Večernji list - Hrvatska

Značajan posao odrađen je početkom radova na 3 pretovarne stanice

- Majda Mikulandra//ZAGREB

Donošenjem odluke o odabiru najpovoljn­ijeg ponuđača u postupku javne nabave za projektira­nje i izvođenje radova, projekt izgradnje Centra za gospodaren­je otpadom Biljane Donje ušao je u svoju najintenzi­vniju fazu. Dok se čeka odluka Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave po izjavljeno­j žalbi na odluku o odabiru, tvrtka Eko d.o.o. sa suvlasnici­ma projekta, predstavni­cima županije, Gradova Zadra i Benkovca, javnosti je predstavil­a odrađene aktivnosti te planove za napredak projekta, nakon što odluka Komisije bude konačna.

Skuplje ponude

– U posljednje dvije godine odradili smo značajan posao vezan uz CGO Biljane Donje. Svakako su najvažniji donošenje odluke o odabiru najpovoljn­ijeg ponuđača u postupku javne nabave za projektira­nje i izvođenje radova na Centru kao i za gradnju pretovarni­h stanica u Biogradu na Moru, Pagu i Gračacu. Osim toga, u zadnjih godinu dana proveli smo intenzivnu kampanju informiran­ja javnosti o samom projektu kao i važnosti uspostave cjelovitog sustava gospodaren­ja otpadom u Zadarskoj i južnom dijelu Ličko-senjske županije – je direktor tvrtke Eko d.o.o. Dino Perović.

Projekt gradnje Centra sufinancir­an je sredstvima EU iz Kohezijsko­g fonda u udjelu od 70,652%. U sufinancir­anju sudjeluju još i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st s 19,348% te Zadarska županija i gradovi i općine na području Zadarske i dijela Ličko-senjske županije s 10%. S obzirom na to da su dvije pristigle ponude za projektira­nje i gradnju Centra bile više od procijenje­ne vrijednost­i nabave, prije donošenja odluke o odabiru suvlasnici projekta – Zadarska županija, Gradovi Zadar i Benkovac donijeli su odluke o sufinancir­anju razlike sredstava.

Ulaganje u infrastruk­turu

– Gradnja CGO-a, uz gradnju i organizira­nje sustava za sakupljanj­e i recikliran­je otpada te sanaciju i zatvaranje službenih odlagališt­a komunalnog otpada, ključna je za uspostavu cjelovitog sustava gospodaren­ja otpadom u našoj županiji. Stoga je iznimno bitno u što kraćem roku ovaj poke stupak privesti kraju i krenuti s gradnjom Centra te istovremen­o raditi na kontinuira­noj edukaciji sugrađana o važnosti učinkovito­g gospodaren­ja otpadom, ali i ulagati u infrastruk­turu – poručio je zamjenik zadarskog župana Šime Mršić.

Podršku projektu dali su i Jagoda Surać, zamjenica zadarskog gradonačel­nika i Tomislav Klarica, zamjenik benkovačko­g gradonačel­nika. Oni su u svojim obraćanjim­a istaknuli važnost gradnje i puštanja u rad Centra za gospodaren­je otpadom.

 ??  ?? Svi sugovornic­i istaknuli su važnost gradnje Centra za gospodaren­je otpadom Biljane Donje
Svi sugovornic­i istaknuli su važnost gradnje Centra za gospodaren­je otpadom Biljane Donje
 ??  ?? Sudionici treninga
Sudionici treninga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia