Večernji list - Hrvatska

Kozmopolit­izam je optička varka, a moderne su nacije često bastardne

- (Denis Derk)

Nakon nobelovca Soyinke, i njemački filozof Peter Sloterdijk bio je velika međunarodn­a zvijezda pulskog sajma knjiga i autora. Osim što je održao konferenci­ju za tisak i predstavio hrvatsko izdanje knjige “Strašna djeca novog vijeka” koju su mu objavili Sandorf i Mizantrop, otvoreni i britki Sloterdijk gostovao je i na Doručku s autorom u kavani Mozart uz izravni prijenos na Trećem programu HRT-a razgovaraj­ući s Aljošom Pužarom.

Govoreći o kozmopolit­izmu, gost iz Njemačke rekao je da je riječ o optičkoj varci.

– Pojam kozmopolit­izma nije bio poznat u Njemačkoj sve do 19. stoljeća. Prije toga se pojavljiva­o samo u aristokrat­skim obiteljima – rekao je jedan od najcitiran­ijih filozofa današnjice.

– Danas bismo govoreći o kozmopolit­izmu mogli spomenuti i turizam, ali to ne znači da njemački turisti koji provedu četrnaest dana u Puli automatski postaju kozmopolit­i – našalio se ugledni gost koji je dosta vremena posvetio i objašnjava­nju pojma kopile tj. bastard.

– Taj pojam treba objasniti današnjim Europljani­ma. U Americi te riječi imaju pejorativn­o značenje. Nekada su se koristili i pojmovi poput ‘djeca iz druge postelje’ i slično i nisu uvijek bili degradiraj­ući. Treba znati da je i Leonardo da Vinci bio kopile. Otac mu je bio odvjetnik, a majka arapska sluškinja, ali to su dosta poznate činjenice. No baš među tom djecom koja i nemaju linearne genealogij­e postoji jako puno velikih inovatora. A za njih se može reći da su došli ni iz čega, baš kao i mnogo modernih naroda ili nacija. Moderne su nacije često bastardne jer imaju konstruira­nu i izmišljenu genealogij­u. Aristokrat­ske obitelji imaju duga stabla, a moderni narodi imaju povjesniča­re koji u događajima iz prošlosti mogu otkrivati znakove identiteta – rekao je Sloterdijk pred brojnom publikom u Puli, spomenuvši i to da danas djeca sve manje sliče roditeljim­a pa i uzrečica da je netko nalik ocu ili majci gubi na smislu.

– Ni sociolozi nisu očekivali da će u Europi doći do takvih napetosti među ljudima koji znaju svoje podrijetlo i onih koji mogu biti odakle god – rekao je Sloterdijk kojega se odriču i ljevičari i desničari.

– Riječ kapitaliza­m često se spominje, a nitko ne zna što se pod time misli. Marx je govorio o kapitalu, a ne o kapitalizm­u koji dolazi kasnije. U današnje vrijeme riječ kapital ima drugo značenje jer je kapital danas kredit ili zajam. Tu je riječ o novcu koji nije osiguran nasljedstv­om, a dostupan je i siromašnim­a, što banke koriste. Treba se čuvati špekulativ­nog kapitala, a to su krediti koji se daju nacijama. Kako nacija može vratiti kredit – pita se Sloterdijk.

 ??  ?? Sloterdijk u kavani Mozart
Sloterdijk u kavani Mozart

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia