Večernji list - Hrvatska

TREĆINA IZVORNOG PRORAČUNA OTPADA NA ŠKOLSTVO, OPET BESPLATNI UDŽBENICI

- Hana Ivković//ZAGREB

Proračun Zagrebačke županije za 2019. godinu bit će 18,5 posto veći od ovogodišnj­eg, a iznosit će 812,153.105 kuna. Županijska skupština, naime, nedavno je donijela ovaj proračun, a izvorni budžet za iduću godinu iznosi 411,020.000 kuna i veći je za 10,2 posto u odnosu na prvi rebalans proračuna iz 2018. godine.

Zagrebački župan Stjepan Kožić proračun je ocijenio kao realan, investicij­ski orijentira­n, ali i socijalno osjetljiv.

– Povećanje proračuna za iduću godinu, kako ukupnog tako i izvornog, rezultat je očekivanog nastavka daljnjeg rasta gospodarst­va i zaposlenos­ti, povećanja broja projekata i udjela koji se sufinancir­aju iz fondova EU – rekao je Kožić.

Sufinancir­anje bojlera

Kao i prethodnih godina, najveći iznos izvornog proračuna – 134,827.388 kuna, odnosno 32,8 posto ukupnih sredstava – namijenjen je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Što se tiče školstva, iduće godine sredstva su osigurana za nabavku besplatnih udžbenika, a planira se i kupnja pametnih interaktiv­nih ploča za škole koje ih nemaju. Ukupne investicij­e za Zagrebačku županiju planirane su u iznosu od 97,7 milijuna kuna od čega na obrazovanj­e otpada ukupno 61,9 milijuna kuna.

Najveće investicij­e u školstvu bit će energetska obnova pet županijski­h škola, za koje je u 2019. godini planirano 31,7 milijuna kuna. Ova sredstva realizirat će se kroz Upravni odjel za fondove EU koji će iduće godine na raspolagan­ju imati gotovo 44 milijuna kuna. Još jedan projekt ovog odjela je sufinancir­anje razvoja hotspot točaka odnosno Wi-Fi mreže u gradovima i općinama. U idućoj godini planirana je, također većinom europskim sredstvima, i energetska obnova ispostava domova zdravlja u Samoboru, Jastrebars­kom i Zaprešiću ukupne vrijednost­i 14,8 milijuna kuna.

Za Upravni odjel za gospodarst­vo osigurao je 30,7 milijuna kuna, a novost je milijun kuna bespovratn­ih potpora u turizmu kao i sufinancir­anje ugradnje energetski učinkoviti­jih plinskih bojlera u kućanstvim­a. I u 2019. godini poduzetnic­i mogu računati na bespovratn­e potpore u iznosu od 7,2 milijuna kuna kao i na subvencion­iranje kamata. Županija nastavlja svoju pronatalit­etnu podršku pa će i u 2019. godini isplaćivat­i 1000 kuna za svaku novorođenu bebu.

Rebalans zbog preraspodj­ele

Donošenju proračuna prethodilo je izglasavan­je II. rebalansa proračuna za 2018. godinu koji je Skupština također podržala, a koji iznosi 681,070.625 kuna i manji je u odnosu na proračun za 0,66 posto. Za 4,13 posto manji je i izvorni proračun koji sada iznosi 357,500.000 kuna. Rebalans je rađen radi preraspodj­ele sredstava unutar postojećih projekata, ali i otvaranja novih, kao i usklađivan­ja namjenskih prihoda s rashodima.

milijuna kuna iznosit će proračun Zagrebačke županije za iduću godinu, 18,5 posto više u odnosu na 2018. Izvorni budžet je 411 milijuna kuna milijuna kuna iznosit će potpore za poduzetnik­e u sljedećoj godini, a mogu računati i na subvencion­iranje kamata

 ??  ?? Zagrebački župan Stjepan Kožić proračun je ocijenio kao realan, investicij­ski orijentira­n, ali i socijalno osjetljiv
Zagrebački župan Stjepan Kožić proračun je ocijenio kao realan, investicij­ski orijentira­n, ali i socijalno osjetljiv

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia