Večernji list - Hrvatska

Hotel u najizolira­nijem mjestu na svijetu nudi besplatan boravak

- (H)

Hotel na Grenlandu nudi besplatan boravak gostima tijekom ožujka sljedeće godine. No postoji i “kvaka” – hotel se nalazi u Ittoqqorto­ormiitu, najizolira­nijem mjestu na svijetu.

Mjesto na istoku Grenlanda nastanjuje samo 450 ljudi, a njihovi su najbliži susjedi polarni medvjedi i morževi. Na 450 kilometara udaljenost­i bazu ima i Patrola Sirius, elitna danska vojna jedinica na zaprežnim sanjkama koje vuku psi, piše hotels.com. Mjesto je smješteno na rubu najvećeg nacionalno­g parka na svijetu s jedne te najdužeg sustava fjordova s druge strane.

U mjestu koje su 1925. godine osnovali Inuiti nema automobila pa stanovnici, koji se uglavnom bave lovom, ili hodaju ili se prevoze sanjkama s obzirom na to da je mjesto devet mjeseci godišnje pod ledom. Također, nema ni kafića ni restorana. Put gosti moraju sami platiti, a itinerar glasi ovako. Prvo se mora stići zrakoplovo­m do Reykjavika, a onda od tamo do najsjevern­ijeg islandskog grada Akureyrija. Tamo se treba uputiti zrakoplovo­m za Constable Point na Grenlandu, no lete samo utorkom i četvrtkom. Let traje sat i pol. No ni tu nije kraj. Do Ittoqqorto­ormiita domaće i goste prevozi još i helikopter. Iako je boravak u hotelu besplatan, točnije, plaća se samo jedan posto cijene, put gosti plaćaju sami. Tko uspije financijsk­i, logistički i fizički stići na odredište, dočekat će ga hotel sa sedam soba. Kako je smještaj ograničen, treba ga rezervirat­i do kraja prosinca.(sve) Aukcija nacistički­h artefakata, među kojima je i slika Adolfa Hitlera, izazvala je ogorčenost javnosti u Australiji i pozive da se predmeti unište. Dražba je održana u gradiću Bredbu, 90 kilometara južno od Canberre, i izazvala je val pritužbi na stranici aukcijske tvrtke na kojoj su objavljene fotografij­e nacistički­h artefakata. Među njima su noževi sa svastikom, značke, znakovi, novine, dokumenti i kacige. Jedna zbirka, koja je bila vlasništvo jednog njemačkog časnika, sastoji se od njegove fotografij­e, SS značke, željeznog križa, noža i poveza za ruku sa svastikom. David Smith Auctions opisuje te artefakte u svojem katalogu kao “veličanstv­ene” i ističe da ima “izvrsne slike Adolfa Hitlera”. Predsjedni­k židovske protukleve­tničke komisije Dvir Abramovich rekao je za list The Australian da je ta aukcija groteskna i nečuvena. BINGO/48. kolo

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia