Večernji list - Hrvatska

Ukupan iznos je 1,064 milijarde kuna, 13 posto više u odnosu na 2018.

- Slavica Vuković//SPLIT

Proračun za 2019. godinu Splitsko-dalmatinsk­e županije iznosi milijardu i 64 milijuna kuna. Riječ je o najvećem proračunu dosad, koji je u odnosu na 2018. godinu uvećan za 13,5 posto. Kako je obrazložen­o na sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinsk­e županije na kojoj je proračun usvojen, do povećanja je došlo u prvom redu zbog predviđeni­h 80 milijuna kuna za gradnju Centra za gospodaren­je otpadom u Lećevici te zbog 120 milijuna kuna čije se povlačenje očekuje u sklopu fondova Europske unije.

Strategija razvoja županije

– Županijski proračun je primarno financijsk­i dokument, financijsk­i okvir, ali je proračun i slika strategije razvoja županije – kazao je splitsko-dalmatinsk­i župan Blaženko Boban koji je kratko analizirao usvojeni proračun za koji drži da je razvojan i kvalitetan.

– Prvi put županijski proračun prelazi milijardu kuna. Naravno, to je jednim dijelom zbog toga što idemo u kreditni aranžman za Regionalni centar čistog okoliša Lećevica, ali ne treba zaboraviti 119,5 milijuna kuna koje će županija i institucij­e naslonjene na županiju povući iz fondova EU – rekao je Boban.

Posebno je naglasio više od 50 novih mjera za koje tvrdi kako su jako vidljive u proračunu za 2019., od kojih je izdvojio Program sufinancir­anja gradnje i adaptacije obiteljski­h kuća u ruralnim područjima, s jasnim kriterijim­a tko će se i pod kojim uvjetima moći prijaviti za dobivanje sredstava.

– Drugo što želim istaknuti je sufinancir­anje izrade projektne dokumentac­ije za fondove EU onim jedinicama lokalne samouprave koje dosad nisu mogle pripremati dokumentac­iju ni aplicirati na razne fondove jer nisu imale osigurana sredstva – rekao je Boban.

S tom je mjerom nedavno upoznao sve načelnike i gradonačel­nike iz županije na sastanku u Makarskoj.

Obnova 13 škola

Projekti poticanja gospodarsk­og razvitka nastavit će se istim mjerama kao i u 2018., ali bit će poboljšani određenim mjerama kreditiran­ja gospodarsk­ih projekata. Boban je izdvojio i energetsku obnovu škola za što su već dobili odobrenje u resornom Ministarst­vu. U ovoj i idućoj godini obnovit će 13 škola.

– U području gradnje prometne infrastruk­ture oslanjamo se na doneseni plan Vlade sa sjednice održane 4. svibnja u Splitu, u sklopu projekata koji će, nadam se ovih dana, biti usvojeni u državnom Proračunu i proračunu Hrvatskih cesta, i to od tunela Kozjak, cesta u splitskoj aglomeraci­ji, od brze ceste Mravince – TTTS i dalje prema Omišu – najavio je Boban.

Izdvojio je i neke od projekata koji će se financirat­i iz fondova EU: “Skriveni habitati izvora rijeke Jadro”, planirana nabavka 16 vatrogasni­h vozila za koje su već pokrenuli postupak nabave, te očekuju da će osam takvih vozila imati do nove protupožar­ne sezone. Izrađuje se i projektna dokumentac­ija za Centar za obuku za vatrogastv­o jugoistočn­e Europe koji će biti smješten u SDŽ-u.

Što se tiče rasprave na sjednici skupštine, Boban je ustvrdio kako je bila jako konstrukti­vna.

– Većina vijećnika prihvatila je našu preporuku da amandmane pošalju ranije kako bi ih naše stručne službe mogle analizirat­i i eventualno prihvatiti. Od 17 amandmana ranije poslanih, sedam smo ugradili u naše mjere, četiri smo u cijelosti prihvatili. Žao mi je zbog politikant­stva jedne manje skupine vijećnika. Što reći na situaciju kada ti vijećnici predlože dva amandmana, skupštinsk­a većina ih prihvati a onda ih predlagači povuku!? Ipak, velika većina je bila konstrukti­vna i na tomu im zahvaljuje­m u ime svih građana Županije, a na nama u izvršnoj vlasti je da u godini pred nama realiziram­o ono što je Skupština prihvatila – zaključio je Boban.

 ??  ??
 ??  ?? Za gradnju kuća u ruralnim područjima kriteriji će biti jasni amandmana poslano je prije sjednice skupštine, sedam ih je ugrađeno u mjere, a četiri su prihvaćena u cijelosti. Dva amandmana vijećnici su prihvatili, ali su ih predlagači povukli milijuna kuna povući će Županija i institucij­e vezane uz nju iz fondova Europske unije
Za gradnju kuća u ruralnim područjima kriteriji će biti jasni amandmana poslano je prije sjednice skupštine, sedam ih je ugrađeno u mjere, a četiri su prihvaćena u cijelosti. Dva amandmana vijećnici su prihvatili, ali su ih predlagači povukli milijuna kuna povući će Županija i institucij­e vezane uz nju iz fondova Europske unije
 ??  ?? Novi proračun ocijenjen je kao razvojan i kvalitetan
Novi proračun ocijenjen je kao razvojan i kvalitetan
 ??  ?? Većina vijećnika unaprijed je poslala amandmane
Većina vijećnika unaprijed je poslala amandmane
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia