Večernji list - Hrvatska

Izrađuju unikatne vijence, sve je na prodaju

Uz izradu vijenaca, tu je i radionica kako raditi na tkalačkom stanu

- Ivona Ćuk

Vrijedne ruke žena iz socijalne zadruge “Pružimo ruke“i ove su godine napravile na desetke unikatnih božićnih vijenaca i ukrasa od kukuruzne komušine, ali i vrlo posebnih vijenaca od prirodnih materijala poput kapica žira i klipova kukuruza. Predsjedni­ca skupštine socijalne zadruge “Pružimo ruke” Ana Urbanek objasnila je da je sve što izrade na prodaju.

– Mi svake godine održavamo nekoliko radionica, međutim, tradiciona­lno pred advent održimo ovako tematsku radionicu. Ona je podijeljen­a na dvije radionice, prva je izrada vijenaca od kukuruzne komušine, dok je druga jedan stari, zaboravlje­ni način tkanja. Naime, na tkalačkom stanu radi voditeljic­a Radmila Hoić, koja s velikim strpljenje­m uči ostale kako raditi na tkalačkom stanu – pojasnila je predsjedni­ca skupštine Ana Urbanek.

Radu na tkalačkom stanu Radmilu je naučila njezina baka, a znanje se prenosi s koljena na koljeno.

– Tkalački stan jedna je od najstariji­h tehnika ručne izrade, ali i jedna od najzaposta­vljenijih. Ovo ovdje je moj stroj, posjedujem ih četiri, a nadam se da će zadruga uskoro imati svoj. Na tkalačkom stanu možemo koristiti pamuk, vunu, svilu, sintetiku, viskozu te na kraju dobijemo kvalitetan komad materijala – pojasnila je pobliže Radmila Hoić istaknuvši da je tkalački stan u Hrvatskoj više zapostavlj­en nego u nekim mjestima u Europi u što se uvjerila tijekom raznih radionica u sklopu zadruge.

 ??  ?? Radmilu Hoić radu na tkalačkom stanu naučila je njezina baka
Radmilu Hoić radu na tkalačkom stanu naučila je njezina baka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia