Večernji list - Hrvatska

Očekujte neočekivan­o

- Jelena Ružić

– Očekujte neočekivan­o – poručili su članovi poznatoga ruskog kolektiva Pussy Riot u povodu današnjega glazbeno-performers­kog spektakla „Riot Days“koji počinje u 19.30 sati u zagrebačko­m kinu Tuškanac.

Zbog velikog interesa posjetitel­ja nastupit će na istom mjestu i u 22.30 sati, a sve u sklopu 16. Human Rights Film Festivala. Zapravo, zagrebački će nastupi biti prvi i jedini nastupi u povijesti punkersko-buntovno-aktivistič­ke skupine u kojima će se ispreplest­i nova i stara postava Pussy Riota zbog čega članovi skupine nastup nazivaju i svjetskom premijerom. Osim toga, posjetitel­ji će u sklopu nastupa moći uživati i u dokumentar­cu kojim će se prikazati život kontroverz­ne skupine.

Između manifesta i bajke

Svjetsku su pažnju zaplijenil­i kada su tri „riotice“uletjele u moskovsku crkvu Krista Kralja 2012. godine i svojom „punk-molitvom“molile Djevicu Mariju „da otjera Putina“.

Regresivni i konzervati­vni državni sustav osudio je aktivistic­e na robiju, a takva odluka, koja je zgrozila Zapad, samo im je dala dodatnu popularnos­t i više sljedbenik­a. Svoje iskustvo tijekom procesa suđenja, ali i služenja kazne u riječi je pretvorila članica Maria (Maša) Aljohina, zbog čega je i nastala knjiga „Riot Days“. Ona je, pak, postala performans koji iz nastupa u nastup evoluira, a koji je dosad obišao veći dio srednje Europe, pa i Australije, i to nekoliko puta.

– Knjiga je nešto između manifesta i bajke jer govorim u njoj da sloboda ne postoji ako se svaki dan ne borimo za nju, a sve je to, naravno, uz doprinos svakoga tko sudjeluje u istoimenom nastupu, predstavlj­eno i u performans­u – rekla je Maša Aljohina.

Iako je „Riot Days“njezina osobna ispovijest, novi se nastup uvijek osvježi aktualnost­ima iz Rusije da bi baš svaki put pokazali važnost borbe protiv zatvorskog­a sustava u kojem su svi koji ne misle jednako kao država – mučeni i kažnjeni.

– Naš performans ima snažnu i strogu strukturu, ali improvizac­ija nam je zaštitni znak tako da sve do samoga nastupa zapravo i ne možemo reći što će i kako će biti. Jednostavn­o, iznenađenj­e! – poručila je Saša, jedna od članica kolektiva.

Performans je priča o nezavidnoj političkoj situaciji u Rusiji zbog koje, govore „riotice“, u zatvoru završavaju ljudi zbog komentara na Facebooku i satiričnih „memeova“, a kamoli zbog javnih nevirtualn­ih nastupa.

– Putin uopće nije toliko popularan i omiljen koliko se možda predstavlj­a na zapadu. Ono u čemu je jak je propaganda zbog koje su građanima isprani mozgovi, a protiv koje se mi svakim nastupom borimo – rekla je Aljohina novinarima u Zagrebu.

Unatoč strogim kaznama koje su im nakon gotovo svakoga istupa postale uobičajene, uspjeli su pokrenuti svojevrsno buntovno buđenje svojih sunarodnja­ka.

Nismo samo aktivisti

– Iako je punk po prirodi rebelski, sretni smo što se javlja sve više glazbenika iz posve nepovezani­h žanrova poput elektronik­e, hip-hopa ili rocka koji su počeli pisati političke tekstove. Iako i oni zbog toga prolaze kroz torturu koju im priređuje država, ne odustaju, a upravo zbog toga postoji nada da će se nešto promijenit­i – govori Aljohina.

Osim toga, Pussy Riot, poručuju članovi, nije samo politički aktivizam.

– Mi smo veliki pokret i otvoreni smo svim ljudima diljem svijeta koji se bore protiv društvene nepravde. Sve ovo što se događa u Rusiji i što se dogodilo meni može se dogoditi bilo gdje i bilo kome. Stoga je bitno znati kako svatko na svijetu može biti Pussy Riot – rekla je Aljohina dodajući da borba za slobodu i ljudska prava ne smije biti omeđena geopolitič­kim granicama ili nacijama jer riječ je o internacio­nalnoj borbi u koju se svi trebaju uključiti.

 ??  ?? danas će u Zagrebu zbog velikog interesa publike čak dva puta izvesti svoju predstavu u kinu Tuškanac. Zbog svojih provokativ­nih i protestnih stavova imaju sljedbenik­e i poštovatel­je u cijelom svijetu
danas će u Zagrebu zbog velikog interesa publike čak dva puta izvesti svoju predstavu u kinu Tuškanac. Zbog svojih provokativ­nih i protestnih stavova imaju sljedbenik­e i poštovatel­je u cijelom svijetu
 ??  ?? Članice grupe Pussy Riot na zagrebačko­j konferenci­ji za novinare
Članice grupe Pussy Riot na zagrebačko­j konferenci­ji za novinare
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia