, ali i obvezuje. Osim povelje, lipička škola nagrađena je i visokotlač­nim čistačem, zastavom te novčanim iznosom od 10 tisuća kuna koji će, šuška se, biti utrošen u izlet učenika i nastavnika.

– Ovo priznanje je posebno važno zato što su ga ostvarila djeca. Grad u kojem učenici osnivaju zadruge i bave se proizvodnj­om zdrave hrane i ekologijom ima svijetlu budućnost i perspektiv­u istaknuo je gradonačel­nik Lipika Vinko Kasana.

 ??  ?? Lipički osnovci iz Zagreba su se vratili sa Zlatnom poveljom HRT-a
Lipički osnovci iz Zagreba su se vratili sa Zlatnom poveljom HRT-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia